En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Naturfotografen på irrfärder i storstan

Vi har varit i London över helgen och här har vi precis klivit ombord på Piccadilly Line vid terminal 5 på Heathrow. Det är 30 år sedan jag var i London men just den här linjen tycks inte ha ändrats ett dugg. Eftersom den startar här är det rätt lugnt, efter 10 stopp är det packat med folk...

Vi skulle byta vid Lester Square och så här såg det ut efter att min sambo lyckats gå ombord på tåget precis innan dörrarna stängdes framför näsan på mej. Nu är det ju inte så komplicerat att åka med dessa tåg så jag fick helt enkelt invänta nästa tåg mot High Barnet som skulle komma om två minuter. Min sambo hade för övrigt stigit på ett tåg med fel slutdestination, så han fick gå av och invänta det tåg som jag var på (men hamnade förstås i en annan vagn). 

Är man turist i London finns det ju vissa attraktioner som man måste se t ex den stora klockan, dessutom har det fräschats upp nyligen och glänste fint i solljuset. 

Big Ben, eller Elisabeth Tower som den heter sedan 2012, är en del av Westministerpalatset som är gigantiskt stort och inte går att fånga på bild med mitt enda objektiv på denna resa som var en 24-105 mm. Jag fick satsa mer på detaljerna som t ex lyktstolpar. Fiskar kändes också mer hemtamt som motiv.

 

Här fanns det olika typer av transportmedel som man kunde hyra in se på men vi valde att gå till fots. Vi gjorde vårt bästa för att täcka in så mycket vi kunde och det blev ett snitt på 17 000 steg/dag ( + ett spinningpass på lördag morgon bara för att det var coolt).

 

Min familj var samlad för första gången sedan jul. Bara min systerson och hans fru saknas, men de jobbar på som vanligt i Texas. Min syster och hennes man är pensionärer numera och kan resa. 

Det här hjulet var populärt och precis som en sittning i ett populärt gömsle skulle man ha bokat biljetter i väldigt god tid före besöket.  

När man går längs Themsen stöter man på en och annan lokal sevärdhet. 

Om man mot förmodan inte skulle ha en mobiltelefon att ringa till polisen på, fanns det fortfarande ganska gott om dessa röda boxar. De flesta innehöll också vad som såg ut som en fungerande telefon.

Eftersom jag gärna läser brittiska kriminalromaner kunde jag inte låta bli att ta en bild då vi plötsligt passerade New Scotland Yard.

Fågelskådare?  Nej, någon slags krigsmonument. Det fanns flera längs promenaden som påminde oss om de krig som landet deltagit i.

De röda dubbeldeckarna fanns överallt men just den här hade lite annat syfte än bara transporter. Här kunde man slappna av med Peppa Pigs afternoon tea.

 

Vi åkte förstås också buss, förutom tunnelbana. Bussarna som körde turister var fulla med folk men den "vanliga" röda bussen var det inte alls så högt tryck på. Man har gjort det väldigt lätt att åka kommunalt i London. Man "blippar" ett kreditkort, eller sin telefon om man har valt att använda t ex Apple pay, när man kliver ombord på en buss och då kan man åka en timme. I tunnelbanan blippar man i spärren när man går ner och på samma sätt i spärren när man går upp. Som turist behöver man inte skaffa något extra kort som ska laddas med pengar utan det räcker med ett bankkort. En dags resande hit och dit inklusive en tur från flygplatsen (ca en och en halv timme) kostade oss 120 kronor totalt.

Här har vi hamnat vid Muswell Hill för en promenad. Det är kanske lite utanför de vanligaste turiststråken.

I en butik som sålde färskt kött och annat intressant hittade jag detta skyltfönster. Välhängda köttstycken typ ryggbiff med ben och kappa. Stora detaljer från köttrasdjur.

Utsikt från Muswell Hill mot Londons innerstad. Här fanns det laddningsplatser för el-bilar (till höger). På en del andra ställen fans det uttag direkt på belysningsstolparna.

Här hade man gjort om kapellet till ett Steakhouse.

London bridge är ju ett ställe som man måste passera och där hittade vi dessa bubblor som man kunde boka bord i. "Coronabubblor" som nog kan vara praktiska även när det regnar eller är för kallt att sitta ute. Här var det fin utsikt och antagligen dyrt.

Vi gick förstås upp på bron och jag dristade mej till att fota en vilt främmande person. Här kom man undan med sånt för i stort sett alla hade en telefon eller kamera.

Passade på att fånga en klassisk taxibil när den passerade och gladde mej åt att det går att fixa till en hel del i datorn om man impulsfotograferar utan tanke på var solen är.

Från bron tråcklade vi oss bort några kvarter till och passerade bl a en kanal med stora dyra båtar. 

För en kort stund kände jag mej riktigt hemma längs denna väg.

Innan vi skulle flyga hem på söndagen hamnade vi här. En del av denna byggnad kändes genuint gammal men den var definitiv totalrenoverad och det såg ut att vara en hel del nytt som byggts till. Imponerande blomlådor i alla fall.

Det finns många hundar i London och hit kunde man ta med sin fyrfota vän på Yappy hour om man ville. 

Det var allt från storstan. Nu dröjer det nog till nästa gång.

Lena

Inlagt 2022-08-11 07:51 | Läst 1453 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant och fina bilder. Fint att få återse London, hade två enveckors resor dit för en 40 år sedan. Tunnelbanan fungerade fint och var enkel att förstå och så blev det nog flera mil per dag i promenader. Undrar vad som händer under Yappy hour, man kanske inte får ha med sig hund in annars?
Svar från Lena Holm 2022-08-11 21:18
Tack Peter,
det finns nyare delar av tunnelbanan som har helt andra dimensioner och större luftkonditionerade vagnar. Men jag håller med om att det är lätt att åka med dessa tåg. Till fots är dock bästa sättet att se saker. Jag vet inte om det var hundförbud i vanliga fall. Kanske om man satt inne, men det fanns en del platser utomhus.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Det kallar jag ett annorlunda reportage, med personlig knorr. Roligt att i stort är det sig likt, som 1969.
Mer sådan berättelser från era resor.
Ha en fin dag
Bob
Svar från Lena Holm 2022-08-11 21:20
Tack Bob,
de kända sevärdheterna har ju funnits där ett tag och vissa delar av tunnelbanan har inte heller ändrats på väldigt länge. Vi är inte så ofta i storstäder men det händer någon gång i bland och då kommer det ett inlägg.
Hälsningar Lena
Vilka trevliga bilder från London! Känner igen det mesta och kul att se Big Ben efter renovering. Jag var där för ett par år sedan och då var den insvept i byggnadsställningar.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-08-11 21:22
Tack Johnny,
de renoverande kanske för att det skulle vara snyggt till drottningens jubileum. Om man varit i London en gång så finns det ju en hel del landmärken man känner igen som dessutom har funnits där väldigt länge. Vi gjorde ju bara några små nerslag på bekanta ställen. Det finns rätt mycket att se.
Hälsningar Lena
Jättefint reportage med jättefina bilder! Det går att fotografera städer och folk också, inte bara natur. Men på ett sätt är det ju natur även det, vi och vår påverkan på planeten är ju trots allt natur det också. Om än litet sorglig ibland.
Svar från Lena Holm 2022-08-11 21:29
Tack Christer,
kul att du gillar mina stadsmiljöer. Det går ju att fota natur och djur även i en storstad men jag hade varken tid eller utrustning med mej för att göra det. Dessutom var det extremt torrt i London och alla gräsmattor var bruna. Det blommade i rabatterna men där vattnade man ju.
Hälsningar Lena
London är en fin stad :)
Har många fina minnen därifrån.
Fint att få följa med genom dessa bilder.
Hehe kul med lite komik där med din sambo å fel tåg :-)
Svar från Lena Holm 2022-08-11 21:32
Tack Joakim,
han hade så himla bråttom ombord på tåget som stod inne att han inte kollade vilken slutdestination det hade. Det blev fel och det tog ett par hållplatser innan han insåg det. Han var dock inte säker på att jag visste vilken station jag skulle kliva av på men det gjorde jag, annars hade vi väl löst det på något sätt. London var rätt kul och det blir kanske någon mer tur dit. I alla fall till bröllopet nästa sommar.
Hälsningar Lena
Bodde utanför London förlängesen.
Kul att återse via dina bilder här. Gillar resereportage. Mycket är sig likt ;)

Lite strul hör till ibland men det mesta löser sig smidigt.. snopet när dörrar stängs
Mysigt sätt att umgås på
Jag är fortfarande lite reserestriktiv med trängsel och sånt.
Ser luftigt ut på er busstur iaf
/N
Svar från Lena Holm 2022-08-11 21:36
Tack Nini,
det är ju en hel del av sevärdheterna i London som har funnits väldigt länge, så man känner igen sej. Men det finns också små detaljer som inte ändrats så mycket. Jag blev lite paff när Fredrik åkte ifrån mej men det var ju lätt åtgärdat. Om vi inte blir sjuka efter spinningpasset där det var 70 deltagare (både trångt och varmt) så måste vi vara väldigt "immuna". Vi hade också rätt trångt på tunnelbanan ett par gånger.
Hälsningar Lena
Så trevligt att få se fina bilder från London och din promenad.
Mycket nytt för mig men även bekanta ställen.
Det där "gömslet"som snurrar åkte vi med barnen eller om det kanske var ett barnbarn. Då behövde man inte boka i förväg om man var där tidigt. Fick en gondol för bara oss. Bra utsikt där uppe.
Äventyr fick ni också, går tydligen att fixa det i tunnelbanan.
En sådan där buss med afternoon tea såg vi även i Dublin.
Svar från Lena Holm 2022-08-11 21:39
Tack Margareta,
det hade kanske gått att få biljetter till det stora hjulet men det kändes inte så viktigt att få åka där. Vi kommer dit fler gånger och då kan vi göra det. Det var en trevlig weekend och vi fick både se och bo i huset som min systerdotter köpt med sin pojkvän. Det var smalt och väldigt engelskt.
Hälsningar Lena
Trevligt att se Dina bilder! Jag blir sugen att resa dit några dagar. Jag har jobbat som praktikant på Lloyds Bank hela november 1973, har besökt en 2 veckors kurs om finansmarknaden 1979 och varit på semester 1988. Allt var länge sedan! Jag har trivts med staden och människor i London. Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2022-08-11 21:41
Tack Wolfgang,
det var ett trevligt besök fast det är väldigt mycket folk överallt. Vi bodde dock privat och där var det ganska lugnt på kvällarna. Vi satt även på den lokala puben en kväll och det var precis lagom för oss. Det blir ju ett återbesök för oss nästa sommar då det är bröllop planerat.
Hälsningar Lena
Roligt att se ett turistreportage från dig! Med hög klass på bilderna förstås, annat är inte att vänta. Turistat i London har jag gjort nå’n enstaka dag, tror vi var dit med familjen samma år Diana och Charles gifte sig, 1981 kanske? Annars mest för vidare transport till affärsmöten ute i landet.Gillar särskilt dina Metro- och bussbiljett, dom ger fin kom-ihåg-listakänsla, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-08-11 21:44
Tack Björn,
det var kul att turista lite i London och att träffa Anna & Ross som just köpt ett hus där plus min syster och svåger som kommit över från Texas. Vi hade ingen direkt plan för vad vi måste se utan tog dagarna som de kom när besöket i butiken med brudklänningar var avklarad. Det blir ju ett besök nästa sommar också, då de ska gifta sej.
Hälsningar Lena
Tack Lena för rundturen, intressant, en del känns igen. Tunnelbaneturen är ju som en av de där drömmar jag har, ibland, det är rörigt och blir fel hela tiden, men egentligen inget farligt. Cykeltaxin såg jag på TV i en serie om Londons ordningsvakter, de avskydde att cykeltaxi parkerade och blockerade otillåtna platser. Te i Peppa Pig bussen kunde ju vara en upplevelse, och utsikten från Muswell Hill var riktigt fin. Kommer ihåg fotvandringar på Londons gator i tonåren, det blev långa sträckor, kändes i benen mot kvällen.
Svar från Lena Holm 2022-08-11 21:47
Tack Stefan,
tunnelbanan var lätt att förstå sej på och även om man gjorde fel så var det lätt att fixa till. Bara kliva av och byta tåg. Bussarna måste man ha lite mer kännedom om men vi hade ju lokalbor som visste vilka linjer vi skulle åka med. Det är ändå lättast att se och uppleva en stad till fots och det blev långa vandringar även för oss.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Narturfotografen klarer jo denne opgave på samme suveræne måde, som ellers.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-08-11 21:49
Tack Erik,
jag funderade väl inte så mycket över hur man fotar i stadsmiljö utan tog bilder där det kändes kul, utan att bry mej så mycket. En del ställen är ju väldigt kända och då skulle man kanske kunna hitta någon annorlunda vinkel men det fick vara denna gång.
Hälsningar Lena
Kul med lite foto-irrfärder från dig!
Svar från Lena Holm 2022-08-11 21:50
Tack Lena,
här var jag ju ute på något som jag inte alls är van vid men jag tänkte inte så mycket på det utan tog bilder lite där det kändes kul. En del ska ju vara med i årskavalkaden och då är det ju lämpligt att familjen är med på bild ibland.
Hälsningar Lena