En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Pausfåglar

Nu är jag hemma igen efter sex händelserika dagar i finska urskogen och med många bilder i bagaget. Inledningsvis bjuder jag på några pausfåglar. Bilderna ska helst ses mot svart bakgrund dvs förstora.

Som alltid om det ligger något ätbart i naturen är kråkfåglarna på plats och kungen bland dessa är korpen.

I Finland finns det åtta arter av kråkfåglar, samma som i Sverige, och vi fick se sex av dessa. De två som vi inte såg var nötkråka och råka. De andra kommer att dyka upp på bild så småningom. 

Vid det här tillfället hade två korpar flyguppvisning i starkt solljus. Egentligen tycker jag korpar blir finare i mulet väder men de här bjöd på en fin show och det var förövrigt paus framför gömslet. Jag har gjort bilderna svartvita med en blå ton för korparna blev snarare bruna i det varma ljuset som rådde just då. 

Fåglar var inte huvudfokus på denna resa, men vi fick några mycket minnesvärda möten med fågelarter som jag inte alls hade förväntat mej. Mer om det senare.

Hej så länge,

Lena 

Inlagt 2023-09-25 17:37 | Läst 679 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena, vilka fina bilder! De gör sig verkligen bra mot svart bakgrund. Väldigt fint redigerat för att få fram de naturliga färgerna på korparna. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2023-09-26 07:11
Tack Mats,
kul att du gillar redigeringen. Jag hade velat ja bakgrunden vitare och skulle nog ha pysslat lite mer med bilderna, men jag har så mycket annat att gå igenom.
Hälsningar Lena
Korpar är så otroligt häftiga, och vilka häftiga bilder du har tagit! Jättefina! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2023-09-26 07:10
Tack Tommy,
jag håller med om att korparna är häftiga och det kommer mer bilder på dem. Det blir alltid bilder på korpar då man sitter i gömsle.
Hälsningar Lena
Vilka härliga bilder, så snyggt med svartvitt.
Fördelen med solljuset är ju att man ser hur blanka de är.
Kan tro att du har mycket att gå igenom nu, skall bli kul att se.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-09-26 07:09
Tack Ing-Marie,
ja man ser hur blanka de är men då blir det bättre mot en annan typ av bakgrund, vilket jag har och det kommer sådana bilder. Korparna är ju alltid där, i synnerhet när vi satt vid en stor öppen myr.
Hälsningar Lena
Det är vackert fångade fåglar mot en fri himmel, mycket fina korpbilder. De visste säkert att ni var där och hur många ni var. Korpen har särskild betydelse för mig, fåglarna var ett spännande sällskap på nära håll när jag arbetade i Hammerfest, både på promenad och när de satt på fönsterblecket och betraktade mig. De hade mycket tid till lek sinsemellan.
Svar från Lena Holm 2023-09-26 17:24
Tack Stefan,
de här korparna har nog tid över för att leka. Finns det gott om mat har man sett att kråkfåglar ägnar sej åt lek. I synnerhet korpar.
Hälsningar Lena
Häftiga och grafiska bilder av de båda korparnas pardans i luften. Alla är fina men puffbilden står ut med de utbredda vingarna i samma position. Det är intressant att kunna studera detaljer, som fjädrarna längst ut på vingspetsarna. Här bidrar kameran till synintryck som det nakna ögat har svårt att uppfatta och som fördjupar insikten om naturens finstämda funktioner och skönhet, ner i minsta detalj.
Hälsningar Sven
Svar från Lena Holm 2023-09-26 17:22
Tack Sven,
när jag tog dessa bilder hann jag inte alls se vad de gjorde och det är inte ens säkert att de är kvar i bildfältet på alla bilder, det får man se efteråt. Jag gillar poser då vingarna är helt utbredda. Då blir de extra stora och man kan se detaljerna bättre.
Hälsningar Lena
Riktigt spännande bilder den översta blir nog min favorit.
Svar från Lena Holm 2023-09-26 17:20
Tack Morgan,
det kommer mer bilder på korpar så småningom, mot bättre bakgrund än enbart himmel.
Hälsningar Lena
Härligt att se dessa lekfulla korpar. När jag ser korparna tänker jag på de s k trolltrummorna (zoetroper) som användes i filmens barndom. Korparna skulle göra sig bra i en sådan burk och man skulle kunna få se dem flyga (illusion).
Hälsningar Torbjörn
Svar från Lena Holm 2023-09-26 17:19
Tack Torbjörn,
jag var tvungen att googla zoetroper, men när jag såg bilderna förstod jag precis vad det var. Visst skulle korparna passa i en sådan :-)
Hälsningar Lena
Läckra bilder. Känner att det kommer att komma en hel del grymma foton från dig snart ;)
Svar från Lena Holm 2023-09-26 17:17
Tack Joakim,
det kommer en del bilder. Vi får se vad du tycker :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena – jag kan helt hålla med om de många fina kommentarerna och bilderna ska såklart ses på svart bakgrund.
Pausfåglar - det har jag aldrig hört förut :-) Men pausfisk minns jag från TV:s barndom. De kom till innan själva kvällsprogrammet startade och vid ev. tekniska uheld. Idag finns det reklam - reklam och mer reklam - både före, i mitten och efter programmen - men inte på våra nationella licensbetalda DR1 och DR2. (Idag skattefinansierad).
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2023-09-26 17:26
Tack Erik,
pausfåglar kanske är mer lämpligt för radio och pausfiskar för TV :-) Reklam är extremt tröttsamt och jag undviker att titta på TV kanaler med reklam och jag lyssnar bara på radio i bilen, reklamfria kanaler.
Hälsningar Lena
Trevligt med Korpar! Lustigt nog hörde jag en Korp tre gånger i tät följd med min öppna balkongdörr under förmiddagen idag, och tog mig genast ut på balkongen med kamera och tele, men såg den aldrig och hörde den inte mer.. Det lär finnas häckande Korp på 'Årstasidan' av Årstaviken, men jag tycker att jag ser dom mer sällan nu än för några år sen, kan ju också bero på att jag själv inte rör mig lika mycket i närområdet här.. 😇 Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-09-26 17:28
Tack Jan,
här fanns det mycket korp och det var väl inte så konstigt för det fanns ju mat. Hemma finns det ett häckande par som jag ser när jag åker till och från jobbet ibland. De brukar få två ungar och bitvis vara fyra fåglar.
Hälsningar Lena
Jag gillar Kråkfåglar :-) Tycker de är spännande och smarta. Fantastiska bilder med lyckad redigering som framhäver fåglarnas skönhet.
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-10-18 19:30
Tack Halina,
och återigen ber jag om ursäkt för att jag inte svarat. Kråkfåglar är mina favoriter också för de är så påhittiga och roliga att titta på.
Hälsningar Lena
Fin bildserie. Korpar är nog bland de mest intressanta fåglar man kan fotografera. Och dessutom väldigt vackra.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-10-18 19:31
Tack Jörgen,
kråkfåglar över lag är roliga att fotografera och titta på. Korparna blir lite extra tycker jag för de är inte så vanligt förekommande i vår vardag som t ex kajor, skator och kråkor. Dessutom är de både stora och vackra.
Hälsningar Lena