En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Partykräftan - med egna serpentiner

Inför midsommarfirandet visade jag en bild på en eremitkräfta helt insnärjd i lila ”serpentiner”. Just denna art av kräfta (Pagurus prideaux) lever med en anemon (Adamsia carciniopados) som skydd på sitt skal. När anemonen blir stressad eller hotad producerar den de lila trådarna, som genom sin färg och form får hela eremiten att se ut som om den kom från ett särdeles lyckat partaj. Men trådarna är sk nässeltrådar som bränns och fungerar som ett skydd för både kräfta och anemon.

 

 Den här är ju ganska näpen med sina trådar som ser ut att växa ut från de rosa fläckarna på anemonen.

 Just kombinationen av dessa två arter har jag bara hittat i norska fjordar. Men enligt facklitteratur ska de finnas från Kap Verde i syd till långt upp längs Norges kust. Dock ej i svenska vatten.

 

 Alla bilderna ovan är tagna i Sognefjorden, Norge. En del för flera år sedan då jag använde en Canon 400D istället för en 7D.

 Ibland blir det väldigt mycke nässeltrådar, som för denna som såg mest ut som att den ville gå och dra lite grus över sej.

Det finns också andra exempel på eremitkräftor som nyttjar det brännande skyddet som anemoner kan ge. I tropiska vatten kan man ibland hitta Dardanus pedunculatus.

 

 Den känns igen på sina gröna ögon och taggarna på kanterna på klorna. Kroppen är röd, orange och vit. Färgen varierar efter djurets ålder. Skalet är ofta ett snigelskal med anemoner på.

 

Vissa anemoner sätter sig fast på eremitkräftans skal på eget bevåg, men man har också sett hur eremitkräftor plockar anemoner och arrangerar dem på sina skal. Dessa två bilder är tagna utanför Filippinerna 2009. Förutom dessa eremiter fanns det ju en hel del annat spännande där men mer om det en annan dag.

 

Ha en skön kväll

Lena

Inlagt 2012-09-04 18:53 | Läst 7150 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ha, ha.... vilken sköning. 5:e bilden är störtskön. Härlig partyfrilla
Marianne
Svar från Lena Holm 2012-09-04 20:33
Hej Marianne,
ja, ibland ser de verkligen roliga ut när trådarna ligger som ett trassligt garnnystan runt dem.
Hälsningar Lena
Partykräftor minsann, ser ut att vara full raj-raj på havsbotten!!
Bilder som livar upp rejält, och de två nedersta tycker jag extra mycket om!
Svar från Lena Holm 2012-09-04 20:35
Tack Anne-Sophie,
det kommer kanske lite mer från tropiska vatten snart. Jag har ju varit där en del också, även om det var ett tag sen nu.
Hälsningar Lena
Vilka underbara bilder! :D
Svar från Lena Holm 2012-09-04 20:35
Tackar Anna,
de ser ju ut så här.
Hälsningar Lena
Man får lära sig lite naturlära när man läser din blogg :). Kul! Men är det inte lite underligt att evolutionen inte lyckats fixa ett fullständigt skal åt eremitkräftan? Fast det är kanske lång leveranstid på det som fattas ;)

/Torbjörn
Svar från Lena Holm 2012-09-04 20:39
Hej Torbjörn,
jag kan inte låta bli att berätta lite...men det är kanske mer än biologiblogg än en fotoblogg.
Eremitkräftan måste ju faktiskt fixa skalet själv, genom att leta upp ett tomt skal. Det är strid om tomma skal mellan olika kräftor. Om de sen kan förbättra skalen som de hittat genom att plocka på sej anemoner, så är ju det ett sätt att fixa en ännu bättre lösning. Evolutionen har nog haft ett finger med i spelet även här.
Hälsningar Lena
Oj vad läckra bilder med otroligt fina färger! / hälsn Danne
Svar från Lena Holm 2012-09-04 20:40
Tack Dan,
Tja, vackra färger blir det ju om man lindar in sej i lila snören.
Hälsningar Lena