En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Snells fönster

Under bra förhållanden kan en dykare som tittar upp mot vattenytan se en rund bild av det som finns ovanför ytan, från horisont till horisont. Fenomenet kallas för Snells fönster (Snell´s window) och är en effekt av ljusets brytning genom vattenytan. Runt fönstret blir det ofta helt mörkt eller möjligen att man ser reflektioner av det som finns under ytan. Om vattenytan ej är helt stilla uppstår oregelbundna mönster ffa i fönstrets kanter.

 

Så här kan det se ut om man utnyttjar denna effekt vid undervattensfoto och förstärker med en livboj. Bilden är tagen i en pool med blå mosaik och en palm vid kanten.

 

 Då solen äntligen tittade fram lite i söndags och jag ville fortsätta experimentera med "fönstret" så åkte vi till en badplats utanför Uppsala. I det mörka vattnet och med några löv på ytan kan resultatet bli ungefär så här.

En beskuren variant på bildexemplet ovan där jag valt att bara nyttja delar av fönstret. Alla bilderna ovan är tagna med en Canon 7D, Tokina 10-17 mm fisheyezoom (på 10 mm) och dubbla Ikelite DS 125 blixtar. Ingen av bilderna krävde någon dykutrustning utan jag har bara hållit kameran under vatten och tagit bilder rakt (eller nästan rakt) upp.

Hälsningar Lena

 

 

 

Inlagt 2012-10-01 18:52 | Läst 3006 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Häftigt snygga bilder..
/G
Svar från Lena Holm 2012-10-01 20:48
Tack Gunte,
kul att du tittade in här.
Hälsningar Lena
Fina och spännande experiment! Nu lärde jag mig nåt nytt igen, hade ingen aning om Snells fönster. Tänkte redan tidigare kommentera din profilbild som är en härlig färgklick, snyggt!
//Ewa
Svar från Lena Holm 2012-10-01 22:34
Hej Ewa,
som du säkert förstått kom profilbilden till i samma pool som den första bilden i detta inlägg. Jonna Bergström tog en serie och just denna tyckte jag extra bra om. VI hade väldigt kul i poolen och jag spar en goding så länge. Snells fönster är det nog inte så många dykare som känner till heller.
Hälsningar Lena
Snacka om kreativt! Hade tänkt göra ungefär samma fast med min GoPro :) Har även tänkt leka när is dyker upp så gör man ett hål i isen.. gäller bara att inte tappa GoPro! hehe.. Fina bilder!! Gillar mest den med höstlöv..
Svar från Lena Holm 2012-10-02 08:25
Tack för trevlig feedback Mikael. Jag tycker absolut att du ska testa. MÅnga dykare experimenterar med GoPro numera och jag har sett en del film som är riktigt bra. Det händer att vi isdyker men det var flera år sedan jag gjorde det. Det är kul några gånger och om isen är helt klar. Det var ett gäng finska dykare som gjorde en mycket uppmärksammad filmsnutt från isdyk förra året. Om jag hittar länken på youtube ska jag skicka den.
Hälsningar Lena
Jag gillar den obeskurna varianten på löven. Skönt mustig och varm ton.

Blir det så mörkt i hörnen eller har du vinjetterat bilden i efterhand?
Svar från Lena Holm 2012-10-07 22:28
Tack Björn,
jag föredrar den versionen själv. Det blir så mörkt i hörnen när man nyttjar denna effekt. Vattnet vid just detta tillfälle var allt annat är perfekt så då blir det mörkt.
Hälsningar Lena
yamahafj 2012-10-07 22:31
Oki - Snells effekt + skitigt vatten + svagt ljus = mörka hörn. Fränt.