En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Breiflabb och vraket Torp

Kvällen igår kom med en del illavarslande moln men det hann försvinna under natten.

I morse strålade solen och det var nästan ingen vind. Precis som vi dykare vill ha det. Vi styrde kosan mot Kristiansund och dagens första dyk.

Vraket Torp sjönk så sent som 1992 och har inte någon rafflande krigshistoria bakom sej som många andra vrak längs Norges kust. Dagens bild 224.

 

 Torp sjönk i en storm då man först hade ankrat båten och besättningen gått iland, vartefter Torp slets loss i det dåliga vädret och sjönk.

 Torp ligger i kraftig lutning från 27 m djup upp till ca 12 m. Så om bilden verkar luta är det helt rätt, det ser ut så. Hon är bara 18 m lång och alltså inget bamsevrak, men rätt fin ändå tycker vi.

 Trots att hon inte legat i vattnet så länge är det gott om påväxt och det fanns även en del fisk på henne när vi kom ner. När vi avslutade morgonens dyk och klättrade upp i  båten passade en havsörn på att spana in oss från ovan. Naturligtvis hade jag ingen "havsörnskamera" till hands.

Avslutar med en bild på en skön fisk som norrmännen kallar "breiflabb". De är mycket välkamouflerade där de ligger på botten.

 På svenska heter den marulk och den här bilden kan kanske ge lite bättre uppfattning om hur den ser ut. Det norska namnet blir också mer begripligt när man ser den framifrån. Varsågoda, ett brett leende.

Hälsningar Lena

 

 

Inlagt 2014-08-12 21:58 | Läst 5609 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fantastiska bilder från dagens dyk, riktigt läckra. Ett riktigt äventyr kan jag tänka mig. Det var väl tur att vädret var på er sida. Här har det varit lite åskväder och regnat under kvällen.
Ha de gott
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-08-13 22:01
Tack B-O,
vi har haft förvånansvärt bra väder hela vecka. Någon enstaka regnskur men det gör inte så mycket när man dyker. Vraket visade sig från sin bästa sida och vi var bara fyra dykare vilket var precis lagom.
Hälsningar Lena
Coolt Lena! Marulk är en matfisk. Någon gång under första halvan av 60-talet var vi på semester i Strömstad och då fick min pappa en sådan på spö. Ruskigt läcker bild du fick på den fisken, fullpoängare:) Alla bilder är fina, men speciellt också den första bilden över kustlandskapet. Och ett vrak måste ju vara spännande också även om det inte har en 'glamorös' historia. Härliga bilder från en härlig blogg!
Svar från Lena Holm 2014-08-13 22:04
Tack Ingemar,
i Norge får man ta upp fisk när man dyker och vi har ätit en och annan marulk. Den här var dock alldeles för lite för att äta och vi vill hellre ha färsk torsk (vilket är jättesvårt att ta under vatten). Numera köper vi hellre fisk av en lokal fiskare när vi är ute och dyker. Musslor är däremot en annan sak som du ju sett.
Hälsningar Lena
Häftigt, där under ytan... Och som du skriver, vad snabbt det växer på.... Sedan presenterar du ju den ena delikatessen efter den andra... Med Marulk hade ni ju haft en delikat middag i morgon... eller ikväll... God att grilla, med ett fantastiskt kött. Går ju nästan, inte att grilla sönder... :) Hmmmm, den är ju faktiskt fulvacker i havet... i fiskdisken ser den ofta "slemmigare" ut... Här, för den mina tankar till "Muppet show"... :)
Ha de göj!! :) //Peter
Svar från Lena Holm 2014-08-13 22:08
TAck Peter,
jag kan förstå dina tankar om mupparna, det finns vissa likheter med vissa av de karaktärerna och en marulk. Den här var på tok för liten för att bli middag. I Norge får man ta fisk under vatten och vi har ätit en och annan marulk, men numera är det sällan vi tar något. Vi vill hellre ha färsk torsk och det köper man enklast av en lokal fiskare.
Hälsningar Lena
Återigen så bra bilder med härliga färger. Favoriterna är nr 3, 6 och 7. Så fina lysande färger marulkens har i ögon och mun! Marulk är väl en bra matfisk, inte sant? Själv har jag ätit havskatt på Island som smakar utmärkt.
Svar från Lena Holm 2014-08-13 22:10
Tack Wolfgang,
det blir vackra färger i ögonen av blixtarnas ljus. Marulk är en utmärkt matfisk men den här var på tok för liten. Havskatt är också gott men en sådan skulle jag inte vilja ta levande i vattnet. Vi njuter mer av fiskarna levande och plockar musslor istället, de bits i alla fall inte.
Hälsningar Lena
Härliga bilder från ett häftigt landskap, som man annars inte ser.
Svar från Lena Holm 2014-08-13 22:12
Tack Göran,
det känns extra kul att få visa bilder från skandinaviska vatten när det är som finast.
Hälsningar Lena
Vackra bilder både under och ovanför ytan!
Ha det gott, Lena!
/Niklas
Svar från Lena Holm 2014-08-13 22:13
Tack Niklas,
vi har en dag kvar sedan bär det av hemåt.
Hälsningar Lena
Ett brett leende från mig när jag tittar på dina bilder :-)
Ha det gott!
Birgitta
Svar från Lena Holm 2014-08-13 22:13
Tack Birgitta,
det gläder mej.
Hälsningar Lena
Sista bilden på marulken är super! Och namnet rätt självklart när man ser din bild. En hel rad fina bilder igen!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2014-08-13 22:15
TAck Björn,
det är ett ganska litet exemplar men det är det ju ingen som ser :-)
Hälsningar Lena
Underbara och vackra bilder från erat dyk....som vanligt! =)
Du är fenomenal på detta, men det har jag nog sagt så många gånger nu, så jag får komma på nåt bättre! =)
Ha det så bra Lena!
Svar från Lena Holm 2014-08-13 22:16
Tack Heléne,
för dina fina ord. Vi har bra förhållanden här och då är det bara att njuta av de vackra motiven.
Hälsningar Lena
Måste vara spännande att dyka vid ett vrak.
Men vad jag funderade vad det var för färgglad glaskula du hade fotat, men fattade sen att det var ett fisköga. Fy en sån ful en! Fast risken att råka på en sån i Siljan är ju mindre än minimal.
Svar från Lena Holm 2014-08-13 22:17
Tack Erik,
fiskögon kan vara mycket fascinerande och skenet från blixtarna ger ofta läckra färgreflektioner.
Hälsningar Lena
Läckra dykbilder, gillar Breiflabb extra - dom ser riktigt ruggiga ut! Må gott, LO
Svar från Lena Holm 2014-08-13 22:18
Tack LO,
en fisk med karaktär, breiflabben :-)
Hälsningar Lena
Störtsköna och fina bilder från dagens dyk. "Breiflabb" är helt klart ett mer passande namn på den firren. Sedan måste jag säga att den översta landskapsbilden är kanonfin. Solnedgångar kan man inte få för mycket av...
Ha det bra!
Svar från Lena Holm 2014-08-13 22:20
Tack Mikael,
jag har fotograferat förvånansvärt få solnedgångar i år så någon måste det ju bli på semestern. Jag tycker också breiflabb är ett utmärkt namn och använder det gärna. I dykkretsar är det välkänt.
Hälsningar Lena
fantastikt :) Nu vill jag också dyka under vatten...
Svar från Lena Holm 2014-08-17 10:12
Tack Christina,
då tycker jag du ska göra ett "prova-på-dyk" någon gång när du är ute och reser eller varför inte på västkusten här hemma. Man kan också göra det i en pool för att få känna på om man passar för dykning eller inte. Antingen är man såld direkt eller så kanske man upptäcker att det är obehagligt att andas ur regulatorn.
Hälsningar Lena
Här inleder du med dessa ljuvliga naturbilder och slutar med den breda skrattande typen.
Det är väl extra spännande dyka i ett vrak eller du har gjort det många gånger kanske.
Som en film känns det där ni far fram.
Jag försöker tänka mig dina bilder i rörelse.
Häftiga ni.
###Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2014-08-17 10:14
Tack Gun-Inger, vrak kan vara spännande och vi har varit på ganska många förut. Numera dyker vi mest på vrak i Norge där det växer mycket liv på dem. I Östersjön finns mängder med vrak men det är ofta dåligt sikt och mörkt där så det är sällan vi gör det.
Hälsningar Lena
Nästan som julafton här när jag nu kan sitta och läsa ifatt och titta på fina bilder utan att irritera mig på segt nät.
Vår äldsta dotter dök också förut och jag kommer ihåg hur spännande hon tyckte det var att dyka vid vrak.
Blir spännande och intressanta bilder också.
Första bilden är verkligen dramatisk.