En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lucka 3. Gräsand i halvmörker

Bändelkorsnäbbarna som jag såg fram emot att få visa idag "var inte hemma" och det uppstod en kris. Dagsljuset som var knappt redan när jag kom ut var på väg att ge upp helt. Det enda jag lyckades hitta var denna gräsand och den hade gått och lagt sej. Den hade dessutom en stor gren som "stack upp ur huvudet" som jag har klonat bort (bildmanipulation alltså). Sålunda blir lucka 3 en gräsandshanne. Jag tog fram Erik Rosenbergs "Fåglar i Sverige" för att se om han skrev något trevligt om dessa fåglar. Där hittade jag följande: 

" När drakarna på hösten iklätt sig sin praktdräkt, låta de ofta höra sitt visselläte. De resa sid därvid hastigt upp ur vattnet, dra in halsen och trycka näbben mot bröstet, falla så tillbaka och utstöta samtidigt ett svagt p j y."

Har ni hört det? Det är inte alls så svagt tycker jag utan snarare ett ganska skarpt "ping", som det ibland kan vara lite svårt att förstå var det kommer från. Ibland får man en känsla av att ljudet smittar av sej då flera kan "pinga" tillsammans.

Hälsningar Lena 

Inlagt 2020-12-03 20:32 | Läst 1319 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tycker du inte ska sörja bändelkorsnäbbarna. Bättre än så här kan inte en bild bli. Även om det är en vanlig fågel. Fin komposition framför allt.
Sten
Svar från Lena Holm 2020-12-04 16:25
Tack Sten,
för din fina kommentar. Bändelkorsnäbbarna hade blivit alldeles brusiga för det var så mörkt. Jag ska försöka hitta dem en annan dag. Det lär bli fler vanliga arter så jag får försöka tänka på kompositionen.
Hälsningar Lena
Ja, hannarnas vissling är ju mer som en busvissling tycker jag.. Hör dom lite då och då när jag promenerar utefter Årstaviken här, håller med om att det är svårt att höra var det kommer ifrån! 'Bändlar' har jag kollat efter i ett par Lärkträd här i nästan 20 år.. men jag får fortsätta spana.. Idag sågades Almen ner där Trädkryparna brukat häcka, bakom en större barkflaga.. du vet! Det trädet var tydligen drabbad av 'Almsjuka', kanske var det därför den större barkbiten hängt lös där så länge..?
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-12-04 16:27
Tack Jan,
de har rapporterats i några lärkträd vid Ulleråker (väldigt nära jobbet) under en lång tid men jag har inte haft tid att åka dit. Nu när jag kom iväg visade det sig vara betydligt fler lärkträd än jag mindes och i mörkret kändes helt hopplöst att försöka hitta dem. Det får bli en annan gång.
Hälsningar Lena
Fint porträtt på gräsanden.
Svar från Lena Holm 2020-12-04 16:27
Tack Bengt,
den gjorde inget annat....än poserade :-)
Hälsningar Lena
Det blev väl ett bra alternativ , "Draken" är ju dessutom ganska snygg och det visar ju din bild. Här i Lindesberg finns en liten flock med Gräsänder som håller till i en liten park intill ån som flyter genom stan, Ett litet trevligt inslag i stadsbilden.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2020-12-04 16:28
Tack Stig,
ja draken är fin med sina olikfärgade fjäderfält. Det är alltid trevligt när det finns några gräsänder och jag fotar dem ganska ofta.
Hälsningar Lena
Ja det är svårt med motiven nu i detta kassa ljus. Det får bli lite blandat. Hoppas du får någon bild på bändelkorsnäbbarna. Gräsanden blev bra. Han har koll på dig.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-12-04 16:30
Tack Johnny,
gräsanden hade full koll men den rörde sej inte ur fläcken. Det blev inga bändelkorsnäbbar idag, det är för mörkt. Vi får se om jag tar mej dit i veckan. Det är ju trots allt bara några minuter med bil från jobbet.
Hälsningar Lena
Hehe..full koll på dig fast du nästan är bakom..läcker position..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-12-05 10:08
Tack GUnte,
den hade full koll för jag var ganska nära, men den rörde inte en fjäder. Jag stod dock på en plattform mer räcke så den visste kanske att jag inte kunde komma längre.
Hälsningar Lena