En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sodwana Bays fiskar

Efter mötet med aporna och sebramangusten återgår jag till undervattensvärlden. Det finns en stor mängd olika fiskar på reven i Sodwana Bay. Några "gamla godingar" som vi sett under tropiska dyk många gånger förut, men även några som är nya för oss.

Det första djuret jag fotograferade var faktiskt en blåprickig rocka. Inte just denna men samma art. Den här låg lite bättre så jag kunde få med hela djuret. De lyser fint med sina knallblå fläckar.

Rockan är vanlig och likaså denna art av anemonfisk som vi mött åtskilliga gånger förut. De lever i symbios med anemonen och just detta par hade en samling ägg att vakta. Äggen är de röda som synns till vänster, bakom fisken.

Anemonfiskar är oerhört kaxiga och denna simmade rakt på kameraporten och vek sedan av. Det var en ren lyckträff att detta blev skarpt. Lite väl snävt dock.

Det här är en annan art av anemonfiskar, en rosa variant med ett vitt band längs ryggen. Jag hade många bilder med från detta dyk men inte en enda där båda fiskarna tittade fram samtidigt (som var skarp). Anemonerna i sej är väldigt vackra, i synnerhet om man får med lite av undersidan.

En typ av "Hawkfish" men inte en färgvariant som vi sett förut. De ligger ofta i koraller och spanar, tacksamma motiv att fotografera.

En "Boxfish". De här ser oerhört sköna ut med sin kantiga kropp och den här varianten är dessutom rätt söt med sin lilla mun. Vi såg även blå och en mörkare, nästan svart variant.

Det här var något helt nytt för oss och attans snabba var de också. Jag fick en bild (där skärpan inte är helt perfekt placerad) sedan var de puts väck. Dessa "Fire Goby" försvann blixtsnabbt ner i ett hål när de kände sej hotade. Blixt räckte för att skrämma ner dem.

Det här vet jag faktiskt inte vad det är. Jag såg den bara en gång och den lät sej villigt fotograferas i sitt hål. Liten och charmerande söt med sina randiga blå ögon.

En blå "boxfish" som gled runt lite och letade efter ätbart i sanden. Tyvärr var det ganska grumsigt i vattnet nära botten och det gungade rejält.

Visar en profilbild också, inte så galant komposotion kanske, men de ser så roliga ut runt munnen och mönstret på kropppen är väldigt detaljerat.

Den här har nog alla sett som snorklat där det finns rev. Papegojfisken som finns i en mängd granna färger och som har en hård "näbbliknande" mun som nästan alltid är öppen. De äter korall och man kan höra dem knapra på korallerna med den vassa "näbben" när man dyker. Den här glada nunan får ansluta dagens rapport från Sydafrika.   

Hälsningar Lena

Inlagt 2013-04-06 17:02 | Läst 8100 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fina fisken, som man brukar säga....läckra undervattensbilder. Bilden på rockan är favoriten. Riktigt härlig! //Micke
Svar från Lena Holm 2013-04-06 18:39
Tack Mikael,
fina fisken är lätt i vatten med så här mycke fisk. Rockorna är lite speciella och de gör sig bra på bild. Trots att jag sett dem så många gånger måste jag ändå ner i sanden och fota dem.
Hälsningar Lena
Jag kan ju inte undgå att tänka, "sådär kan de väl inte se ut", lite då och då när jag ser dina bilder. Tecknade Disney-filmer, släng er i väggen, här kommer Lenas bilder.
Roligt med dina bilder från en fördold värld.
Svar från Lena Holm 2013-04-06 18:41
Tack Jan-Olof,
du anar inte hur många gånger jag tänkt det. Varje resa hittar man någon besynnerligt art som har ett riktigt udda utseende. Disney har fångat upp en del av dessa karaktärer (vig såg flera från Nemo) och gjort det bra, men det finns så mycket mer. Kul att du tittar in här.
Hälsningar Lena
Läckra bilder, gillar speciellt nr 3 (Anemonfisken) Grymt snygg
Svar från Lena Holm 2013-04-06 18:43
Tack Mikael,
den kom för nära men det blev ändå skarpt (60 mm makro är guld på 7D). De är coola anemonfiskarna.
Hälsningar Lena
Jättespännande sorter på firrarna och fina bilder!
En sådan där rocka såg vi i Röda Havet och papegojfisken, annars är de nya för min del! Jag gillar Box-fisken i sina olika färgversioner!
Svar från Lena Holm 2013-04-07 08:26
Tack Anne-Sophie,
rockorna är vanliga i Röda Havet men jag gillar dem. De har så annorlunda form och prickarna sticker verkligen ut. De är också ganska tacksamma som fotoobjekt då de ofta ligger stilla (åtminstone en kort stund). Du skulle se boxfiskarna när de är små, fullkomligt bedårande.
Hälsningar Lena
Trivsamt reportage med färgglada fiskar.
Boxfiskarna är läckra
Svar från Lena Holm 2013-04-07 08:27
Tack Bengt,
det finns alla upptänkliga färger och former där nere.
Hälsningar Lena
Vilka variationer av alla färger, mönster och former. Det måste vara underbart att vara i en sådan vacker miljö. mvh/marie
Svar från Lena Holm 2013-04-07 08:29
Tack Marie,
man blir lätt helt trollbunden och tiden går alldeles för fort när man dyker. Ett dyk är sällan längre än 60 minuter och man hinner inte alls med att titta på alla detaljer på den tiden. Jag dyker därför gärna på samma ställe mer än en gång.
Hälsningar Lena
Vilken underbar värld du bjuder in till! Fantastiska bilder.
/ Lenea
Svar från Lena Holm 2013-04-07 08:30
TAck Lena,
du är så välkommen!
Hälsningar Lena
Helt underbara bilder på de sköna fiskarna och tänk vad sköna färger de har! Tack för den bildvisningen Lena!
Svar från Lena Holm 2013-04-07 08:31
Varsågod Dan,
det finns färger och former i oändliga kombinationer under ytan och det är kul att få visa upp lite av detta för alla som inte har möjlighet att se det på plats.
Hälsningar Lena
Tänkte fråga om du använde Blix där nere i djupet för att få så fina färger, men behövde inte det eftersom de skrev att blixten skrämde iväg den lite speciella "Fire goby". Härliga färger det är där nere i djupet och så vackra fiskar det finns. Mina favoriter bland de är blev Boxfiskarna med sin lilla pussmun.
Tack för att du visar den här världen som annars är så svår att å se för oss landkrabbor. Har haft förmånen att få se lite av det för många år sedan då jag var på Barbados och vi gick ner med en "turistubåt".
Svar från Lena Holm 2013-04-07 08:39
Tack Margareta,
visst använder jag blixt. Två stycken stora blixtar som dessutom är ganska dyra delar av utrustningen. Dessutom har jag en fokuslampa som lyser med 600 lumens monterad på kamerahuset. Om det är dåligt med ljus klarar inte kamerans autofokus av att fokusera ordentligt. Utan blixt blir bilderna bara blågröna när man kommit några meter ner under utan. Om jag däremot fotograferar stora motiv (vrak eller stora djur) så räcker inte blixtarna till. Delfinerna som jag visade för någon dag sedan var utan blixt, nära ytan med lite solljus. Vrakbilder gör man ofta svartvita för de blir annars så trist grönmurriga eller möjligen blågröna (i tropiska vatten).
Ett av syftena med bloggen är att visa undervattensvärlden för de som inte har möjlighet att se den själva. Det blir ju en del annat också för jag dyker ju inte varje helg. Men det är helst undervattensvärlden jag vill visa och berätta om.
Hälsningar Lena
Margareta Cortés 2013-04-07 08:52
Tack för den förklaringen.. Intressant att få veta hur det går till.
Vilka vackra fiskar dom har!! =) Boxfish var ju hur magnifik som helst! Tänk att få fotografera macro på det mönstret! Papegojfisken ser nästan ut att le åt dig!
Fin samling med bilder Lena!
Ha det så gott!
Svar från Lena Holm 2013-04-07 08:44
Tack Heléne,
makro rikitig nära på fiskar (eller andra djur som simmar undan) är en utmaning. Det kan gå om man dyker på natten då de ligger stilla och "vilar". Men då stör man dem med blixtarna...Papegojfiskarna ser ut att le när de har munnen öppen. Andra fiskar ser konstant sura ut, som anemonfisken. Det finns en del andra småfiskar som ser ut att le och de blir ofta väldigt fina på bild. Lite fånigt att det är sådant som tilltalar oss så mycket, men en glad mun gör mycket.
Hälsningar Lena
Härliga bilder som vanligt Lena :o) Bild 3 på anemonfisken är ljuvlig, och likaså bild 4. Den sista bilden med papegojfisken är verkligen rolig, det ser ut som den är jätteglad :-D. Ha en fin dag/ Elisabeth
Svar från Lena Holm 2013-04-07 11:20
Tack Elisabeth,
papegojfisken är alltid glad för det finns massor med koraller att knapra på för den. Eller så råkar munnen bara se ut så på papegojfiskar...hur som helst. Det blir roliga motiv när det finns en glad mun. Anemonfiskarna ser inte så glada ut men de är oemotståndliga ändå.
Hälsningar Lena
Wow, härligt rödgula nyanser! Även de blå är vackra, gillar detaljerna på boxfishen.
Ha det gott!
Ewa
Svar från Lena Holm 2013-04-07 17:48
Tack Ewa,
kul att du tittade in bland fiskarna.
Hälsningar Lena