En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Gryningstur

Det fina vädret lockade mej att göra en gryningstur och då får man stiga upp rätt tidigt så här års. Vid halv fem åkte jag hemifrån till Hjälstaviken.  Solen var precis på väg att gå upp när jag kom ut på spången, där det fortfarande är rätt mycket vatten kvar. Dimma hade jag tänkt mej, lite vagt i alla fall, men det fanns inte tillstymmelse till något sådant. OK,  jag var ute efter andra motiv. 

Jag hade faktiskt en plan för min morgontur och den var inte beroende av dimma. Jag ville fota sothöns som bråkade med lång slutartid, i guldgult motljus. Veckans fotocup har inspirerat mej och även om bilden inte skulle vara med i cupen, ville jag jobba mer med den tekniken. Sothönsen var på plats.

De var där men de ville inte alls bråka på rätt plats dvs där det gyllene ljuset var.  

Jag fick ett par rusningar men det jag helst ville ha pågick på långt avstånd i helt fel väderstreck i förhållande till ljuset. 

Solen gick upp och skrattmåsarna putsade sej i gryningsljuset. 

Jag tittade ut över vattnet som inom några veckor kommer att torka upp och bli betesmark till köttdjur. Det var trots allt en ganska fin morgon. Jag plockade fram min frukostmacka med stekt ägg och skinka. Helt OK att sitta här och äta en stund. En rördrom passade på att basunera ut sitt vårbudskap som en låg vibrerande ton.

Jag njöt av stunden och ett par korpar passerade.

En skäggdopping blev extra fin i det låga solljuset.

Jag vandrade längs spången genom vassen och kom till gömslet. Det hände inte så mycket där men gässen försökte i alla fall säga att den här flotten var upptagen.

En sävsparv landade så nära gömslet att jag knappt hann få en bild innan den drog vidare.

Jag satt en stund i gömslet och spanade ut över vattnet. Fiskgjuse och kärrhök är vanliga gäster här, men avståndet blir ofta långt. En kärrhökshona bjöd på den finaste uppvisningen. En äldre havsörn passerade också men på långt håll. 

En ensam skäggdopping lockade efter en partner. Kanske fanns det någon där i vassen som jag inte fick se.

På väg frän gömslet fick i alla fall gässen visa upp sej i motljus.

Lite action blev det.

Jag vandrar tillbaka på spången, mot bilen. Efter en andra frukost hemma kunde dagen börja som vanligt.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-04-26 18:47 | Läst 704 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Man blir lika bortskämd som vanligt av att få se de här bilderna och läsa texterna!

Jag gillar faktiskt "landskapsbilden" med elledningarna, det är nåt med ljuset i den och så upplysningen att detta ska bli betesmark då allt torkat upp. Skäggdoppingen som ropar stack ut på ett helt annat sätt, gillas!
Svar från Lena Holm 2023-04-27 19:36
Tack Måns,
landskapsbilden är tagen med 100 mm för jag gillade det jag såg när jag vände mej om, faktiskt även elledningarna som speglades. Det var en speciellt ljus på träden. Det hände inte så mycket men det var ändå en fin morgon.
Hälsningar Lena
Vilken härlig blogg med en underbar berättelse och bilder. Känner igen mig så i din beskrivning om tidiga morgnar. Har gjort det en del med gjusen nu under april och örnarna i höstas/vintras.
Även om inte sothönsen bråkade så som du ville så tycker jag att du har lyckats riktigt bra med de bilderna och den tekniken.
Kärrhökshonan var otroligt grann. Såg min första kärrhökshane igår flygandes över åkern :)
Fina bilder med berättande text, gillas.
Svar från Lena Holm 2023-04-27 19:38
Tack Joakim,
kärrhöken ser man alltid här men det är sällan den kommer så nära gömslet. Örnen behagade dock inte komma inom fotoavstånd, men det var ändå fint att få se den. Mest hade jag hoppats mer på sothönsen, för det är andra gången jag är uppe tidigt för att fånga just sothöns i motljus.
Hälsningar Lena
Många härliga bilder! Mina favoriter är sothönsen med lång slutartid, skäggdoppingarna (särskilt den långhalsade!) och gässen som försvarar flotten. Kanonbra!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-04-27 19:41
Tack Bjarne,
sothönsen blev jag rätt nöjd med men jag trodde ju de skulle bjuda på lite mer action och den ensamma skäggdoppingen ropade på en rätt gulligt sätt. Jag vet inte ens om det var någon tjej där. Bilden på gässen på flotten var en ren impuls men det blev ju rätt kul ändå.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Jag kan bara instämma i de andras lovord både för din text, bildkommentarer och bilder.
Nummer 3, 9, 12 och 14 är mina favoriter här.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2023-04-27 19:43
Tack Erik,
jag blev rätt nöjde med de få bilder jag fick på sothönsen och ska komma ihåg att testa detta fler gånger när ljuset är så där guldgult som jag vill ha det. De skvättande gässen fick bli med kort slutartid mest för att det var jobbigt att göra så pass stora förändringar i inställningarna för ofta.
Hälsningar Lena
Det händer ju ganska ofta att plan A inte fungerar och inte heller plan B utan man får fotografera efter plan C. Du fick ändå till en fin serie, de bitar du fick från plan A och sothönorna hade blivit riktigt fräckt om du fått lite mer att välja ifrån, men de två du visar här tycker jag blev riktigt bra. Skäggdoppingarna blev också fina
Svar från Lena Holm 2023-04-27 19:45
Tack Peter,
det är andra gången jag är ute tidigt för att fota sothöns i gryningsljus och de inte vill bråka på rätt ställe, knappt bråka alls faktiskt. De kanske redan har kommit till rätta och hittat sina boplatser. Visst får man ofta ändra sina planer och ibland blir det ju inget alls.
Hälsningar Lena
Se där, fler som lämnat den goa kudden ;) Bilderna med måsfåglar sticker ut åt det lite humoristiska hållet.
Annars så är det ren ögonfröjd vid bilden på Sotisen som precis lämnat vattenytan. Verkar vara en rätt ok morgontur :)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-04-27 19:48
Tack Gunte,
jag njuter av att vara ute i gryningen men jag är ganska noga med att vädret ska vara så som jag vill ha det. Jag kan ändra mej om det inte se lovande ut när jag stiger upp och tittar ut. Jag hade väntat mej mer av sothönsen men de kanske redan hade gjort upp om boplatserna.
Hälsningar Lena
Vilken trevlig morgon du fick med toppen bilder! Första på sothönan med lång slutartid fastnar jag extra för. Och skrattmåsarna på spången i morgonljuset blev stämningsfull. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-04-27 19:57
Tack Johnny,
det var en fin morgon och hade bara sothönsen bråkat lite mer hade det kunnat bli riktig bra. Det var andra gången jag var ute efter att fota dem i gryningsljus med lång slutartid och första gången blev det inte några vettiga bilder alls. Nästa gång jag åker förväntar jag mej fisktärnor på spången :-)
Hälsningar Lena
Så vackert och fint
att läsa och se
Tack!

//Lola
Svar från Lena Holm 2023-04-27 19:58
Tack Lola,
det här är en favoritplats, speciell att gå på spången.
Hälsningar Lena
Oj vilken naturupplevelse härligt att få ta del av den.
Svar från Lena Holm 2023-04-27 19:59
Tack Morgan,
det var en fin morgon och helt stilla för det var en vardag. På helgerna så här års brukar det vara lite för mycket folk på denna spång.
Hälsningar Lena
Härligt morgonljus här! Det blir fint med motljuset så här.. Skvättbilder gör sig extra bra! Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-04-27 20:00
Tack Jan,
ja det blir fint morgonljus här och de hade gott kunnat få bråka lite till, men de kanske redan är klara med reviren.
Hälsningar Lena
Så härliga bilder och jag tycker att sothönsen blev jättebra.
Även actionbilden med gässen... kul med rörelse. Ja, alla bilderna är bra tycker jag.
Dessutom blir jag ju så sugen på Hjälstaviken och ska dit över dagen nu snart, men då blir det inga gryningsbilder för då får jag nog åka kl 03 och där går gränsen. :)

/Lena
Svar från Lena Holm 2023-04-27 20:03
Tack Lena,
man får stiga upp rätt tidigt nu om man ska ut i gryningen, men det är ju extra fint när solen går upp (fast kallt). Jag såg tyvärr just att det var i närheten av Parnassen som den dödade taxichauffören hittades hängd. Det känns ju lite olustigt.
Hälsningar Lena
Å vilka fina guldskimrande bilder!