En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Stressar man så blir det fel...

Dagens bild 128...

Jag är med i ett projekt där vi tittar på olika metoder att mäta stress hos värphöns. När vi träffades idag hade doktoranden tagit med en karta med ägg. Det finns rapporter från andra forskare som visar att när hönor blir stressade kommer några av dem att lägga ägg med deformerade skal. I vårt projekt har vi också samlat mängder med ägg och den preliminära statistiska bearbetningen tyder på att en stressig situation kan ge ägg med buckliga eller på annat sätt deformerade skal. Omvänt skulle det kanske kunna användas som ett mått på hur hönorna mår, dvs att andelen ägg med deformerade skal kan ge ett mått på om hönorna upplever stress.

En glimt från en dag på jobbet,

hälsningar Lena

Inlagt 2014-05-08 21:08 | Läst 3213 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Så intressant! Ibland har man i sin äggkartong hittat ägg, fast inte med så mycket skrynkel som äggen som du visar, men en liten våg här och där, och jag trodde det berodde på lite kalk eller nåt, men där ser man!
Bra inlägg!
Ha det så gott och ha en fin kväll!
Svar från Lena Holm 2014-05-08 21:43
Tack Heléne,
de ägg som ser ut som dessa sorteras bort och kommer aldrig ut i butikshyllorna.
Hälsningar Lena
Hur stressar ni dom, intressant men lite synd om dom stackars hönorna!? Hils, LO
Svar från Lena Holm 2014-05-08 21:42
Hej LO,
vi utsätter inte hönorna för onödiga stressmoment utan samlar ägg kontinuerligt under en säsong. När det t ex sker underhåll i byggnaden eller en fjäderdräktsbedömning kan vi se om det finns buckliga ägg vid samma tillfälle. VI samlar också mängder av andra sorters data parallellt t ex kan man göra mätningar på om det utsöndrats stresshormoner i träcken.
Hälsningar Lena
Intressant inlägg som vanligt från dig! Konstigt att man inte mer skrynkliga ägg ute i butikerna med tanke på hur industrivärphönsen har det... från mina höns är dom garanterat skrynkelfria ;-)
Svar från Lena Holm 2014-05-08 21:47
Tack Sirpa,
jag tror absolut att dina höns lägger skrynklefria ägg, men om det slår ner en rovfågel en kväll kanske det kan hända saker. Att det inte syns oftare i butik beror på att frekvensen trots allt inte är så hög och att de ägg som är så här deformerade sorteras bort.
Hälsningar Lena
Hur stressar man en höna ? Förr när vi hade höns så kunde det bli vinnägg (ägg utan skal ) Vad beror det på ? Ha det gott Lena :)) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-05-08 21:50
Hej Gert,
om det t ex sker någon form av underhåll i stallet eller om personalen gör en fjäderdräktsbedömning (och därmed fångar in en massa fåglar) uppstår en stressig situation. Om det blir ägg utan skal beror det oftast på att hönorna inte fått i sej tillräckligt med kalcium (kalk) och de kan därför inte tillverka ett bra skal.
Hälsningar Lena
Intressant och så lärde jag mig något nytt idag också. Inte nog med att jag irrade runt i Täby centrum och till slut lärde mig hitta rätt där nu vet jag lite om skrynkliga ägg också.
Svar från Lena Holm 2014-05-09 07:20
Varsågod Margareta,
dessa ägg sorteras dock bort så du lär inte stöta på dem i någon äggkartong från affären.
Hälsningar Lena
Spännande, då förstår jag att mina ägg (som jag bloggade med) var så fina. För när vi kom fram till "farmen" så gick hönsen så rofyllt och sprätte på ladugårdsbacken.
//B-O
Svar från Lena Holm 2014-05-09 07:19
Tack Bert-Ola,
läs Mariannes inlägg nedan. Om höken kommer kan det uppenbarligen bli skrynkliga ägg. Ladugårdsbacken är inte fri från stress den heller.
Hälsningar Lena
Spännande.
Klart att hönorna visar stress, liksom vi .
Jag har sett skrynkliga ägg hos kompisen dagarna efter höken hade tagit en höna
Marianne
Svar från Lena Holm 2014-05-09 07:17
Tack Marianne,
visst känner höns stress, precis som alla våra husdjur.
så kul att få veta ! Om hönorna skräms kan de hålla på äggen och inte värpa fast det egentligen är dags, då kan detta uppstå. Ett hökanfall borde absolut kunna ge den effekten.
Hälsningar Lena
Jag skulle en tid försöka lära mig något nytt varje dag eller själv upptäcka något som jag inte sett tidigare.
Nu har du gjort så jag fått lära mig något som jag inte hade en aning om. Tänk om vi skulle lägga ägg i den värld vi lever i det blev enbart skrynkliga tror jag.
Så stressade som vi ofta är utan att vi märker det själv.
Ha en lugn fredag
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2014-05-09 07:15
Tack Gun-Inger,
jag kan bara le åt dina tankar om vi skulle lägga ägg. Man kan lära sej både ett och annat i dessa bloggar. Jag lär mej saker av dej också.
Hälsningar Lena
Varierande jobb du har Lena....själv undviker jag stress så kanske rynkorna
blir lite fördröjda ;)
Mv / G
Svar från Lena Holm 2014-05-09 07:13
Tack Gunte,
det tror jag absolut, ingen mår bra av stress men tyvärr är vårt samhälle fullt av den varan.
Hälsningar Lena
Spännande, det visste antagligen inte så många av oss.
Även om kampen där ute är stenhård så är naturen skör.