En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Näckrosor och gäddporträtt

Hittills har det inte handlat om växter i vatten en enda gång och det beror på att väldigt mycket som man ser i havet, som vid första anblicken ser ut som en växt, egentligen är ett djur. Namn som havstulpan och cylinderros betyder inte att det är blommor. Näckros däremot, är något helt annat. Näckrosor finns bara i sötvatten och det är definitivt en växt, med ett rotsystem på sjöbotten och en blomma som flyter på ytan.

Ibland förekommer det dock blommor även i vattnet. Årets besök i Storaxen är första gången jag befinner mej i en sjö när näckrosorna blommar. Det är den vita näckrosen som finns här. Den röda är visst samma art, med en mutation som ger röd färg.

När näckrosen ligger precis i ytan blir speglingarna av den halva blomman förvillande. Istället för vattendroppar på en blomma, som kan ge fina efekter på land, får man här istället luftbubblor som effekt.

Med 60 mm makro på kameran går det också att fotografera fiskporträtt och några porträttbilder på gädda ingick i planen när vi gjorde dagens andra dyk. Efter en tur inne bland näckrosorna simmar vi sålunda ut på gäddjakt igen. Fredrik får syn på den först, den blågrå skepnaden som ligger och lurar. Mönstret på dess kropp är förvillande i det blågröna vattnet och kamouflaget häpnadsväckande i den brungröna växtligheten. Jag tittar på gäddan genom sökaren och smyger närmare, fokuserar på ögat och tar en bild, sneglar snabbt på skärmen, exponeringen ser OK ut. Andas in och smyger närmare. Jag tar en bild till och den ligger kvar, jag fokuserar och andas ut försiktigt, tar en bild, rör mej sakta framåt, kollar fokus på ögat, tar två bilder. Sedan tröttnar gäddan.

Hittar den lilla gäddan också, nära de gulgröna växterna på botten. Den ser ut att ha parasiter som sitter på ytan, på ryggen synns en tydligt.

Efter ca en och en halv timme, då jag åter är i näckrosorna, strejkar plötsligt kameran. ”Card full” visar displayen. Suck, men det är också hög tid att avbryta och börja simma tillbaka. Det har blivit betydligt mörkare i vattnet under den sista kvarten. Jag raderar snabbt några testbilder i början av korten, bara utifall… och vi börjar simma. När vi bryter ytan en bit från bilden ser det ut så här.

Inte underligt att det var mörkt i vattnet för himmelen är blygrå och regnet öser ner. Iförd torrdräkt spelar det ju ingen roll men det går inte att köra hem i den. Hukande under bagageluckan byter vi om en i taget. Jag kan inte plocka kameran ur undervattenhuset stående i regnet, men vi måste ändå stanna på macken i Rättvik. Tre timmar hem och jag måste ju få kolla på mina bilder!

Ha en bra kväll

Lena

 

Inlagt 2012-07-17 18:45 | Läst 15873 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jättefina bilder och upplysande informativ text till dem. Näckrosor är vackra även under vatten tycks det, och bilderna på gäddorna i sin naturliga miljö är spännande också!
Hälsn Anne-Sophie
Hej Anne-Sophie,
näckrosor skulle jag vilja jobba mer med, men det är långt till denna pöl. De är verkligen vackra. Tack för din uppmuntrande kommentar.
Hälsningar Lena
Gäddrosor och näckporträtt ur underliggande vinklar, skönheter som inte är att tänka på för en landkrabba, speciellt inte bubblande näckrosor. Är det Vichy-vatten?

Snyggt alltså!

Synd att regnet kom, så ni blev blöta ;)

/J-O
Svar från Lena Holm 2012-07-17 20:02
Hej Jan-Olof,
intressanta underliggande vinklar minsann. Kan vara något för en ensam mörk vinterkväll och extrem bildmanipulering. Ska komma ihåg den...
Bubbeleffekten står jag nog för en del själv, jag måste ju andas ut någon gång. Sedan bubblar det från botten och ju mer man krafsar runt (det var ungefär 70 cm djupt bland blommorna) desto mer skrufs och bubblor blir det.
Regn kan ha en praktisk avsköljningseffekt när man dykt i saltvatten, men efter Storaxens vatten behövde vi inte skölja av oss.
Ha en bra kväll
Lena
God kväller i stugan.
Bild 1 och 2 är helt underbart vackra.
Härliga bilder på firren oxå.
Ha det bra.
// Tommy
Svar från Lena Holm 2012-07-17 20:05
Tack Tommy,
tekniken i första bilden passar bra för näckrosor och det kan bli mycket bättre än så här (kul att du gillar den i alla fall). Gäddorna är mest tålamod och det faktum att de är vackra när de lever och simmar i en sjö.
Hälsningar Lena
Vilka underbara bilder! =) Bild nummer två är klockren! Abstrakt och vacker!
Ha det fint!
Svar från Lena Holm 2012-07-18 08:02
Tack Heléne,
jag tror att många motiv under ytan skulle passa din skaparförmåga perfekt.
Hälsningar Lena
Annorlunda näckrosbilder, vackert!
//Ewa
Svar från Lena Holm 2012-07-18 08:03
Hej Ewa,
ja, underifrån. Trevligt att du uppskattar dem även från detta håll.
Hälsningar Lena
Fint att se näckrosor från ett annat perspektiv
Svar från Lena Holm 2012-07-18 08:05
Hej Ken,
de kan vara vackra från undersidan också. Inte så många som sett dem så.
Hälsningar Lena
Näckrosbilderna är fantastiska! Mina favoriter blir nr 2 och nr 5, magiska! Gäddan är fin den med, kul att den ställde upp på att bli fotad även om den tröttnade. :)
/Anna
Svar från Lena Holm 2012-07-18 16:09
Stort tack Anna,
det var trevliga fotoobjekt, näckrosorna, och stillastående, till skilnnad från fisk som man faktiskt måste smyga se på med kameran. Det var ju andra fotosessionen för den stora gäddan, så man kan anta att han tyckte det blev lite jobbigt. Denna gång använde jag dessutom dubbla blixtar.
Hälsningar Lena
Tack för kommentaren :) Spännande att få se undervattensfoton, jag gillar den tredje bilden här allra bäst! Väldigt fint.
Svar från Lena Holm 2012-07-23 11:03
Tack Anneli!
Kul att du tittade in. Näckrosor kan vara fina både från undersidan och ovansidan.
Hälsningar Lena
Bläddrade runt i din blogg och fick syn på bild två här den på näckrosen. Så vacker bild, bläddrade faktiskt tillbaka till den flera gånger för att titta.
Är också fascinerad av undervattensbilder, förmodligen för att det är en plats dit jag själv inte kommer, under vattnet alltså.
Svar från Lena Holm 2012-07-24 13:54
Tack Margareta,
du får titta in så ofta du vill eller i något av mina album med undervattensbilder. Ska snart till Vancouver Island och då blir det en massa nytt material som väl börjar dyka upp om några veckor.
Hälsningar Lena