En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ringduva vs skata

Vi har ringduvor nu som intagit de bästa matplatserna på marknivå och bevakar dem noga. Här dyker det upp en hungrig skata som försöker tränga sej på. Kolla in blicken från duvan.

Det regnar och är ganska mörkt, samt att jag fotar från vardagsrummet dvs bakom treglasfönster. Här har jag använt brusredusering i LR på alla bilder. Det tar tid men ni kan ju själva se resultatet.

Duvan tar kommandot och tycker inte ens att skatan förtjänar att få vara med på bild.

Spänt läge, kan dessa två äta från samma matplats?

Skatan är snabb och testar att ta för sej av godsakerna. Det fungerade mindre bra...

Den blir bortkörd med buller och bång, eller i alla fall våta fjädrar.

Den kaxiga ringduvan som erövrat matplatsen får dock inte sitta där och njuta mer än ett ögonblick. Plötsligt landar en till ringduva!

Oops, bara att dra vidare. Man kan ju komma tillbaka lite senare...Här finns det i alla fall lite godsaker fortfarande.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-05-03 07:38 | Läst 741 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jättekul serie!
Ringduvorna har tuffat till sig sedan dom urbaniserades. Tidigare var ringduvan en mycket skygg fågel inne i skogen. Man såg den sällan, man bara hörde: "Ho, ho, ho, ho - hó ".
Svar från Lena Holm 2023-05-03 21:49
Tack Peter,
kul att du gillar min bildserie för den kom till lite av en händelse. Jag såg duvan på plats på stubben och greppade kameran som råkade ligga framme halvvägs till de stora fönstren. Duvorna är tillräckligt tuffa för att försvara matplatsen mot skator men viker undan för en kråka.
Hälsningar Lena
Imponerande tid nedlagd för en duva och en skata kan jag tycka, jag som brukar jaga bort dem. Men riktigt snyggt blev det, en fin serie
Svar från Lena Holm 2023-05-03 21:52
Tack Peter,
vi är väl lite annorlunda, för jag gillar att se även hur dessa fåglar beter sej och ett par med ringduvor häckar i närheten. De har varit hos oss i flera år, om det nu är samma par som kommer. Skator kan bjuda på en hel del underhållning.
Hälsningar Lena
Kul bildserie om en kamp och Ringduvan verkar vara beredd att försvara matplatsen dom första och fjärde bilderna gillar jag
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2023-05-03 21:53
Tack Stig,
jag tycker även dessa fåglar är roliga att titta på. I synnerhet vad som händer då de möts och konkurrerar om något t ex mat.
Hälsningar Lena
Hehe skräpfågelskamp men faktum dom är roliga på sitt vis..båda är rätt fina i sina fjädrar också
Trevligt blogginlägg med action
Var förbi "din" hybrid i slutet på mars och skrev om det men den är bara intressant i dina bloggar :) eller har ingen sett
Boken har inte slagit ut än
/N
Svar från Lena Holm 2023-05-03 21:56
Tack Nini,
jag tycker nog inte att det är skräpfåglar och som du säger är de rätt fina när man tittar på hela fjäderdräkten. Duvan har så fina blå nyanser tycker jag och det svarta som glänser i alla möjliga färger på skatan om ljuset faller rätt. Jag vill minnas att jag såg att du varit hos hybriden. Jag måste kolla igen. Jag tycker det ser ut som att björkarna börjar skifta lite i färg nu men jag väntar nog med att besöka bokskogen minst en vecka eller kanske två.
Hälsningar Lena
Kråkfåglarn brukar vara såpass sluga att man kunde tänka att den skulle dra det längre stråt, men tycks vara tvärtom.

Tommy S
Svar från Lena Holm 2023-05-04 22:03
Tack Tommy,
duvorna är tyngre och kanske rätt kaxiga ändå. Om skatan får stöd av en kompis kan de nog ta över matplatsen. De uppträder ju ofta flera tillsammans.
Hälsningar Lena
Det är en fin bildserie, ofta ser jag dessa små skärmytslingar i fågelvärlden, men får mycket sällan dem på bild. Hemma gäller "störst går först" vid matningen.
Svar från Lena Holm 2023-05-04 22:01
Tack Stefan,
då är det kanske fasanerna som bestämmer hos dej, eller de kanske har dragit vidare nu. Du har ju även rovfåglar ibland. Vid enstaka tillfällen landar en kråka på den stubben, då får den i allmänhet äta ifred.
Hälsningar Lena
Rolig serie på de fina fåglarna!

//Lola
Svar från Lena Holm 2023-05-04 22:00
Tack Lola,
de bjöd på en del underhållning denna kväll.
Hälsningar Lena
Rolig och fin bildserie! Det är roligt att studera både kråkor och duvor. Brusredigeringen ser ut att ha fungerat mycket bra. Jag har några nytagna brusiga bilder på vildsvin som jag ska testa i LR nån kväll när jag har tid. Ha det bra! Mari
Svar från Lena Holm 2023-05-04 21:59
Tack Mari,
jag tycker båda dessa fåglar är kul att titta på, i synnerhet när de är så här nära varandra. Brusreduceringen är bra men det tar tid. Det beror delvis på datorn och ffa grafikkortets prestanda, har jag nu fått lära mej.
Hälsningar Lena
Så kul bildserie och se hur de "leker" arga leken.
Har ett par ringduvor här hemma också, men de verkar liiiite fredligare. Iofs har jag inte sett dem tillsammans med skatorna än.
Bra kvalite på bilderna tycker jag , svårt att tro att det är fotat genom treglasfönster. Kul att det funkar. :)

/Lena :)
Svar från Lena Holm 2023-05-05 16:49
Tack Lena,
det fungerar att fota genom fönstret när det är mulet eller tidigt på morgonen. Så fort det blir lite sol blir det reflektioner och jag måste fota rakt fram, inte snett genom rutorna. Det blir trots allt bättre om jag är ute men här hade jag inte hunnit ut och rådjuren jag fotat i vintras hade inte stannat kvar om jag kommit ut.
Hälsningar Lena
Härlig action! Och vilken blick duvan har i första bilden. Den är underskattad duvan helt klart. Vacker fjäderdräkt har duvan som man tydligt kan se här på dina fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-05-05 16:47
Tack Johnny,
visst är duvan underskattad och den är dessutom väldigt vacker i sina blågrå nyanser tycker jag. De har kanske inte den mest intelligenta uppsyn men står uppenbarligen på sej i vissa situationer.
Hälsningar Lena
Snyggt ! Alltid kul att fånga lite actionbilder.
Imponerad av duvan här, tycker dom som är här hemma verkar ha respekt för alla andra fåglar, stora som små.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-05-05 16:45
Tack Ing-Marie,
det kanske är förortsduvor från Stockholm som kommit till oss, extra tuffa :-) Jag tror att detta kunde ha slutat lite hur, som beroende på situation. Skatan var ensam och de har ju oftast kompisar i bakgrunden.
Hälsningar Lena
Kul bilder..verkar som duvan är kaxig här annars tycker jag att duvorna får backa för skator.
Extra fräckt när blickar möts och flygbilden i sista..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-05-05 16:43
Tack Gunte,
skatorna är ju ofta flera och hade det varit en till tror jag duvan hade fått backa. Det här kan nog gå lite hur som beroende på situation. Jag tyckte det var kul att se dem interagera i alla fall.
Hälsningar Lena