En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Renar

När man reser så här långt norrut i Skandinavien under sommaren ser man väldigt mycket renar. De rör sej under hela året och på sommaren befinner de sej där det bästa betet finns, de äter upp sej inför vintern. 

Det här är en vanlig syn framför bilen. Ibland är det bara enstaka djur på vägbanan och de irrar lite fram och tillbaka, "tittar på linjerna" och verkar ha svårt att bestämma sej för var de ska ta vägen (ser det ut som). Det hjälper inte att tuta utan man får vänta ut dem och inte stressa dem, för då springer de bara framför bilen. Eftersom man ser så många djur tänkte jag att det inte skulle vara så svårt att få några närbilder på dem, helst kalvar och med tele förstås. Men det var inte alls så lätt för när man stannar bilen blir det snabbt misstänksamma och rör på sej. Rumpor var lätt att få på bild, men jag ville ju ha dem framifrån.

De som springer över vägen på andra bilden är en del av en jättestor flock som uppehöll sej på båda sidor om vägen i ett helt öppet landskap. Vi hittade en plats att köra av vägen framför flocken. Jag steg ur bilen och stod delvis skymd bakom den. Renarna betade och rörde sej sakta åt mitt håll, dessutom hade de klarnat upp en del efter regnet denna eftermiddag. 

Det blommade vackert och just här fanns det mängder med blåklockor. Här fick jag äntligen några bilder på renar precis som jag hade önskat dem och kalvarna var helt bedårande.

Renarna rör sej hela tiden då de betar och de går hela tiden om varandra för att vara längst fram, där man kan välja det godaste. För de ser verkligen ut att välja vad de äter och blåklockorna var inte intressanta. 

Den här kalven ser ut att drömma sej bort en stund, kanske längtar den till havet... 

" - Oj hoppsan, vänta på mej!" Mamma hade kommit lite väl långt före. 

Här ser man att renarna är märkta, en del bar också halsband och de går säkert att spåra dem med modern utrustning numera. Jag inser att jag kan väldigt lite om rennäring trots att vi har mer än 250 000 renar i Sverige.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-08-24 21:30 | Läst 485 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fina bilder och vackert med alla blåklockor. Kan inte vara lätt att vara kalv där och hitta rätt mamma
Svar från Lena Holm 2023-08-25 18:24
Tack Peter,
det var mycket fint som blommade när vi var där men mest iögonfallande var blåklockorna på vissa ställen längs vägen. Kalvarna rörde sej i flocken och det var mycket svårt att se vilken vaja de tillhörde, men de hade nog koll.
Hälsningar Lena
Kalven bland blåklockorna var en riktig höjdarbild, sötchock. Skulle tro att senaste tekniken används i renskötsel. När jag arbetade ett tag där uppe ansåg myndigheterna att renägarna hade fler renar än naturen tålde att betas av, men något bråk är det väl alltid. Den lille kalven fick du fint på bild.
Svar från Lena Holm 2023-08-25 18:27
Tack Stefan,
jag avstod från att använda ordet sötchock, men visst är det lite varning för den bland blåklockorna :-) De använder senaste tekniken som vilka lantbrukare som helst och man använder även ny teknik för att studera renflockarna och rennäringen. Vi har en professor i renskötsel vid fakulteten och hon är mycket intressanta att lyssna till.
Hälsningar Lena
Underbara bilder. Renkalven bland blåklockorna är rena naturromantiken. Fantastiskt bra!

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-08-25 18:28
Tack Jörgen,
jag har fotat renar många gånger men aldrig fått bra bilder på kalvarna. Den här gången blev jag nöjd även på den fronten. Det blev både renar på stranden och kalvar bland blommor på denna resa.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fina bilder och renar är absolut ett intressant djur tycker jag. Blåklockorna tillför mycket i bilderna, mycket snyggt.
Svar från Lena Holm 2023-08-25 21:28
Tack Morgan,
renar och renskötsel är absolut ett intressant område och att fota djuren så här ett rent nöje. Kul att du gillar bilderna.
Hälsningar Lena
Vilka vackra bilder! Djuren ser så mysiga ut i blåklockorna. Härligt!
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2023-08-27 20:00
Tack Halina,
det var mysigt att stå och titta på dem då de betade och vandrade mot mej.
Hälsningar Lena