En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En annan sorts matstation

Under vårt korta besök i San Diego tillbringade vi en del tid i hamnen utanför vårt hotell. Fiskebåtar för turister kom in och la ut morgon, eftermiddag och kväll. När en båt kommit in och turisterna embarkerat med sina spön och fångstpåsar, samlades det lokala fågellivet för att festa på resterna.

Förutom måsar och trutar fanns det vita långbenta fåglar som jag tror är snöhäger. Mycket mindre än gråhäger (som ofta stod i vattenbrynet), med svarta ben och gula fötter. De såg lite roliga ut när det blåste.

Dessutom fanns det förstås en hel del pelikaner. Brun pelikan är vanlig i södra och västra USAs kustregioner. De är stora fåglar med ett vingspann på mellan 1,8-2,5 m som kan väga drygt 5 kg.    

Storleken och vikten gör att de är både vingliga och klumpiga vid t ex inflygning och landing.

Pelikanerna var väldigt intresserade av det som spolades ut från båtens däck vid rengöring. Vattnet och fiskresterna rann ut genom ett par hål i aktern. En konkurrent om dessa rester var förstås sjölejonen, som visste precis var maten brukar komma ut.

" - Vad tycks? Är jag inte stilig ? "

Inte riktigt fullvuxen än tror jag men ganska pampig ändå.

" - Hur dumma tror dom att vi är? Skulle inte Jag kunna hantera en larvig lina på mitt favoriträcke. " 

Om någon har ett förslag på vad detta är får ni gärna skriva en rad. Den hade inte heller några problem med linan som satt uppspänd på räckena (som vi tror var uppsatt för att förhindra fåglarna att sitta där).

Från vår utkiksplats på Mitch´s Seafood såg vi pelikanerna posera för fotografer.

Om man var mindre än en pelikan och lagom kaxig fanns det andra sätt att livnära sej än att bara äta betesfisk och rens. T ex genom att slå sig ner på verandan utanför Mitch´s Seafood. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-11-19 18:39 | Läst 1982 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det är alltid något speciellt med kuststäder och kustlivet. Ok, svenska västkusten är väl kanske ingen höjdare vintertid, men i alla fall. De där snöhägrarna fick verkligen kämpa med frisyren:)
Svar från Lena Holm 2015-11-20 17:39
Tack Ingemar,
snöhägrarna fick kämpa med mer än frisyren. De är nog ganska lätta fåglar för även att hålla balansen i blåsten såg lite ansträngt ut.
Hälsningar Lena
Hej, truten du frågar om är en Heermann´s Gull (Larus heermanni), en art som endast finns på den amerikanska västkusten.
- hawk
Svar från Lena Holm 2015-11-20 17:40
Hej Håka,
stort tack för feedback på fågeln. Vi såg ett antal och det var nog min sambo som först påpekade att de såg väldigt annorlunda ut. Jag har sett att de ska ha vitt huvud så jag antar att detta är en ungfågel som inte riktigt kommit dit ännu.
Hälsningar Lena
Festliga o fina fågelbilder, Pelikanerna ser riktigt komiska ut, kul! Hils, LO
Svar från Lena Holm 2015-11-20 17:43
Tack LO,
pelikanerna ser komiska ut nästan vad de än gör. Antar att den stora näbben och deras klumpighet för de väger så pass mycket bidrar en hel del.
Hälsningar Lena
Hej! Fina och stora fåglar.. tänker på Pelikanerna! Gillar dom, det är något urtidsaktigt över dessa fåglar! Din mås med röd näbb och svarta ben tycks vara en 'Vihuvad mås'. Kan läsas om här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Vithuvad_m%C3%A5s
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-11-20 17:45
Tack Jan,
då fick måsen ett svenskt namn också. Håkan gav det engelska. Pelikanerna ser besynnerliga ut med sina stora näbbar och du är inte den första att tycka att de ser urtidsaktiga ut.
Hälsningar Lena
Ser verkligen ut att vara en del kaxiga fåglar där, och pelikanerna ser lustiga ut. Kul att se att alla fågelbilder inte kräver strapatser ut i ödemarken! Många fina, inte minst pelikanbilden, 7:an!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2015-11-20 17:46
Tack Björn,
det är väldigt trevligt när man kan sitta en varm kväll i en mysig bar/restaurang och spana på fåglar. Det här var ett givet ställe att spana på brun pelikan.
Hälsningar Lena
Dessa pelikaner blir du väl aldrig trött på att studera?
De är på ett underligt sätt så charmiga. Kanske för jag aldrig får se dem här.
Går de in i matstället någon gång.
Precis som här men kajor är mindre på våra bord.
De har födgeni.
Kul det här.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-11-20 21:03
Hej Gun-Inger,
brun pelikan är vanlig i dessa områden men för oss blir de exotiska och charmiga. Jag gillar dem för deras coola uppsyn och den stora näbben. De vet att de kan ta för sej om det finns fiskrester men är kanske inte lika tuffa som måsar och trutar. Jag tror dock att de klarar sej bra i konkurrensen bara för att de är störst.
Hälsningar Lena
Härliga bilder på fågellivet där. Snöhägern såg verkligen kul ut med den vidrufsiga frisyren.
Pelikanerna är pampiga, kommer ihåg dem från då jag var i Florida för många år sedan, lite extra kul att se då de är ovanliga för oss här uppe i nord. Lite klumpiga i sin framtoning, men verkar hantera hinder som den där linan utan några problem.
Svar från Lena Holm 2015-11-20 21:07
Tack Margareta,
snöhägern var en tunn fågel som fladdrade en del i vinden (som vi såg den i alla fall). Pelikanerna har vi sett förut men de slutar inte att fascinera med sina stora näbbar och klumpiga sätt. De är dock mer försigkomna än man kan tro och hävdar sej bra i konkurrensen om mat och bra sittpaltser. Linan var ett skämt...enligt fåglarna i alla fall.
Hälsningar Lena