En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

I sjöharehimmelriket !

I juli berättade jag om ett charmigt blötdjur som heter sjöhare. Under helgens vistelse på västkusten mötte vi sjöharar i tusental! Jag har aldrig någonsin sett så många under ett dyk någonsin. De fanns både ute vid Väderöarna och på badplatsen i Hamburgsund.

På snäckskalsbotten satt de ofta på kanten på något gammalt musselskal och spanade. Den här hade fått en liten passagerare i form av en spökräka på huvudet.

Mängden av motiv i olika poser gjorde mej alldeles villrådig, för tiden jag kan vara nere är ju begränsad. Testade lite att fånga dem med kort skärpedjup bland de röriga snäckskalen. Ibland fick jag en känsla av att de faktiskt tittade tillbaka på mej.

 

 Väldigt förvånad blev jag när det plötsligt dök upp en sjöhare som simmade i öppet vatten. Om den hade trillat av ett tareblad och därför rörde sej i vattnet eller om den simmade för att ta sej någonstans gick inte att avgöra. Den rörde sej dock väldigt kontrollerat och tumlade inte bara runt.

Det fanns sjöharar i alla storlekar från några millimeter till 3-4 cm långa. Den lilla, lilla eremitkräftan på denna bild upptäckte jag dock inte förrän jag såg bilden i datorn.

Den här sköna individen satt framför en "död mans hand" som var vackert mörkgul i färgen, därav den effektfulla bakgrunden.  Efter 60 minuter kom jag upp med ett minneskort fullt med sjöharar. Det fanns förstås mycket mer att se så jag får återkomma med en till rapport från Väderöarna.

Alla bilderna är tagna med Canon 60 mm makro och Canon 7D + två Ikelite DS 125 substrobe.  Vattentemperaturen var +9 grader och det regnade, men det gjorde inte så mycket.

Hälsningar Lena

 

Inlagt 2012-11-05 20:38 | Läst 6130 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härligt vackra små udda djur du hittar med din kamera! mvh Danne
Svar från Lena Holm 2012-11-05 22:06
Hej Dan,
dessa fanns faktiskt i överflöd denna gång, men lite udda till utseendet är de ju. Trevligt att du tittade in.
Hälsningar Lena
Vilken underbar värld det är där nere och vilken tur att vi har dig så vi också får ta del av det! =)
Ha det så gott!
Svar från Lena Holm 2012-11-05 22:08
Tack Heléne
Du får titta in här så ofta du vill och ta del av undervattensvärlden.
Hälsningar Lena
Märkliga varelser... Och i våra egna vatten! Den där som ser ut att titta på dig, jag är benägen också att tro att den verkligen gjorde det.
Svar från Lena Holm 2012-11-05 22:09
Hej Rauni,
antingen tittade den på mej eller på en spegelbild av sej själv i porten som bara var några centimeter framför den. Kul att du gillar dem.
Hälsningar Lena
De är så charmigt söta! Gillar de med den mörka bakgrunden allra mest, där kommer formerna och färgerna fram så fint, jättesnyggt!
//Ewa
Svar från Lena Holm 2012-11-05 22:11
Hej Ewa,
det är inte så vanligt att man ser hela kroppen så väl som på just de bilderna. De blev lite originella på så sätt. Jag skulle dock haft lite större skärpedjup då jag tog dem för den var inte så stor. Det hade gått att få skärpa över en större del av haren.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder! De på den simmande gillar jag lite extra. Kul att se den i sin helhet. :) Men, alla är de riktigt härliga! :)
/Anna
Svar från Lena Holm 2012-11-05 22:12
Tack Anna,
den simmande sjöharen var något nytt för oss på detta dyk och det ger ju en annan bild av djuret.
Hälsningar Lena
Tusen tack för att du tar med mig ner så jag får se dom trevliga sjöhararna.
Tycker dom ser charmiga ut
Marianne
Svar från Lena Holm 2012-11-06 07:46
Tack Marianne,
ja, de är ju rätt svåra att motstå och när de finns precis överallt när man kommer ner blir man helt såld.
Hälsningar Lena
Sjöharen - Vilken märklig lirare! Gillar speciellt bild 3 och 4 med den mörka bakgrunden som lyfter färgerna. Ha det fint/ Eliasbeth
Svar från Lena Holm 2012-11-06 07:49
Hej Elisabeth,
ja det är ett lite märkligt djur. Svart bakgrund blir effektfullt ibland och det är lätt att få till om djuren simmar i öppet vatten. Ljuset tränger inte ner särskilt många meter på hösten.
Hälsningar Lena
Alltid lär man sej nya saker och delges nya upptäckter om livet under ytan när man läser din blogg! Jag börjar betrakta livet under ytan som väldigt myllrande och trevligt även på våra breddgrader numera! :-) Fina bilder!!
Svar från Lena Holm 2012-11-06 07:51
Hej Anne-Sophie,
det finns ett myllrande liv med små fina kritter även i svenska vatten, det gäller bara att veta var man ska titta och sedan titta ordentligt. JUst sjöhararna fanns det ju gott om denna gång, men det finns så mycket mer.
Tack för att du tittade in
Lena
Härliga bilder.
Jag visade mina kollegor som blev lika fascinerade som jag
Svar från Lena Holm 2012-11-06 07:52
Kul att höra Bengt! Det är inte så många som vet vilka biologiska skatter vi har under vatten även här hemma. Ha det bra på din resa.
Hälsningar Lena
Fina bilder Lena! Kom på tänka att det skulle vara häftigt att fotografera 360 grader under ytan. Men frågan är hur lätt är det att hålla stativet och kameran stadigt på samma ställe hela tiden medan man roterar runt?
Svar från Lena Holm 2012-11-06 07:55
Det skulle vara så häftigt, men då vill man vara på en plats med klart vatten och helst ska det vara solljus. Kanske på en plats som Storaxen, sjön i Dalarna som är både ljus och klar. Jag har aldrig provat något dylikt men man kan ju alltid testa i pol först....där är det i alla fall stadigt.
Hälsningar Lena
Fina bilder på udda figurer
Svar från Lena Holm 2012-11-06 07:56
Tack Stefan,
de är lite udda som så många andra små djur som finns där nere.
Hälsningar Lena