B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Breiflabb och vraket Torp

Kvällen igår kom med en del illavarslande moln men det hann försvinna under natten.

I morse strålade solen och det var nästan ingen vind. Precis som vi dykare vill ha det. Vi styrde kosan mot Kristiansund och dagens första dyk.

Vraket Torp sjönk så sent som 1992 och har inte någon rafflande krigshistoria bakom sej som många andra vrak längs Norges kust. Dagens bild 224.

 

 Torp sjönk i en storm då man först hade ankrat båten och besättningen gått iland, vartefter Torp slets loss i det dåliga vädret och sjönk.

 Torp ligger i kraftig lutning från 27 m djup upp till ca 12 m. Så om bilden verkar luta är det helt rätt, det ser ut så. Hon är bara 18 m lång och alltså inget bamsevrak, men rätt fin ändå tycker vi.

 Trots att hon inte legat i vattnet så länge är det gott om påväxt och det fanns även en del fisk på henne när vi kom ner. När vi avslutade morgonens dyk och klättrade upp i  båten passade en havsörn på att spana in oss från ovan. Naturligtvis hade jag ingen "havsörnskamera" till hands.

Avslutar med en bild på en skön fisk som norrmännen kallar "breiflabb". De är mycket välkamouflerade där de ligger på botten.

 På svenska heter den marulk och den här bilden kan kanske ge lite bättre uppfattning om hur den ser ut. Det norska namnet blir också mer begripligt när man ser den framifrån. Varsågoda, ett brett leende.

Hälsningar Lena

 

 

Postat 2014-08-12 21:58 | Läst 5608 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Strömdyk

Strömdyk är precis vad det låter som, dvs man följer med en ström och oftast går det ganska fort just när man är i strömmen. Just i denna passage gick vårt dyk som fortast och det blev inte mer än ett par bilder. Det orangefärgade på sidorna är "död mans hand" som trivs där det strömmar mycket vatten.

Det fanns även en hel del fisk i strömmen och alla hann inte simma undan när vi kom. Den här får bli dagens bild 223.

Väl genom den smala passagen avtog strömmen något. Mängder med småfisk simmade längs sidorna där det fortfarande fanns gott om död mans hand.

Vi gjorde också en tur i en taredjungel som var lite annorlunda från den djungel vi var i första dagen. Mer om det kommer i ett senare inlägg. I morgon väntar förhoppningsvis ett vrak, om vindarna inte ställer till problem för oss.

Hälsningar Lena

 

 

Postat 2014-08-11 22:23 | Läst 4304 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Atlanthavsveien och pilgrimsmusslor för två

Strömsholmen seasport center ligger längs Atlanthavsveien, en spektakulär kuststräcka söder om Trondheim där en mängd små öar är förbundna med tunnel och sedan ett antal broar.

Det finns gott om platser att stanna och titta på utsikten.

Mängder med turister passerar dagligen och på en bro går det t o m att dra upp kvällens middag. Mest sej och makrill såg de ut att få.

 

På dagens andra dyk hade vi också planer på att ta upp lite middagsmat. Så här ser en pilgrimsmussla ut när den ligger väl kamouflerad i sanden. Det var sådana vi var ute efter.

Smyger man riktigt nära ser musslan ut så här. De "ser" när man kommer och man får oftast bara slå blixt på dem en gång innan de sluter sej. Fredrik samlade i alla fall ett gäng i en nätkasse.

Den här fina eremitkräftan, som har en anemon som hus istället för ett skal, ville också vara med på bild. De roliga lila trådarna kommer från anemonen och fungerar som ett försvar (de bränns).

Efter dyket ska musslorna först rensas och det får bli dagens bild 222. En tysk turist plockade tacksamt åt sig några av de fina skalen. De kommer garanterat att lukta i husbilen för de är svåra att få helt rena.

Musslorna har nu slutit sej och en tunn, vass kniv är det enda redskapet som fungerar. Vi hade 22 stora musslor så det blir även en förrätt i morgon.

 I ett primitivt kök tilllagades sedan pilgrimsmusslorna i vitt vin, med en skvätt grädde, ett par strimlor finhackad knaperstekt bacon, hackad vitlök och en mild chili. Det kanske verkar simpelt men vårt favorittillbehör till denna anrättning är spagetti, denna gång upppiffad med nykokta hemodlade bönor.

Hälsningar från Norge,

Lena

 

 

Postat 2014-08-10 21:43 | Läst 6875 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

I taredjungeln

Inleder dagens inlägg med en bild på den hytte vi bor i just nu. Det lilla fönstret under nocken är sovloftet där takhöjden är ca 1 m. Vädret var strålande i morse och dagens första dyk blev en riktigt höjdare.

Vattnet var fantastiskt klart och vi hamnade i den häftigaste djungel. Den var smala passager och överallt växte tare. Här passerar Fredrik fram mellan de stora bladen och den får bli dagens bild 221.

Vi var aldrig djupare än 11 m men ibland var passagerna så smala att man stötte i väggarna på bägge sidor med armbågarna. Det är inte så konstigt att det blev många stående motiv med tanke på hur bred kameran är med två blixtarmar.

När vi kom ut ur djungeln och skulla avsluta dyket möttes vi av ett vackert litet stim med fisk. Solen strålade och det blev en del bildexperiment så det kanske kommer mer bilder från detta dyk (när jag granskat dem på en stor skärm).

Innan dagen var slut hann vi också med att se två havsörnar. Vid det ena tillfället hade jag en kamera till hands och den kommer kanske i något senare inlägg. Det finns ju en del fina fåglar här också.

Hej så länge,

Lena 

 

 

 

 

 

 

Postat 2014-08-09 21:07 | Läst 2069 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Axplock från undervattensvärlden i Strömsholmen

Den här vackra torsken mötte vi på morgonens första dyk som vi gjorde från kajen på Strömsholmens seasport center. Den får bli dagens bild 220.

Det fanns också gott om plattfisk och den här uppsynen är ju lite svår att motstå.

"Ända mot ända kan inget hända" men man kan ju undra om nakensnäckor känner till det ? Jag vet inte vad de gör, för de borde inte pyssla med att göra fler nakensnäckor just nu. Men vi såg flera par som satt på detta sätt. Små och oemotståndliga är de i alla fall.

En liten knaggrocka fick vi också möta idag, samt en hel del annat, men dessa fyra bilder får ge en första idé om vad man kan möta under ytan strax söder om Trondheim  i Norge.

 

 

Postat 2014-08-08 21:32 | Läst 8235 ggr. | Permalink | Kommentarer (19) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 6 Nästa