En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En till hägershow, med glitter denna gång.

Det var strålande sol på lördagen så det blev en tur till Råstasjön. Hägrarna var på hugget och en dam utfodrade dem med fisk. Jag kunde inte motstå att stanna en stund och ta några bilder. Jag blev stående i motljus och övervägde att gå runt flocken och få ljuset i ryggen, men samtidigt såg det läckert ut med ljuset i fjäderdräkten så jag stod kvar. Det här skulle ändå inte bli en upplevelse som liknade den förra jag hade...

...för det var på tok för många hägrar på en för liten yta. De flaxade och hoppade runt så det var svårt att ens veta vilken man skulle försöka få fokus på. Jag tog bildserier lite chansartat och många bilder är hopplöst röriga eller så ligger fokus helt fel. 

När jag gick i genom bilderna i datorn valde jag därför att beskära och försöka fånga spektakulära situationer. Eftersom man är så nära fåglarna är det inte alls ovanligt att man kapat någon vinge, så man kan gott kapa lite till. Snön yrde runt fåglarna och glittrade vackert i motljuset.

Det här är faktiskt en favorit för mej fast man inte kan se ögonen på någon av fåglarna. Jag hade dock gärna sett mer av den högra foten.

Ibland såg det nästan ut som att de retades med de små strömmingarna.

Viftade man för mycket med sin godbit kunde man mycket väl bli av med den. De långa fjädrarna på huvudet blir som antenner när kameran fryser ögonblicket. På den här bilden har jag klonat bort en halv häger i bakgrunden. Erkänner manipulationen men den var hopplöst "felplacerad".

Kolla in den tredje fågeln som sticker upp med sin långa hals på ett väldigt störande sätt. Den blev jag inte av med och beskära bort den gick ju inte heller.

Läcker uppvisning och nummer tre står kvar och tittar på.

Här är det nästan så att den tredje fågeln faktiskt passar in, eller så har jag stirrat så mycket på den där halsen att jag börjat vänja mej. 

Här är det finaste action och jag lyckades få en skarp bild på dessa två då båda är i luften och alla vingar, fötter och huvuden är med.  

Det passerade barnfamiljer och joggare bakom ryggen på mej när jag tog dessa bilder. Någon stannade och frågade om det var tranor...andra stannade för att titta på showen.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-02-14 16:19 | Läst 1518 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Underbar show! Och vackert med motljuset. Mvh mats
Svar från Lena Holm 2021-02-14 18:49
Tack Mats,
det var helt rätt att stå kvar och fota i motljus. Ett par andra fotografer bytte sida men jag har väldigt många sådana bilder sen tidigare.
Hälsningar Lena
Läckert Lena, vad mer kan jag säga! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-02-14 18:50
Tack Björn,
det blir show när någon kastar ut fisk till det här gänget.
Hälsningar Lena
En fin serie, tror jag håller på sista och den 5e från slutet men de är bra allihop. Så det är där alla hägrar är, mina har försvunnit, men det är nog för att det har fruset längs stränderna här
Svar från Lena Holm 2021-02-14 18:53
Tack Peter,
jag tyckte det blev en rätt bra blandning av sprattliga hägrar. Här är det nog ett 50-tal minst. Men när de inte hänger här håller de till på Djurgården. Det här är mest "Stockholmshägrar" tror jag :-)
Hälsningar Lena
Vad roligt :-)
Fina bilder, tycker att du har gjort ett bra jobb här med dem trots att det var rörigt.
Bild 1 & 11 blev favoriterna tätt följt av bild nr 2, den har mycket intressant inslag. Och hägern som gapar i bakgrunden blev bra
Bild nr 9 med de solbelysta vingpennorna var fint också :)
Svar från Lena Holm 2021-02-14 18:57
Tack Joakim,
jag gillar faktiskt bild nummer 2 fast den är rörig, de två i bakgrunden är ju så sköna. Nummer 9 visar vingarna på ett annorlunda sätt som blev fint i ljuset. Här är det lätt att fota, det behövs bara lite strömming och gömsle kan du glömma. Om jag slog upp ett sådant skulle folk antagligen ringa polisen i tron att jag hade något fuffens för mej eller att skulle tälta i parken.
Hälsningar Lena
Joakim88 2021-02-14 19:09
Haha det hade vart så kul att se :D
Jag hade väl förmodligen tagit ghillie suiten omedvetandes om att de inte är så skygga :-))
Svar från Lena Holm 2021-02-14 22:12
Om du dykt upp vid Råstasjön i en ghillie suit hade insatsstyrkan blivit inkallad för att avvärja misstänkt terroristattack. Jag skämtar inte, det är ju nästan Stockholms innerstad! Svårt att tro när man ser bilderna kanske men Råstasjön är, på gott och ont, en oas mitt i storstan. Du är välkommen på besök men friluftskläder duger bra och du kan t o m ha Maja med dej och ändå få bilder på hägrarna.
Hälsningar Lena
Joakim88 2021-02-15 08:34
Hehe oj, det hade inte slutat väl🙊
Ja det är nog bäst att vara vanligt klädd där känner jag då hehe.
Ja de är väl jättevana med både människor och hundar där :-)
Sista bilden vinner för mig, ljuset ... ljuset!
Svar från Lena Holm 2021-02-14 18:58
Tack Ragnar,
ljuset blev fint i sista bilden annars är det svårt i skarpt solljus tycker jag.
Hälsningar Lena
Underbara bilder på hägrarna! Vilken show och vilken action. De gör sig verkligen bra i motljuset. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2021-02-14 22:14
Tack Mats,
jag ville ge motljuset en chans för jag har ju ändå så mycket fina bilder på hägrar. Det var helt rätt tänkt denna gång.
Hälsningar Lena
Hej Lena H.
Du har fått några mycket spektakulära bilder.
Jag håller med om att nummer 10 är super.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2021-02-14 22:16
Tack Erik,
för mej är nr 10 en fullträff, kanske för att flera bilder före och efter denna var misslyckade. Fåglarna flög upp och ner och även om jag hade zoomat ut så hade jag klippt dem någonstans.
Hälsningar Lena
Vilken härlig show! Jättefina bilder, jag har funderat på att åka dit nån gång, här ser man bara ibland nån enstaka så och kura för sig själv. Hälsningar! Mari
Svar från Lena Holm 2021-02-14 22:22
Tack Mari,
så här års är nog Råstasjön det absolut bästa stället att fotografera gråhäger. När det får mat blir det extra mycket action men även när lugnet råder kan man få fina närbilder. De här hägrarna är så vana vid folk att de inte bryr sej om fotografer som smyger runt deras träd ( eller lyktstolpar). De sitter ofta på isen helt nära gångvägen och man kan ta den tid man vill tillsammans med dem. I normala fall är ju hägern en skygg fågel men inte här.
Hälsningar Lena
hehe..Hägerkaos kanske skulle passa. Gissar att det ändå är knepigt att fota när det vimlar av ben och halsar överallt. Men kul bilder och påminns lite om Brutus bilder på "De krushuvade"
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-02-15 18:05
TAck Gunte,
ja de stora fåglarna har en förmåga att dyka upp med ett huvud eller fötter lite överallt där man minsta vill ha dem i sina bilder. Det är dessutom svårt att veta vilka individer man ska ha fokus på. Men också lite kul förstås. Jag har ju så många bilder på hägrar så jag bryr mej inte så mycket. Blir det någon höjdare är jag nöjd.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder med action i, det blir alltid lite roligare när det händer lite i bilderna:)
Börjar bli lite bättre ljus där nu ser jag nu när solen inte gömmer sig bakom granarna längre, kanske dags för en ny tur dit snart.
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2021-02-15 18:07
Tack Fredrik,
det är en hel del sol där nu (när solen är framme) och snön är fortfarande vit. Hägrarna är alltid kul när de sprätter runt lite. Det är då man inser hur stora de är.
Hälsningar Lena
Vilken härlig action du fångat! Bilder som berättar om hägrarnas rörelsemönster och temperament. Och verkligen vackra bilder, på ett häftigt sätt...i solglittret!
Svar från Lena Holm 2021-02-16 19:40
Tack Lena.
det blev ganska effektfullt att stå i motljus, när det också var så explosionsartade rörelser. En kul stund med hägrarna.
Hälsningar Lena