En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Öronmaneter

Under den gångna helgen hittade vi mängder med öronmaneter i Gullmarsfjorden. På 10 till 20 meters djup mötte vi tusentals maneter. De karaktäristiska ringarna, som är fyra stycken, är manetens könsorgan och eftersom de liknar öron har de gett maneten dess namn. 

Det var tyvärr en hel del andra partiklar i vattnet för det hade blåst rätt rejält och då blir inte vidvinkelbilder helt lyckade. Som många av er nog känner till bränns inte dessa maneter särskilt mycket, då de innehåller ganska lite nässelgift.

Maneterna kan bli roliga motiv även med makro. De rör sej graciöst i vattnet och har en vacker "gardin" av korta tentakler.

Förstora gärna så syns alla fina detaljer. Den lilla inbuktningen till höger i bilden ovan har en struktur som innehåller manetens sinnesorgan. Det finns åtta sådana strukturer runt manetens kant.

En del av de stora maneterna hade en liten fisk som simmade i dess närhet och på så sätt fick skydd av tentakelgardinen. Det är vitlingyngel och man ser ofta dessa när de simmar i brännmanetens långa och betydligt mer brännande tentakler. 

Vi har aldrig tidigare sett vitling i vanliga öronmaneter. Nu blev det plötsligt ännu roligare att fota maneterna med makro.

De små vitlingarna är nästan genomskinliga och man kan se organen i kroppen på dem. Eftersom det fanns så mycket maneter kunde fiskarna snabbt rymma till en ny när fotografen blev för närgången.

Ibland hittade man dem på manetens ovansida. Det var lite kurragömmalek helt enkelt.

Två vitlingar i samma manet var ovanligt och här hade jag lite tur att de blev skarpa.

Det jobbigaste när man simmar runt i öppet vatten och fotar makro är att man tappar lätt orienteringen. Man glömmer tid och rum, tittar inte på bottenformationerna och vips vet man inte vilket håll man kom ifrån eller vilken väg som leder tillbaka mot platsen där vi gick i, men det löste sej...vi var ju två och en hade koll.  

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2017-06-10 10:28 | Läst 4880 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fantastiskt fina!
Trevlig helg!
Svar från Lena Holm 2017-06-10 13:09
Tack Ewa,
kul att du är inne och kollar. Trevlig helg du med.
Hälsningar Lena
Vilka superbilder! Riktigt fina med hög kvalitet, verkligen värt att visas upp! Öronmaneter kan man ju se mycket av här i Östersjön, men det brukar vara mest i augusti. Tycker dom är väldigt fina! Fascinerande och mestadels en ganska okänd värd..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-06-10 13:11
Tack Jan,
visst är öronmaneterna vackra och ännu häftigare att simma i vatten som är fullt av dem. Det går inte att få fram på bild. Mot slutet av sommaren brukar de vara "slitna" och trasiga, nu var de jättefina och en del väldigt stora.
Hälsningar Lena
Oj!
Ännu en magiskt vacker bilserie från en annan värld.
Svar från Lena Holm 2017-06-11 17:47
Tack Stefan,
du kan få stadsmotiv att se magiska ut och locka mej fast jag inte ens gillar städer. Det här är min värld och det finns en hel del bruna bottnar och annat som dålig sikt och gungiga förhållanden som ni inte får se. Precis som "baksidorna" i stora städer...
Hälsningar Lena
Turbo56 2017-06-11 21:18
Lena, jag arbetar med ett projekt som kanske intresserar dig, ett Östersjöakvarium på Skansen. Akvariet skall informera om Östersjön och dess miljö och kommer bland annat att användas för utbildning.
Svar från Lena Holm 2017-06-13 21:33
Oj, jättespännande. Är det möjligen så att Artdatabanken vid SLU är inblandade i detta projekt? För mej är det ju bara en hobby men jag vet att min arbetsplats är med i flera projekt på Skansen (jag hör inte till Artdatabanken).
Hälsningar Lena
Turbo56 2017-06-15 07:25
De är vad jag vet inte inblandade i detta projekt som i huvudsak finansieras av BalticSea2020, länk nedan.

http://balticsea2020.org/alla-projekt/information/25-information-pagande-projekt/507-oestersjoehus-pa-skansen
Mycket vackert, maneter är så fina att se i vattnet, som i stora akvarier t.ex. Fint att du visar alla oss landlevande hur det ser ut i den våta världen, och attans skarpa bra bilder är det.
Svar från Lena Holm 2017-06-11 17:48
Tack Stefan,
maneter är oerhört vackra djur som rör sej graciöst genom vattnet. Tacksamma motiv för alla undervattensfotografer för de rör sej ofta ganska långsamt.
Hälsningar Lena
Läckra bilder och intressant info! Lite läskigt om man tappar orienteringen där i djupet... tur att ni var två!
Svar från Lena Holm 2017-06-11 17:44
Tack Sirpa,
det är alltid en risk när man fotar maneter eller andra små djur i öppet vatten, men man vet alltid vad som är upp och ner. Bubblorna går upp....Det man försöker undvika är att komma upp i en farled eller som här, mitt i inloppet till småbåtshamnen.
Hälsningar Lena
Häftigt att få se dom på så nära håll, även om de inte är några favoriter när man är vid havet. Läckra bilder och intressant läsning.
Svar från Lena Holm 2017-06-11 17:50
Tack Mikael,
maneter är inte poppis bland badare det kan jag förstå. Förhoppningsvis kan jag visa en annan sida av dessa djur och att de kan vara väldigt vackra i vattnet.
Hälsningar Lena
Vilka otroliga skapelser de där maneterna är, mycket fint fångat! Oroligt läckert grönt ljus i de första bilderna också. Känns nästan som en science fiction-värld.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2017-06-11 17:53
Tack Bjarne,
ibland är det lite science fiction där under ytan :-) Man är ju dessutom viktlös om man kan hantera sin utrustning på rätt sätt.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder från under ytan. fina detaljer som man aldrig annars ser :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2017-06-13 21:34
Tack Fredrik,
maneter har lite dåligt rykte. De är oerhört vackra när man ser dem i vattnet.
Hälsningar Lena
Bilder som absolut börförstoras, så mycket detaljer och intressant som syns bättre då.
Alltid kul att få se livet under ytan och din förklarande text till är värdefull.
Svar från Lena Holm 2017-06-13 21:35
Tack Margareta,
maneter har ju fått rätt dåligt rykte men de är oerhört vackra när man får se dem under ytan och detaljerna imponerar även på oss. jag kan inte motstå maneter som motiv.
Hälsningar Lena
Imponerande och magiskt !!
Vilken detaljrikedom !!
Grattis till en fantastisk bildserie !
Mvh Kicki
Svar från Lena Holm 2017-06-13 21:36
Tack Kicki,
alla som har semestrat på västkusten har ju fått uppleva maneter och tyvärr är upplevelsen för det mesta inte positiv. Därför är det extra kul att få visa hur vackra de kan vara.
Hälsningar Lena
Dessa bilder på maneter eller blåpaj får mig att uppskatta dom på ett helt nytt sätt. Tidigare har jag bara avskytt dom och beundrat de som bara går ut och tar en brännmanet i handen. Tack för att du delar med dig av världen under ytan. /Jörgen