En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Midsommar på Väderöarna

Helt enligt tradition firade vi midsommar med dykning på Väderöarna. Vädret var blandat men vi klarade oss undan regn och det blåste inte alltför mycket, dvs vi kunde åka ut till Väderöarna alla tre dykdagar. 

Jag fotade med vidvinkel alla tre dagar för sikten var ganska bra och det är alltid lite mer utmanande. Dock suckar man ibland, t ex när vi hittade 14 st otroligt vackra större tuppkamnuding. Även om de är stora för att vara nakensnäckor kommer de inte till sin rätt när man försöker får till ett motiv med 12 mm på kameran.

Hummer går lite bättre även om de inte gillar att man lyser med en lampa på dem. Det hade den här bilden behövt, men en strålkastare rakt på gör att de snabbt backar in i sin grotta och kommer inte ut igen. Rött ljus hade gått bättre men det var inte ett möjligt val denna gång.

Vi såg ovanligt många kuddsjöstjärnor och även om den satt på trist bakgrund så måste jag föreviga en. Det var länge sedan vi såg så många.

Här var det några blågyltor som ställde upp på bild. Jag är väldigt nära dessa fiskar, så nära att jag skulle kunna ta med handen på väggen, men de simmade inte undan för en gångs skull. Det är honor som syns på denna bild.

Här är det en hanne, som kallas blåstråle, tillsammans med ett par honor som kallas rödnäbba. Blåstrålen är antagligen en av våra mest färggranna fiskar.

Efter ett förmiddagsdyk lägger vi till vid en lämplig liten ö, äter lunch och slappar ett par timmar i solen. Så här fint hade vi på midsommarafton. 

Här kommer båt nummer två, Väderöfjord, med ett till gäng midsommardykare.

Det går åt mycket vatten på lunchen. 

Efter en matlåda med varm, välsmakande thaimat, kaffe och sockerkaka är det skönt att vila en stund på klipporna. Var och en får hitta sin plats med lä i solen. Havstruten i vänstra hörnet väntar på resterna och det kommer ett eget inlägg om familjen havstrut som med förtjusning äter kyckling paneng.

Fast man dyker torrdräkt händer det ju att det läcker lite och det här är en inte en ovanlig syn. Även ett pyttelitet hål kan resultera i väldigt blöta underställ, då kläderna suger åt sej vatten genom det lilla hålet. Om det är 13 grader i vattnet är det ingen katastrof men man vill ju helst vara torr.

Efter vila är det dax för dyk igen. Det är mycket småfisk i vattnet och vi stöter på stim med fisk på flera olika ställen

Med lite tålamod kan man få simma genom stimmen. 

Den här skrevan var nog den finaste platsen vi hittade där det också var mycket småfisk. Det är den här typen av bilder som man strävar efter då man snabbar sej för att vara först i vattnet. Så här fint är det inte om andra dykare simmat där precis före. Hur duktiga de än är blir det alltid småskrufs i vattnet och fiskarna har antagligen dragit vidare.

Det här är en annan fin plats med tyvärr inga fiskar denna gång. Det här är mot slutet av samma dyk och som ni säkert förstår är det ganska grunt. 

Efter en fin dykdag kör vi tillbaka mot hamnen i Hamburgsund. Där man man tydligt se att det är midsommar med flaggor och flaggspel på båtar och sjöbodar.

Det firas också för fullt längs inloppet där vi passerar.

Vi får förstås också en god middag och hade det inte varit för corona skulle det varit långbord dukat för alla gäster med stora fat dignande av havskräftor. Nu fick var och en hämta en stor tallrik med kräftor, såser och rostat vitlöksbröd och sprida ut sej på alla de olika sittplatser som fanns i de två hus med stora altaner som hör till dykcentret. Det smakade precis så gott som det brukar göra men vi ser verkligen fram emot att kunna sitta tillsammans vid långbordet igen.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-06-28 18:46 | Läst 3508 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kuddsjöstjärnor och blåstråle så fina, ser så exotiska ut. Många fina bilder.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2021-06-29 19:48
Tack ,
det är en lite annorlunda sjöstjärna och jag har nog bara sett den på djupare vatten. Blåstrålen är mycket vacker och ljuset från blixten ger den extra mycket stuns.
Hälsningar Lena
Hej,
Blåstrålen var verkligen elegant.
Vilken midsommar ni hade. Imponerande.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2021-06-29 19:49
Tack Bob,
det här har blivit en tradition sedan många år tillbaka. Blåstrålen ser vi ofta när vi dyker men den är nog ganska okänd för icke dykare fast den är så vacker.
Hälsningar Lena
Så fina bilder, gillar särskilt småfisken på slutet. Blåstråle var en riktigt vacker fisk, att det finns sådana i våra vatten. En sådan skaldjurstalrik på slutet skulle man inte tacka nej till
Svar från Lena Holm 2021-06-29 19:50
Tack Peter,
det var stimmen med småfisk som jag var ute efter i första hand för de brukar samlas så här års och just midsommarhelgen har gett fina stimbilder förut. Blåstrålen är vacker och ljuset från blixtarna ger den extra mycket stuns i färgerna.
Hälsningar Lena
Jättefina undervattensbilder! Väderöarna ser verkligen trevligt ut både under och över vattenytan!

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2021-06-29 19:51
Tack Eva,
Väderöarna är verkligen fint bara det inte blåser för mycket och det gäller såväl över som under ytan.
Hälsningar Lena
Det såg ut som ni hade en fin midsommar med många dyk och fina bilder. Blåstrålen var verkligen vacker, och tallriken med skaldjur ser mycket aptitlig ut, hos mig var det mera traditionsenligt med sill och färskpotatis på midsommarafton men det smakade bra det också med en liten "Löjtens" till.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2021-06-29 19:53
Tack Stig,
havskräftorna är också en tradition precis som dykningen och snapsen stod vi över denna gång. Blåstrålen är en vacker fisk och ljuset från blixtarna ger den extra glans och färg.
Hälsningar Lena
Spännande bilder med fördel till småfiskstimmen med dykare.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-06-29 19:55
Tack Gunte,
det var just fiskstimmen jag var ute efter att fota och gärna med en dykare i bakgrunden. Det är dock inte alltid så lätt att få till för det är svårt att simma runt ett stim utan att skrämma iväg dem fullständigt.
Hälsningar Lena
Så glad jag blev att få se och läsa om din midsommar på Väderöarna och vilka fina bilder du fotat därifrån. Hälsningar från Gunilla
Svar från Lena Holm 2021-06-29 19:56
Tack Gunilla,
vi hade en fin helg med riktigt bra dykning. Kul att du tittar in bland mina dykbilder.
Hälsningar Lena
Det är verkligen ett fascinerande liv där under ytan, fick en liten glimt av det då jag fick snorkla på Galapagos. Önskade då att jag hade kunnat fota , men bara att få se de färggranna fiskarna simma runt en var häftigt.
Många fina bilder, den med kuddsjöstjärna var nog bäst och muggarna var kul.
Middagen var inte dum, den hade jag gärna ätit.
Svar från Lena Holm 2021-06-29 19:58
Tack Margareta,
de där färgade plastmuggarna har varit med så länge jag kan minnas och jag har dem ofta med på bilderna. Det är inte fullt så vackert här som på Galapagos men man hittar trots allt en del fina detaljer och kuddsjöstjärnan är en. Den sitter dock för det mesta på brun bakgrund vilket inte är så kul men den lever i den miljön.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Många fina undervattensbilder. Den med fiskstimmet i skrevan är extra fin. Spännande att få ta del av din undervattensvärld. Av alla goda skaldjur tycker jag bäst om havskräftor. Era såg väldigt läckra ut. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2021-06-29 20:01
Tack Mats,
just den bilden är den bästa i den här samlingen tycker jag. Havskräftor är verkligen gott och dessa fiskas av en lokal fiskare som vi ibland möter när vi åker ut på morgonen. Då är han på väg in med "våra" kräftor som oftast serveras på en lördag, undantaget midsommarafton förstås.
Hälsningar Lena
Vackert, vackert. Fin midsommardag med spännande aktivitet. Fina bilder från under ytan.