En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nytt tomtkryss

Lördag och strålande väder. Jag riggade småfågelmatningen med godsaker och satte mej ute på det avstånd som brukar fungera. Jag hade väl suttit en timme och spanat på de ganska glest förekommande småttingarna när jag såg ett huvud dyka upp i utkanten av trädgården. Det är en sluttning bakom rhododendronbuskar och när jag snabbt justerade tiden, för det var mörkt bakom buskarna, insåg jag att det var en fasantupp. Jag satt helt stilla och väntade men tuppen vågade inte komma närmare. Det fanns heller inga frön här som lockade den. Efter ett par minuter gick den ner för sluttningen och försvann. 

Jag hämtade en sekatör och rensade bort en del spretiga grenar samt strödde ut skalade solrosfrön bakom buskarna. Här skulle det i alla fall finnas lite godsaker om den kom tillbaka. Sedan satte jag mej på längre avstånd och väntade....

Den kom inte tillbaka när jag satt ute. Eftersom jag inte bara kunde ägna lördagen åt att sitta på altanen och titta på fåglar gick jag in och tömde tvättmaskinen, stoppade in en ny laddning mm. Tittade ut som hastigast genom vardagsrumsfönstret och då stod den där. Nu blev det bråttom för kameran satt kvar på stativet ute och dit skulle jag inte kunna gå utan att skrämma den. Jag fick tag i min gamla kamera (5DmkIV) och ett fast 300 mm objektiv, vilket var det enda som låg framme. När jag kom tillbaka till vardagsrummet stod fasanen fortfarande kvar och åt frön.  

Det blev några bilder genom "treglasfiltret" för när solen skiner och man fotar på snedden genom fönstren blir det reflektioner hur man än gör. Jag insåg också att det fortfarande var en hel del spretiga pinnar och annat kvar. Den tjocka grenen kunde jag inte ta bort för den hör till rhododendron. På den här platsen är det bara en liten glugg ner mot skogen. Jag hade dessutom hela fönstret fullt med pelargoner som nu börjat få en del stora gröna skott.   

Men det här är den första fasanen som vågar sej in i vår trädgård och nu har jag lagt ut mer mat bland buskarna så den förstår att den är välkommen. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-02-17 15:56 | Läst 331 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kul !
Tycket det blev fina bilder genom fönstret.
Blommorna blev ju som ett fint "filter" framför.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-02-17 19:52
Tack Ing-Marie,
ja, kan hålla med om att det blev rätt fint genom fönstret, i synnerhet om man inte jämför med bilderna som är tagna ute. Man tappar färg och stuns genom treglasfönster men visst går det. Fågeln är ju dessutom stor och jag behövde inte beskära så mycket.
Hälsningar Lena
Fasansfullt fina bilder :)

Vi har gott om fasaner i trädgården (som mest räknade jag till 17 stycken samtidigt), men jag har aldrig fotograferat dem. Nu är det bara ett par veckor tills vi flyttar, så det lär ju inte bli några bilder av dem tyvärr ...
Svar från Lena Holm 2024-02-17 19:53
Tack Anders,
om du har haft 17 fasaner i trädgården och aldrig kommit på tanken att fotografera dem så är du helt klart inte en fågelfotograf :-) Men du är bra på väldigt mycket annat.
Hälsningar Lena
Bra jobbat! Fina bilder på den väldigt vackra fasanen. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2024-02-17 19:54
Tack Mats,
jag är mest glad att den kom tillbaka och plockade i sej lite frön så den förstår att det är OK att komma till denna trädgård.
Hälsningar Lena
Fasanerna är väldigt vackra, vilket dina bilder också förmedlar på ett fint sätt. Den kanske inte får den uppmärksamhet den borde tack vare att den är så pass vanlig.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-02-17 19:57
Tack Bjarne,
jag ser ofta fasaner men det är sällan jag har en kamera redo då de dyker upp. Det är väldigt vackra hannar och även honorna är fina, men de får nog inte så mycket uppmärksamhet, precis som du skriver.
Hälsningar Lena
Tycker också det blev fina bilder, inte minst med tanke på fönsterglaset! Härliga färger har dom! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2024-02-18 19:02
Tack Björn,
det var den låga solen som gav bakgrunden fina färger och så är det ju en praktfull fågel, även om de kopparröda färgerna på kroppen inte går fram så bra på dessa bilder.
Hälsningar Lena
Va kul med en fasan på tomten, inte omöjligt att den kommer tillbaka och kollar till matförrådet.

Jo idag hade vi också sol, men jag vet inte varför men alla fåglar verkar ha gömt sig på de ställen jag besökte, känns annars som en perfekt dag för en fågel
Svar från Lena Holm 2024-02-18 19:04
Tack Peter,
jag satt ute idag men såg inte till fasanen. Den kan ju dock ha kommit förbi då jag var inne och pysslade. Huset sköter sej inte själv och helgerna är för korta :-) Fåglarna kanske är upptagna med annat, hos er har de väl börjat få vårkänslor. Det var inte så många i vår matning heller och det går inte åt så mycket frö just nu.
Hälsningar Lena
Fasantuppen är en stilig fågel. Fina porträtt. Att du fotat genom ett treglasfönster märks inte mycket tycker jag. Förklaringen kan vara att den beläggning som läggs på vissa ytor mellan glasen i treglasfönster för att reflektera värme fungerar lite som antireflexbehandling. I båda fallen handlar det om metaller eller metalloxider som lagts på glaset. Vi har fönster av typen 2+1 och det går rätt bra att fota genom dem också bara det inte blir några reflexer inifrån rummet och fönstret inte är alltför skitigt.
Svar från Lena Holm 2024-02-19 07:30
Tack Sten,
för din förklarande text. Det går utmärkt att fota rakt ut genom fönstret om det är mulet. Solljus och att fota snett genom rutorna ger sämre resultat, likaså speglingar inifrån. Alla eventuella lampor inne måste ju vara släckta.
Hälsningar Lena
Det var inget dåligt tomtkryss minsann! Kul och grattis. Haha förstår den halvjobbiga situationen. Tur du hade fler kamerahus och objektiv. Du får säkert mer besök av den.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2024-02-19 07:27
Tack Johnny,
jag lägger ut frön på marken bakom den busken och så får vi väl se om den kommer igen. Jag är ju sällan hemma under veckan så den kanske vågar sej in på tomten. Annars gillar rådjuren samma mat så det lär inte bli något liggande.
Hälsningar Lena
Otroligt grann fågel! Jag har sett nån lufsa i diket jämte tomten på Gotland och en gång en som sneddade över tomten men det blev ingen bild. Bra jobbat i ditt fall!
Svar från Lena Holm 2024-02-21 19:53
Tack Måns,
jag har inte sett den någon mer gång men det betyder ju inte att den inte varit förbi. Vi har lagt ut lite frön på samma plats så den känner sej välkommen, men det finns ju andra som också äter av frön från marken. De är vackra men jag tycker att de diskreta honorna och är mycket fina.
Hälsningar Lena