En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Packa inför dykresa

Midsommarhelgen firar vi med dykning på västkusten. Om vädret tillåter blir det dykplatser runt Väderöarna, något som jag längtat efter under hela våren. Mycke prylar ska förberedas och packas. Dykutrustning för kallvattendykning är en tung ”prylsport” och om man ska vara borta en helg eller en vecka har ingen betydelse. Allt ska med i alla fall (+ någon reservgrej, utifall…). Till det följer en normal DSLR utrustning med makro och vidvinkelobjektiv, kamerafodral med olika portar för olika objektiv, dubbla blixtar, fokusljus, blixtarmar och lite annat smått och gått. Plus ett antal olika batteriladdare, skarvdosor, dator och förstås Loggboken. Bilen blir proppfull.

Förhoppningsvis börjar vattentemperaturen bli mer dräglig så man kan ligga länge i vattnet och njuta till sista dykminuten. I loggen från förra årets midsommarhelg kan jag se att det var 13 till 15 grader, vilket är toppen!

 

Ur Loggboken: Stora Knappen, Väderöarna Dyktid: 61 min Djup: 27 m

Solen strålade från en blå himmel men det blåste lite väl mycke. På dagens första dyk mötte vi en kaxig hummer som stegade fram ur sin håla för att mötas av ett gäng fotoblixtar. Den tog det med ro och poserade fint med sina klor.  Den trodde nog att den var lite större än den egentligen var.

 
En ganska stor nakensnäcka (Janolus cristatus) rörde sig sakta på botten. De är vackra och tacksamma motiv som man kan jobba runt för de sitter i stort sett stilla.

Det fanns även en del fisk som t ex småtorsk och snultror. Fisken på bilden är en stöddig liten snultra som simma upp framför kameran. De är rätt söta med sina huggtänder och de är ganska lätta att få framför kameran om man bara ligger still. Men det blir ju en hel del suddfiskar förstås...

Avslutar med en favorit, en blyg tejstefisk som kikade fram ur sitt gömställe. Förhoppningsvis får vi möta en eller annan även denna Midsommarhelg.

Hälsningar Lena

 

 

Inlagt 2012-06-20 19:04 | Läst 3220 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ska bli skoj att se dina bilder! Min lillebror dyker också, fast där handlar det om djupdyk med Trimix eller vad det nu heter! =)
Han brukar visa filmer från när dom dyker på vrak, och det är en underbar värld där nere!
Ha det fint och ha en underbar midsommar!
Svar från Lena Holm 2012-06-20 21:57
Hej Heléne
Ja det heter Trimix och min sambo har andats mycke sådant. Jag har provat det på några djupare vrak, men då har dykningen varit så pass avancerad att jag valt att inte ta med någon kamera. Jag kommer nog att visa bilder från lite grundare vrak vad det lider.
Ha en fin midsommar.
Hälsningar Lena
Låter spännande med dykning under midsommarhelgen. Själv är jag inget blötdjur alls utan håller mig helst på land :-O så det är intressant att följa dina undervattensäventyr. Riktigt fin bild på nakensnäckan. Ha det gott! Hälsningar Elisabeth
Svar från Lena Holm 2012-06-21 07:45
Tack Elisabeth,
nakensnäckor är fantastiska små djur.
Hälsningar Lena