B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Blå brännmanet med vitling

I vanliga fall kan man hitta stora röda brännmaneter som har små vitlingar som lever i skydd bland de brännande trådarna. Vitlingarna skyddar sej med "manetslem" som gör att de inte bränner sej. Det kan man läsa om i länken i slutet av denna blogg.

Under midsommarhelgen såg vi en del blå brännmaneter, eller blåklintsmanet som den också kan heta. De är mindre än de röda och med kortare trådar. De bränns inte heller lika mycket. Lustigt nog hade en del sällskap av små vitlingar.

En eller ibland två små genomskinliga fiskar simmade i skyddet av de brännande trådarna. Om man förstorar kan man se organen i kroppen på dem.

Ytan på manetens klocka kan se slät ut men den har små upphöjningar som man kan se på denna bild. De blå maneterna är ganska ovanliga och det här var första gången vi såg dem med vitlingar. Havet levererar ständigt överraskningar. 

Hälsningar Lena

 https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/manetslem.htm

Postat 2017-07-03 19:02 | Läst 6322 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Fotofika i Korsheden - vilken härlig tradition!

För tredje året i rad åkte jag till Korsheden på fotofika och Sverige visade sig från sin allra bästa sida denna soliga lördag. Eftersom det är tredje gången får man väl säga att det är en tradition att fotofika i Korsheden första helgen i juli.  

Jag åkte på mindre vägar och passerade bl a denna vackra äng strax utanför Norberg. Många andra fina ställen passerade och utanför bilfönstret men det är svårt att hitta bra platser att stanna på. 

På verandan vid Björn och Ingemors sommarhus pågick fikat för fullt när jag kom. Fotoljuset var en utmaning men desto mysigare att sitta ute och bara njuta.  

Värden dokumenterar.

Stig ser ut att sitta och mysa i skuggan.

Ljuset under de röda parasollet blev lite väl rött på en del bilder så jag tog bort färgerna. Magnus såg helt sjuk ut i färg.

Kul att få träffa Tommy vars bloggar jag läst länge men inte haft möjlighet att prata med förut.

Martin var en av gästerna från Stockholm.

Förutom gott fikabröd bjöd Björn också på de godaste jordgubbarna....

Här får Ewa instruktioner om att förse sej med glass, grädde och lite knaprig musli till de röda bären.

Ewa och Stig diskuterar kameror, precis sånt som man ska prata om på en fotofika.

Tack Björn och alla ni andra för ett härligt evenemang även detta år! 

Hälsningar Lena

Postat 2017-07-02 10:13 | Läst 793 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4