En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Grönkålstjuvarna

Jag jobbade hemma idag och när jag gick mot köket för att äta lunch fick jag syn på en besökare som tittade in genom fönstret i vardagsrummet. Jag hämtade kameran och hon stod kvar. 

Det var två rådjur, mor och dotter skulle jag tro. De kollade av om det fanns spill under fågelmataren och nafsade sedan blad från buskarna ner mot skogen. Jag noterade att solen sken. Insåg då att det var första gången jag tittade ut genom ett fönster sedan jag satte mej vid datorn vid sjutiden på morgonen. 

Bladen på buskarna var inte så intressanta utan rådjuren gick upp på altanen. Det är växthuset i bakgrunden, denna dag täckt med rimfrost.

Jag flyttade mej till köket och spanade ut mot mina två odlingsbäddar som är inbyggda i altandäcket. Först provsmakade de lite frusen persilja och nafsade lätt på timjan.

Rosmarin, nej tack. Men nu började de närma sej de gröna bladen som jag misstänkte att de var ute efter.

Grönkålen, och den smakade alldeles utmärkt. Jag vet säkert för vi åt av den i söndags. Grönkålspaj med ädelost och valnötter.

I helgen skördade jag två stora påsar med grönkål och jag har inte plats för mer i frysen. Men de går ju utmärkt att fortfarande skörda ute... Fast jag visste ju att detta skulle hända och jag lät dem äta.

Grönkål är jättegott och de brydde sej inte det minsta om att jag stod i köket och fotade dem, trots att de nog både sett och hört mej. Man ser speglingen av våra köksfönster i ögonen, så de är väldigt nära.

De mumsade på i godan ro och jag värmde min lunch i micron. Vi kunde väl äta ihop en stund. 

" - Kan du inte lägga ut några äpplen också? Lite dessert hade ju suttit fint. "

Lite fräcka är de ju också.

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-12-07 20:41 | Läst 844 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Underbart, vilket besök och fina bilder det blev.
Svar från Lena Holm 2022-12-08 21:35
Tack Morgan,
jag tror att de tittar förbi dagligen men jag är ju sällan hemma när det är ljust.
Hälsningar Lena
😊, de har flera fienden grönkålen är det inte kålfjäril så är det rådjuren. Men de är ju så söta så man får väl dela med sig
Svar från Lena Holm 2022-12-08 21:36
Tack Peter,
jag kan utan vidare dela med mej av de sista bladen. VI har tagit undan så det räcker och har både en påse i kylen och ett par stora påsar i frysen.
Hälsningar Lena
Vad trevligt när naturen hälsar på så där! Dom är fina! Det är nog 6-7 år sen jag hade 2 st. i mitt närområde bland kolonilotterna här.. Nu har jag inte ens sett nån 'Hasse hare' här sen förra vintern.. Men så är det, det skiftar alltid mellan åren, så också bland fåglarna!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2022-12-08 21:37
Tack Jan,
rådjuren är ganska trogna här och de vandrar mellan trädgårdarna och äter av vad som finns. De passerar nog oss dagligen men jag är ju sällan hemma när det är ljust. Koltrastarnas äpplen är det nog rådjuren som ätit upp, trots att de satt på pinnar en bit upp.
Hälsningar Lena
Härliga bilder Lena!
Grönkål har jag lärt mig på senare år.
Vi använder det i olika rätter.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-12-08 21:39
Tack Bengt,
vi använder grönkål till en del olika rätter och när den är späd använder jag den istället för bladspenat (om vi inte råkar odla spenat också).
Hälsningar Lena
Fina bilder av ett fint besök! Jag antar att lite grönkål var ett billigt pris för att få möjlighet att ta sådana härliga närbilder. Den första bilden av rådjuret som tittar in genom fönstret har något surrealistiskt över sig. Jag slås också av den vackra formen på rådjurets huvud i den tredje bilden från slutet.
/Sven
Svar från Lena Holm 2022-12-08 21:41
Tack Sven,
grönkålen kommer de att äta upp oavsett så jag är bara glad att jag var hemma vid ett av tillfällena. Jag har visserligen fotat rådjuren i trädgården förut men det var ett tag sen jag fick den här typen av närbilder. Jag har heller aldrig sett dem titta in så som hon gör på första bilden.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Den typen av tjuvar kan man ju stå ut med. Får man dessutom, som du chans till fina bilder blir man glad.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2022-12-08 21:41
Tack Bob,
det går ju inte att motstå några bilder då de är så nära och dessutom poserar så fint med munnarna fulla av grönt.
Hälsningar Lena
Haha vilka underbara bilder Lena!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-12-08 21:43
Tack Johnny,
det gäller att passa på då man är hemma och det är ljust. Jag tror att de passerar oss dagligen just nu, åtminstone så länge de hittar något att äta i trädgården.
Hälsningar Lena
Roligt att få se dom så nära ibland! Underbara bilder när dom äter av er grönkål.. Första bilden är läcker då man ser att du fotat inifrån, kul. Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-12-08 21:44
Tack Björn,
jag har ju fotat närbilder på dem förut men jag har aldrig sett dem titta in så som hon gör på första bilden. De passerar nog dagligen nu så länge det finns några blad kvar att äta i trädgården.
Hälsningar Lena
Åh bedårande tjuvar :)
/N
Svar från Lena Holm 2022-12-08 21:45
Tack Nini,
de är ju ganska söta och kan få äta upp det sista som växer i trädgården.
Hälsningar Lena
Så härligt inlägg !
Och så trevligt att du fick sällskap när du satt hemma i din ensamhet ( ? ) och jobbade.
Fint att du delade med dig av kålen.
Jag har just nu dille på grönkåschips.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-12-08 21:46
Tack Ing-Marie,
grönkålschips är gott men det är ju så himla lätt att de bränns och då smakar de inte gott. Jag tror att dessa passerar oss dagligen nu, så länge det finns några blad kvar att äta av. Men jag är ju sällan hemma när det är ljust.
Hälsningar Lena
De går även här på vår och grannarnas tomter och äter vad som finns. Fräcka överlevare helt klart!
Svar från Lena Holm 2022-12-08 21:47
Tack Dan,
just nu bryr jag mej inte så mycket om vad de äter och de är ju rätt fina att se på. På sommaren stör de oss inte alls men tulpaner på våren går inte.
Hälsningar Lena
Trevlig berättelse. Vi har inte så mycket grönkål, så jag håller tummarna för att de inte ska hitta hit före jul.
Svar från Lena Holm 2022-12-08 21:49
Tack Lars,
vi fick en stor skörd i sommar så jag kan bjuda på de sista bladen. De är nog här ganska ofta och jag hade tur som fick se dem en dag då jag var hemma.
Hälsningar Lena
Men jösses! Vilka fina möten och bilder du fått på dem. Jättefint ju. Gillar verkligen alla bilder här utan rangordning. Grönkål ska det va :)
Svar från Lena Holm 2022-12-08 21:51
Tack Joakim,
det är inte första gången de poserar så här nära huset men det var ett tag sedan jag fick den här typen av närbilder. De brukar inte heller titta in så som hon gör på första bilden.
Hälsningar Lena
Ja, möjligen går vi mot ljusare tider 😀. På nåt sätt...
Och sådana helt underbara bilder! Du har ju verkligen lyckats "fånga" dem in flagranti sas. Och det var väl värt lite grönkål, eller hur?
Vi har minst en sån familj här hemma i Trollbäcken också, fast så nära har de inte kommit.
//GöranR
Svar från Lena Holm 2022-12-08 21:53
Tack Göran,
grönkålen kan jag bjuda på. Jag var beredd på att rådjuren skulle ta det sista så fort det blev kallt. De kommer nära här och upp på altanen utan vidare.
Hälsningar Lena
Bra att inget går till spillo men kom ihåg efterrätten ;)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-12-08 21:54
Tack Gunte,
jag får väl bjuda på några äpplen till helgen. De har ätit upp äpplena som jag satte ut till koltrastarna fast de satt på pinnar en bit upp.
Hälsningar Lena
Så vackert förbrytarporträtt i första bilden, inget för Hinseberg. Det var söta mumsare det ! Ja, man skall dela med sig till sina små vänner, det har jag läst i Bamse. Lämna det man kan avvara. Tacksamt besök, väl värt en knippa grönkål. Jättebra närbilder, du måste sköta dina fönster väl. Härligt julreportage, vi förtränger alla tankar på Runar.
Svar från Lena Holm 2022-12-08 21:59
Tack Stefan,
våra fönster är inte så rena men det spelar inte så stor roll har jag upptäckt. Det är värre med speglingar. I synnerhet i vardagsrummet där hon står och tittar in. Jag har sett dem där flera gånger men det är nästan alltid något som reflekteras i fönstren. Jag nämnde "att göra en Runar" när vi satt på jobbet en lunch och pratade om att ha rådjur inpå knuten. Alla runt bordet tittade undrande på mej, de var för unga för att ha en aning om vem Runar var.
Hälsningar Lena
Underbara bilder! Instämmer i hyllningskören! Grönkål lär ska vara nyttigt så jag stoppar i mig lite emellanåt.

Bara titta på datorn ------ jag försöker ordna så att ögonen kan ställ om till att titta långt bort emellanåt, som bäst på horisonten. Tror att det är bra bpåde för synen och huvudet och kanske humöret att växla om.
Svar från Lena Holm 2022-12-10 10:35
Tack Måns,
grönkål är väldigt nyttigt och det vet helt klart rådjuren också :-) Jag jobbar ganska ofta vid mikroskop på jobbet och jag vill gärna sitta så att jag kan titta ut genom fönstret ibland, låta ögonen fokusera på något långt bort. Då är det lättare att jobba länge vi mikroskopet.
Hälsningar Lena
Vilka underbara bilder! Den som blundar är extra ljuvlig! / Nina
Svar från Lena Holm 2022-12-10 10:32
Tack Nina,
om du menar den som nosar på rosmarin så provade den även att slicka lite på kryddan men tyckte bestämt inte om den. De är fina när de kommer på besök. Det kom en bock igår då vi satt och drack ett glas vin i vardagsrummet. Då fanns bara min sambos mobilkamera till hands.
Hälsningar Lena