B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En fotografisk resa till Säter med undervattensbilder

Till helgen, dvs den 29-30 juli, är det återigen dags för en Fotografisk resa i Säterdalen med mängder av fördrag och en hel vägg med bilder att beskåda. Öppet från 10:00 till 16:00 båda dagarna. På lördag klockan 14:30 kommer jag att berätta om hur det är att fotografera under vatten, vad man behöver kunna och vilka utmaningar man ställs inför. Det mesta av bildmaterialet kommer att vara från skandinaviska vatten och jag har en del nytt material från Dalarnas unika dykvatten, som t ex bilden ovan från ett dyk igår.

Hoppas vi ses,

Lena

Postat 2017-07-23 11:46 | Läst 3127 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Gryning på mossen

Jag har sovit i bilen och är ute tidigt på mossen, klockan visar 03:38. Det är inte alls så mycket dimma som jag hoppats men det är helt vindstilla och njuter av stillheten.

Några tunna dimslöjor här och där kan man se när solen sakta börjar stiga vid horisonten.

Jag är helt ensam på mossen men stillheten bryts med jämna mellanrum av smålommens karaktäristiska ljud någonstans ganska långt bort från där jag står.

När solen tränger upp bakom skogen börjar marken glöda...

...och på några minuter förvandlas mossen till något som nästan ser ut som ett eldhav.

Solen går upp och de glödande varma färgerna mattas av.

En stund senare har det ljusnat och nu ser mossen nästan frostig ut istället.

Där jag står simmar två lommar ganska lojt i vattnet...

...de kör lite morgongympa...

...svarar andra lommar...men ligger kvar och ser inte ut att vara på väg någonstans i brådrasket.

Jag går bort till barnkammarpölen. Där lyser solen rakt på och båda fåglarna är vakna.

Den ensamma föräldern ropar och jag hoppas att det ska komma en fågel till...

Den lilla gapar också men så mycket ljud blir det inte.

Jag äter frukost och spanar på den lilla familjen. Allt lugnt. Kanske Ing-Marie får se en matning. Jag vet nu att de kom hit en dag efter mej.

Jag går tillbaka till bilen men kan inte motstå att lägga mej ner på den breda spången och spana ut i den lilla världen på mossen.

Hälsningar Lena

Postat 2017-07-21 11:28 | Läst 1796 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

I smålommens rike....

Varje sommar blir det minst en tur till Knuthöjdsmosse och smålommarna som håller till där. Resan föregås av noggranna studier av olika väderleksrapporter. Det såg ut att bli bra....men när jag kom fram i går kväll regnade det....

Det var dock lätt regn och ganska snart kunde man se hur solen försökte ta sej igenom molnen. Vinden var som utlovat obetydlig.

Solen trängde fram och det klarnade upp betydligt....

Det blir lite andra färger i det låga solljuset.

Mossen visade sig från sin finaste sida men fanns det några smålommar ?....

Jag hörde dem i vanlig ordning men det lät som färre än jag är van vid från tidigare år. Jag hittade i alla fall en som låg och tog det ganska lugnt...

....när jag spanat en stund insåg jag att den hade en liten unge.

Ungen ägnade sej åt fjädervård..... eller åtminstone putsning av dun....

....och avslutade med ett litet flax. Det skvätte inte ens, men har man inga vingpennor så blir det väl inte så mycket droppar...

Ungen fortsatte med lite bensträckning och sällade sej till en av sina föräldrar.

Solen, som dolts av moln, tittade fram och lyste upp gölen några minuter innan definitiv nedgång.

Jag hoppades att en matande förälder skulle anlända men fick nöja mej med att spana på ungen och den kvarvarande partnern.  Inte helt fel det heller...

Solen gick långsamt ner och sommarnatten sänkte sej över smålommens rike...

 Hej så länge,

Lena

Postat 2017-07-19 20:06 | Läst 3249 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Attackskarven som anföll underifrån....

Det var en hel del måsar och trutar runt oss då vi väntade på fiskgjusen. De fick bröd och deras närvaro talade om för rovfåglarna att nu var utskänkningen igång. Jag tyckte den här unga skrattmåsen var fin. 

Hoppet om att få ta del av godsakerna som slängdes från båten lyste verkligen i ögonen på en del fåglar. Eller vad tycker ni? Den här ungfågeln ser ju ut som ett barn på julafton.

En annan aktör som dök upp på banan ganska snart var en skarv. Den var välkänd och glupskare fågel får man nog leta efter.

Jag råkade ha kameran riktad mot den ungfågel som låg och försökte plocka i sej bitar av en fisk. Här får den sitt livs överraskning när den får en skarv i rumpan.

Här erövrar den glupska skarven dagens tredje fisk och visar prov på en kreativ teknik att fånga död fisk som någon annan försöker äta på.

Det gick sedan väldigt fort så var fisken borta. Vilken teknik den utvecklat !

Måsarna och trutarna följde oss hela vägen tillbaka till hamnen och jag tog fram 24-105 för att få en annan typ av bilder.

Det är lite häftigt då de flyger precis bredvid båten. Den här bilden är tagen med 24 mm på en Canon 7d Mk II. Strax före nio var vi tillbaka i hamnen efter en händelserik morgon.

Hälsningar Lena

Postat 2017-07-18 16:00 | Läst 2413 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Fotografera stora rovfåglar i närområdet

Vi startade i gryningen och jag utmanade måsarna som följde vår båt genom att ta bilder rakt mot den låga solen med 24-105 mm. Inte direkt ett fågelobjektiv men eftersom jag hade två kamerahus med mej kunde jag experimentera lite.

Vi utgick från Mälarbadens golfklubb och det är samma arrangör som Fredrik Norling var ute med för ett par veckor sedan. Det är fiskgjuse som gäller denna morgon. Jag hade bokat min tid innan jag såg Fredriks bilder men efter det inlägget blev jag ännu mer taggad.

Det tog ett tag för dem att "vakna" men efter en stund uppenbarar sej en ivrigt spanande fiskgjuse ovanför oss. Den vet vad som gäller....

De cirklar dock runt och tvekar en del...ibland är det så många som tre stycken. Vi spanar och försöker följa dem med kameran ...välj en av tre, hur lätt är det?...När en plötsligt bestämmer sej för att dyka går det oerhört fort.

Splash !!!.... Ni som kan detta inser nog att det är minst två bilder mellan denna och inflygningen ovan. Klumpigt av mej...men de bilderna duger inte att visa....

Jäklar vad fort det gick! Jag fotade fiskgjusar förra året från gömsle i Finland och vet att det går fort...suckar och inser att vi får förhoppningsvis flera chanser denna morgon.

Den här gjusen visar i alla fall upp sej på bästa sätt...

....innan den drar vidare mot boet med sin välförtjänta fisk. Död eller ej,....de här fåglarna måste ju få någon sorts ersättning för sitt poserande framför kameran :-)

Den håller lite nonchalant i fisken men den vet nog att den är död och att det är lugnt att flyga hem.

Fiskgjuse i antågande, vi står på helspänn ombord på båten......vilken väg ska den ta.....

....den vänder upp mot oss och jag känner mej plötsligt väldigt iakttagen.

Plötsligt bestämmer den sej för att dyka. Denna bild är kraftigt beskuren men jag ville gärna visa just denna pose. Nästa bildruta på mitt minneskort visar bara stjärtfjädrar....jag hann inte alls med. 

Väldigt nära ytan bestämmer den sej plötsligt för att avbryta....

...den visar ju ändå upp sej på bästa sätt så för oss gör det inget. Den kommer nog tillbaka....

Fiskgjusarna kommer tillbaka flera gånger samt att också nya individer dyker upp. De känner helt klart till detta arrangemang. Här finns det lättillgänglig mat om jag poserar för fotograferna. Vi ser två havsörnar på håll och hör deras ungar ropa efter mat, men de kommer inte och hämtar någon fisk denna dag.

" - Passa på då, när jag dyker bara för din skull ! "

" - Håll TRUTEN det är min fisk ! Du kan inte ens gapa så stort att du kan svälja den ! "

" - Någon har provsmakat på denna men jag är inte så kinkig, den var i alla fall lättfångad. "

" - Undrar vad småttingarna ska säga om den här fångsten...måste se till att de inte får se att halva huvudet är borta....så de inte tror att jag är en kass jägare eller nåt ?..."

" - Jag kör ner den i halsen på den som gapar mest....det brukar fungera. " 

Precis när vi bestämde oss för att åka mot hamnen kom denna sista fiskgjuse och fick sin präktiga belöning. Ett perfekt sätt att avsluta morgonen.

Trots att man sitter på första parkett är det inte så enkelt som man kan tro att fånga dessa vackra rovfåglar på bild. Jag är  ingen nybörjare men jag kan utan vidare säga att jag är djupt imponerad av Fredriks bilder som han visade för ett par veckor sedan. Hur som helst vill jag också visa på att man kan fotografera stora rovfåglar inom ett rimligt avstånd från Knivsta (alltså Uppsala-Stockholm regionen).  Det här stället ligger strax utanför Eskilstuna och arrangören finns på www.birdphotosweden. com.

Hälsningar Lena

Postat 2017-07-17 08:20 | Läst 2705 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera
Föregående 1 ... 195 196 197 ... 401 Nästa