En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Grense Jakobselv

Om man är i Kirkenes och har tillgång till en bil bör man åka till Grense Jakobselv (ca 60 km). Det är inte en särskilt stor plats men naturen längs vägen är mycket vacker och vi hade tur med vädret ännu en dag. 

När man närmar sej den Norsk-Ryska gränsen finns det en del skyltar om vad man får och inte får göra. Det här är en av dem. Gränsen går i älven och det var så lite vatten att man lätt kunnat vada över med gummistövlar, vilket man alltså inte får. 

Gula och svarta stolpar på norska sidan och rödgröna på ryska sidan. Vi har varit här en gång förut och jag har stått på den här platsen och fotat nästan exakt samma motiv.

Det blommade vackert i Nordnorge under den vecka vi var där. Linnea till vänster och vad jag tror är praktnejlika till höger. Den finns främst i Skåne och södra Halland men konstigt nog även vid nordänden av Bottniska viken. I Norge finns den enbart vid de stora fjordarna i östra Finnmarken dvs där vi befinner oss just då. 

Sista biten ut till havet är det grusväg, men den är välhållen. Här kan man skymta kapellet till vänster. 

Kung Oscar den II kapell står på en klippavsats och det är en kort med brant promenad upp till porten. Förra gången vi var här var det inte öppet men nu håller man öppet vissa dagar med personal mellan 11-16. Kapellet byggdes som gränsmarkering mot Ryssland, efter att ryska fiskare dåligt respekterade gränsen som fastställts i 1826 års norsk-ryska gränsavtal. Det invigdes 1869 men fick inte sitt namn förrän 4 juli 1873, vid kung Oscar den II:s besök, då han önskade att kapellet skulle namnges efter honom.  

Kapellet är ljust och vackert inrett med ganska enkel utsmyckning. 

En intressant detalj som jag inte kunde låta bli att fota var elementen som numera fanns under varje bänk. Jag kan föreställa mej hur kallt och blåsigt det kan vara här under en ganska stor del av året. Vissa mindre hus och byggnader har stålvajrar i hörnen för att inte "blåsa bort".

Utsikten från kapellet är mycket fin. Här kan man se hur lite vatten det är i älven och de mjuka bergen i bakgrunden är Ryssland.

Där vägen tar slut sitter ett par norska militärer. Det minns jag inte från vårt förra besök (2009), men stämningen är ju minst sagt annorlunda nu. De verkar dock inte ha så mycket för sej mer än att de skickade upp en drönare vid ett tillfälle. 

Man kan stå med sin husbil här om man vill och här är det några som har en väldigt rejäl sådan. Om jag minns rätt var den från Belgien (och den var till salu). 

Här kan man blicka ut över Barents hav som är förvånansvärt stilla denna dag. 

Det finns en jättefin sandstrand och det är en familj som valt att vara på stranden plus ett par som bara promenerade där. Det är minsann strandväder med minst 25 grader i luften och sol, men badtemperaturen är max 10 grader. Det såg dock ut som att de hade doppat sej när vi mötte dem på parkeringsplatsen.

Vi plockade fram vår krabbsallad och gjorde lunchmackor sittande på stenpiren vid vattnet. Enligt väderprognoserna var det här antagligen sista dagen med sommarväder som vi skulle få uppleva på vår resa.  

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-08-01 08:15 | Läst 971 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Det ser lugnt ut i norr. Det kan kännas tryckt att Norge har satt in en militär styrka för att säkra gränstrakterna mot Ryssland.
Vilken fin badstrand och ett lugnt hav.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2023-08-02 07:27
Tack Bob,
det märktes inget av det spända klimatet gentemot Ryssland ens vid gränsövergången (där det är fotoförbud), men det är ju bara visuella intryck. Jag vet inte hur de som bor så nära gränsen upplever det. Vi såg också en hel del ryska bilar på vägarna här uppe.
Hälsningar Lena
Hej Lena, Det är alltid lika roligt och lärorikt att ta del av dina bildreportage, men för mig personligen är ditt inlägg om Grense Jakobselv extra intressant. Jag har varit i Kirkenes som gästarbetare på sjukhuset vid några tillfällen och tyckte förstås att det var en spännande och litet kittlande känsla med närheten till det stora Ryssland. För mig har namnet "Grense Jakobselv" en både poetisk och symbolisk klang, och jag hade gärna åkt dit för ett se med egna ögon. Men som gästarbetare var man hårt hållen med mycket arbete och begränsad fritid, så det blev aldrig något besök. Desto roligare att få uppleva gränsområdet genom dina fint fotograferade bilder!
Apropå besök hajade jag till över att vår ursvenske kung Oscar II fick ge sitt namn till ett kapell långt uppe i norra Norge, men seden kom jag ihåg att han faktiskt också var kung över Norge vid det tillfället.
Hälsningar Sven
Svar från Lena Holm 2023-08-02 07:33
Tack Sven,
för din långa trevliga kommentar. Man passerar nära gränsövergången när man kör till Grense Jakobselv och till skillnad från passagerna mellan t ex Finland- Norge eller Sverige -Finland, som vi passerade, råder det ingen tvekan om att här är det tvärstopp och seriös kontroll av varje bil. Dessutom är det fotoförbud. Förra gången vi var här (2009) tyckte jag det var synd att vi inte hade visum och kunde åka in i Ryssland på t ex en dagstur. Denna gång kände jag inte för en sådan tur. Men resan ut till Jakobselv är mycket vacker och det är en plats väl värd att besöka , även två gånger. Vi fick höra historien om hur kapellet fick sitt namn av den "svenska" kungen av damen som höll kapellet öppet denna dag.
Hälsningar Lena
Bra reportage! Ja, dit upp har jag varit många gånger, både med fotokursdeltagare och med min son.
Det senare med två far/son resor med tält och Trangia; massor av fina fågelupplevelser från Varangerhalvön.
- hawk
Svar från Lena Holm 2023-08-02 07:35
Tack Håkan,
jag kan förstå att du varit i dessa trakter och på andra delar av Varangerhalvön t ex Hornöya, som vi också besökte. Det är ju ett eldorado för fågelskådare även om vi inte var där i den mest "rafflande" årstiden. Naturen är fantastisk tycker jag.
Hälsningar Lena
Intressant läsning och fina bilder. Bilden på Linnea gillar jag. Kyrkporten satt väldigt högt upp, inte så lätt att ta sig in med rullstol. Fina omgivningar. De som har husbilen ser ut att vilja ha bilen i våg, men det är väl bra när man ska steka något. Har ni med en 12V kylväska för att förvara maten i
Svar från Lena Holm 2023-08-02 07:43
Tack Peter,
hela kapellet låg högt upp på en bergsavsats och du hade nog inte ens förmått skjuta en rullstol upp för branten fram till trappan. Nej, den här platsen är inte rullstolsanpassad. Vi har en vanlig kylväska för mat när vi reser mellan olika boenden och jag ser alltid till att det finns kylskåp. Vilket för övrigt är väldigt vanlig även i enkla campingstugor i Norge. För matsäck har vi en liten kylväska som vi köpt i Texas (där är man bra på sånt). En liten volym är lätt att hålla kall med en kylklamp och två flaskor kylskåpskallt vatten. Lunchen ligger mellan dessa och hittills har den alltid hållit maten bra även om väskan ibland fått stå i bilen flera timmar.
Hälsningar Lena
Härlig serie! Krabbsallad passar bäst på en klippa vid havet. Praktnejlikan var fin, och elementen under kyrkbänkarna fick mig direkt in i minnena från oljelandet Norge, de eldade säkert i dem. Väldigt lite vatten i älven som jag aldrig sett, badstranden var mycket vacker. De boende där längst uppe tar sina husvagnar och åker till sträckan Haparanda - Kalix där det finns fina sandstränder med varmt gott vatten - jämförelsevis. Ryska trålare har jag sett i Hammerfest, lätta att känna igen och omtalade.
Svar från Lena Holm 2023-08-02 07:48
Tack Stefan,
krabbsalladen var perfekt till lunch och brödet var nybakat i affären som vi passerade när vi åkte ut denna morgon. Jag var ofta i Kalix när jag var liten och minns vissa badställen och även Pite havsbad om man åkte lite längre. Definitivt varmare vatten än här men egentligen kanske inte så värst varmt, men då badade jag i alla temperaturer. Det hade varit varmt och torrt ett längre tag, det var helt uppenbart även på växtligheten men det gick över dagen efter :-)
Hälsningar Lena
Fina bilder från fina trakter. Jag har en gång för ca 10 år sedan varit i Kirkenes. Då körde vi från Kilpisjärvi till Vardö och tog Hurtigrutten till Kirkenes. Den gången var vädret inte lika fint.

Tommy S.
Svar från Lena Holm 2023-08-02 07:51
Tack Tommy,
vi fick mer varierat väder redan en dag senare och i Vardö, som vi också besökte, var det blöt dimma med påföljande regn. Vi har inte åkt med Hurtigrutten ännu men vi ser ofta båtarna när vi är i närheten av hav eller hamnar uppe i Nordnorge.
Hälsningar Lena
Ser vackert ut, lite som Skottland men ännu mindre med träd.. Gissar att det är rätt kärvt där vintertid! Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-08-02 07:53
Tack Jan,
jag läste i en gästbok på ett ställe där vi bodde två nätter om hur det hade varit för ett skånskt par som bott där i mars 2022. Det beskrev hur de fått öva snöskottning på ett sätt de aldrig upplevt förut. Vissa mindre hur och bodar här ute vid vattnet hade vajrar i hörnen för att minska risken att de skulle blåsa sönder. Det säger en del om hur vädret kan vara.
Hälsningar Lena
ehrsa 2023-08-02 12:16
Har läst/hört att starkaste uppmätta vinden i Sverige lär ha varit nånting på 70m./sek. (minns inte exakta siffran) innan vindmätaren (SMHI:s) blåste sönder, då hade även nån bod/hus flyttat på sig trots vajrar som skulle hålla fast det.. Det var uppe vid Tarfaladalen nära Kebnekaise.. Det är tufft uppe i 'arktisk' miljö..
Hälsn!
Alltså wow vad fin natur och miljö. Väldigt annorlunda att få se på foto sommartid...
Ja och tur med vädret
/N
Svar från Lena Holm 2023-08-02 07:55
Tack Nini,
naturen är otroligt vacker här uppe och det kommer mer bilder från en ännu mer fascinerande vägsträcka, från Vardö till Hamningberg, som inte liknar någon annan plats jag besökt i världen.
Hälsningar Lena
Jag har ju också varit i Kirkenäs - med cykel! Har även åkt båt över sjön till Treriksröset. Men jag har ju inte kunnat se mer av allt annat intressanta som Du visar i Dina bilder. Tack för det! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2023-08-03 22:04
Tack Wolfgang,
det kommer mer bilder från det fascinerande landskapet på Varangerhalvön som kanske intresserar dej. Miljön är helt unik och liknar inte något som jag sett på andra resor i världen.
Hälsningar Lena
Härliga bilder Lena! Jag tillbringade fyra dagar i Norge och kom hem i lördags! Tycker Norge är något alldeles extra! :) Skulle lätt kunna tänka mig att bo där!
Ha de gott!
// Heléne
Svar från Lena Holm 2023-08-03 22:07
Tack Heléne,
vi har semestrat mycket i Norge för dykningen längs norska kusten är helt fantastiskt. Jag gillar också naturen i de norra delarna av Norge för de är så annorlunda mot vad man kan se i Sverige. Det kommer mer bilder från denna resa.
Hälsningar Lena
Hej Lena, så fina bilder däruppifrån! Landskapsbilderna ger mersmak. Har aldrig varit så långt norrut, det skulle vara roligt en gång. Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-08-03 22:10
Tack Björn,
naturen här uppe är verkligen annorlunda och jag kommer att visa fler exempel på när den är ännu mer spektakulär är här. Vi tycker om den här miljön och det är väl därför vi åker tillbaka, fast det är en lång resa.
Hälsningar Lena
Trevlig blandning bilder och utförligt med fakta. Måste vara rätt ensamt i det ryska vakttornet, om det nu var bemannat?
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-08-03 22:12
Tack Gunte,
vi såg inte några vakter i det ryska vakttornet, men de har kameror så vi gjorde inte något uppseendeväckande vid älven. Fast det kliar lite i fingrarna att ta upp en pytteliten sten och ...
Hälsningar Lena
Härlig resa ni är ute på.
Varierande bilder och trevlig läsning.
Man får nog se till att vara riktigt vaken innan kliver ut ur den där husbilen på morgonen.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-08-03 22:16
Tack Ing-Marie,
vi hade en mycket fin tur i Nordnorge och jag kommer att visa bilder från ännu mer spektakulära vägar än denna. Jag tänkte precis samma sak när jag såg denna husbil. Man hoppar inte ut och in i all hast för att ta en bild eller om man glömt något när man står ute och grillar. Bara att ta sej in och ut ur förarhytten är ju seriös klättring :-)
Hälsningar Lena
Underbart reportage men så fina bilder. Mackorna ser urgoda ut också. Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-08-03 22:19
Tack Nina,
det är fin natur här uppe och annorlunda. Vi njuter av att vara här och det är ju inte första resan vi gör heller. Avsaknaden av trängsel, köer och andra turister (mer än enstaka husbilar) gör det också extra attraktivt tycker vi.
Hälsningar Lena
Härliga bilder från din resa. Drömska vyer och stämning. Tack att vi fick ta del av dina fina stunder i Norge :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-08-04 20:09
Tack Halina,
vi njuter av naturen här uppe och att det är så glest med turister. Det kommer mer bilder från en vägsträcka som är helt unik lite senare.
Hälsningar Lena