En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En annan cool manet

På samma resa till Norge som vi mötte de spektakulära kronmaneterna (bilder i mina senaste två inlägg), stötte vi på ytterligare en udda manet, bägarmanet. De här är det inte heller så många som ser, men det beror snarast på att man finner dem på riktigt grunda vatten dvs 2-3 m. De flesta dykare gör ett säkerhetsstopp på fem meter i tre minuter och det är nog bara hängivna fotografer eller biologer som ligger och skvalpar på grundare vatten någon längre stund.

 

De här små maneterna sitter fast på ett blad eller ålgräs hela livet. De kan bli upp till 7 cm långa men de vi hittade var bara ca 3 cm. De kan förflytta sej genom att flytta sugskivan längs med underlaget, så det är inte helt stilla.

 

Bägarmaneten har åtta armar och varje arm har en samling fina trådar med en knoppformad ansamling av nässelceller i toppen. Vi har sett en typ av bägarmanet på svenska västkusten men de var mycket mindre än dessa.

Det är en utmaning att placera skärpan på dessa, då de gungar lite fram och tillbaka i vågskvalpet. Vi hittade dessa efter nästa 70 minuter i tregradigt vatten och det gjorde det inte lättare. Lustigt nog glömmer jag tillfälligt bort att jag fryser när det dyker upp något nytt och häftigt. Man blir dock brutalt påmind efter en stund. 

 

Hälsningar Lena

 

Inlagt 2012-11-19 19:37 | Läst 8400 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Otroligt läcker, jag kommer aldrig att sluta förundras över det universom som finns under havets yta.
Svar från Lena Holm 2012-11-19 19:44
Glömde skriva att vi fann dessa precis vid kajen. Alltså skulle man kunna hitta dem med snorkel och cyklop, om vattnet någonsin blir badbart i denna fjord. Titta in så ofta du vill.
Hälsningar Lena
Läckra bilder
Spännande nya djur
Kul att följa din blogg
Svar från Lena Holm 2012-11-19 22:22
Tack Bengt,
det finns mycket mer att förundras över.
Hälsningar Lena
Oj vad läcker den var! Härliga bilder på vacker manet/ mvh Danne
Svar från Lena Holm 2012-11-19 22:23
Tack Dan,
det ser ju inte direkt ut som en manet men den går inte heller att missta för något annat.
Hälsningar Lena
Tankarna går till julen, manet med äkta adventskänsla helt enkelt. Intressant filur :o) Härliga bilder Lena! Mvh Elisabeth
Svar från Lena Holm 2012-11-19 22:25
Hej Elisabeth,
adventskänsla, det var ju något nytt och jag kan förstå hur de ser dem. Lite julprydnad är det ju över dem. Det finns faktiskt knallröda också. VI har sett den varianten en gång men bilderna blev inte bra. Den var oerhört vacker.
Hälsningar Lena
Ännu en liten skön undervattensfilur som du bjuder på informativ text till!
Fina bilder men jag skulle nog inte nappa på att undersöka dem själv om det är tregradigt vatten och snorkel som gäller... Dykardräkten håller väl värmen betydligt bättre men är den heltäckande?? Blir mina funderingar medan jag tittar. Fint bling i tentaklerna här!!
Svar från Lena Holm 2012-11-20 21:49
Hej Anne-Sophie,
man kan ju kolla lite om man snorklar på sommaren tänkte jag. Dykardräkten håller mej torr sedan är det upp till hur jag klär mej under den som avgör hur bra jag kan hålla värmen (det finns faktiskt elvästar). Den täcker inte ansiktet men det är inte ett problem. Det är fingrarna som, trots handskar, blir för kalla. Men det lustiga är att ett rikitgt häftigt motiv får mej att glömma...
Hälsningar Lena
Du har verkligen många undervatten bilder! Jag gillar verkligen bild 2 idag. Lysande. Ha en trevlig tisdag!
Svar från Lena Holm 2012-11-20 21:51
Tack Mikael,
visst finns det en del bilder. Det blir dock glesare mellan fototillfällena på vintern och man behöver göra nya saker för att "hålla igång" en blogg. Siktar på lite pool experiment men aktiviteten kommer att gå ner under vintern.
Hälsningar Lena
Ett underbart universum som påminner lite om rymden i de här bilderna. Maneten är både vacker och grafisk! Tänk att tid och rum försvinner är man fotograferar och tydligen kylan också. :-) Ha det fint!
//ewa
Svar från Lena Holm 2012-11-20 21:55
Tack Ewa,
det där med tid och rum som försvinner har du helt rätt i och det kan definitivt ha effekt på kyla också. Därför blir det en hel del kompromissande när man dyker och fotograferar. Man känner sej lite stressad för det finns hela tiden en gräns för hur långt dyket kan bli, och den varierar med djupet och hur stor förråd av luft man har med sej.
Hälsningar Lena
Ojoj! Den var verkligen som ett vackert litet smycke! Hade ingen aning om att det fanns såna maneter.
Fint fångat!
Svar från Lena Holm 2012-11-20 21:57
Tack Heléne!
De här skulle man utan vidare kunna ha som "modell" för smycken, du har helt rätt där! Jag skulle gärna bära ett sådant t ex i brons. Dessa maneter är ovaliga att se och de är inte säskilt välkända bland dykare heller.
Hälsningar Lena