En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Swinside stone circle

Under vår julvistelse i Lake District, England, hade vi en dag då solen visade sej under korta stunder och gjorde landskapet ännu mer häpnadsväckande vackert. Den här vägen skulle vi inte ha kört upp på, men det fanns ingen skylt som upplyste om hur smal och dålig den var, heller inte någon parkering där vägen började. På den här bilden kan man inte se där det var som smalast och brantast, dessutom med stenmur på båda sidorna och djupa hål.

Från grusplätten där vi till slut lyckades parkera såg det ut så här när man blickade ut över landskapet. Solen kom fram och då kom t o m fotografen med på bild. 

Landskapet var böljande grönt med får här och där. Kilometervis med stenmurar delade in naturen i oregelbundna pusselbitar. Det går en annan smal väg till höger i denna bild, med mur på båda sidorna.

Vädret var "tillfälligt uppehåll" och de mörka molnen hotade bakom oss. Vi skulle gå en bit och nu skulle man bestämma sej för hur mycket regnkläder det var läge att ta med/ta på. 

Vi befann oss på en privat gård och det gick kor i den hagen vi var i för tillfället, men en bra bit från vägen.

Här kan man se anledningen till att vi skulle promenera just här, en stencirkel. I bakgrunden kan man se gården vars ägor har denna gamla lämning.

Swinside stone circle mäter 27 m i diameter och består av 55 stenar. Man tror att det har varit 60 stenar från början. Cirkeln kommer antagligen från tiden 3500-3300 före Kristus, då britterna hade övergått från att bygga stenhögar till cirklar. 

Stenhögarna var gravar men man vet inte säkert vad dessa cirklar fyllde för funktion. Det troligaste är att de fungerade som en sorts kyrka och det finns en tydlig öppning (ingång) i designen. 

Vi var ensamma på platsen med endast några betande får.  

Molnen låg lågt på vissa platser men det regnade inte (än).  

Oändliga stenmurar.

Vi promenerade nästan fram till gården och det hade varit kul att få se sej omkring där, men det var ju någons hem och arbetsplats så vi vände. Lägg märke till att det går gäss och även en del höns bakom den stora ladan i sten. 

När vi kom tillbaka till vår bil fick Monte springa och leka en stund. Det hade ju inte alls blivit den långa promenad som hon nog hade förväntat sej, dessutom var det ju koppel på där fåren och korna betade.  

Hon är ung och ganska lättroad. Springer som en tokig. 

Sedan lyckades vi krypköra bilen ner utan möten, incidenter eller alltför kraftiga skrapljud. Det började precis småregna när vi styrde mot nästa mål.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-01-10 19:29 | Läst 482 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ni tycks ha haft en trevlig utflykt och tur med vädret. Fina bilder och dito text. /Sten
Svar från Lena Holm 2024-01-11 20:09
Tack Sten,
det här vare en mysig och lättsam tur med väldigt fint väder, det bästa vi hade på de dagar vi var i England.
Hälsningar Lena
Mycket engelsk känsla i dom bilderna, vädret inte minst! Och stencirklarna är otroligt gamla, mer 5 000 år, kanske 5 500! 5 000 år till och vi tillbaka när inlandsisen försvann härifrån, spännande. Utmärkta landskapsbilder! Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2024-01-11 20:12
Tack Björn,
det var ett landskap som verkligen inbjöd till att fotografera och det gick lika bra oavsett väder, men det blev mer tryck i färgerna när solen plötsligt kom fram. Det här var en ovanligt "komplett" stencirkel, för många av de som fanns i området bestod bara av enstaka stenar.
Hälsningar Lena
Fint reportage från vacker trakt! Bild 4 särskilt dramatisk som bild, gillar komp / färger / drama.

(På Gotland finns samtida skeppssättningar alltså båtform, inte cirklar, men annars inte helt olika.)
Svar från Lena Holm 2024-01-11 20:17
Tack Måns,
bild 4 är en favorit även för mej och jag har den i några olika versioner. Jag vände mej om och såg molnen och djuren som gick i backen i det fina ljuset. Jag har sett ett par skeppssättningar på Gotland och dina fina bilder förstås, Det finns likheter men man har aldrig hittat gravar i dessa stencirklar, inte på samma sätt som de stora gravhögarna av sten som anses vara äldre än dessa cirklar.
Hälsningar Lena
Intressant med reseberättelser när man själv inte reser så mycket längre. Det är ju vackra landskap och man slipper ju iaf snön, ser ju vackert grönt ut, regnet gör iaf någon nytta.
Svar från Lena Holm 2024-01-11 20:19
Tack Peter,
det var väldigt grönt överallt och definitivt ingen tjäle eller snö, även om det händer att det snöar ibland. Landskapet var väldigt vackert även om det var blött och man har haft problem med översvämningar på olika ställen i England, särskilt under 2023.
Hälsningar Lena
Väldigt vackert när solen visar sig lite så här! Ser 'milt' ut dessutom, men det ser ut att kunna blåsa en del med den öppna terrängen..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-01-11 20:29
Tack Jan,
vi hade mellan 8-10 grader den dagen och det var mycket behagligt för det blåste inte. Det här blev en mysig utflykt och det var mycket vackert i området.
Hälsningar Lena
Första bilden känns som rakt in i en engelsk sagobok, mycket vackert. Hela serien ser ut som söder om Borders, hög igenkänningsfaktor. Så väldigt vackert. Du har fångat det väl. Stenar ur monument har väl försvunnit, ibland hela monument då det skulle byggas längre bak i historien, hemmavid inte längre sen än 1930-talet vittnade en gammal man om när jag flyttat hit.
Svar från Lena Holm 2024-01-11 20:32
Tack Stefan,
jag har inte varit i Lake District förut men jag förstår att det är mycket turister här under sommarmånaderna. Det var otroligt vackert landskap och mycket varierande. Det fanns flera stencirklar i området men det här var den enda som var någorlunda komplett. Vissa bestod bara av några enstaka stenar.
Hälsningar Lena
Kan inte bli annat än imponerad av alla stengärdsgårdar som ringlar fram i landskapet.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-01-11 20:07
Tack Gunte,
jag tänkte många gånger på att alla dessa stenar har plockats upp av någon och lagts på plats för att bilda en mur eller ett hus. Mycket imponerande!
Hälsningar Lena
Hej Lena - imponerande landskaper. Det finns många favoriter i den här serien. Jag kan bara inte välja ut några - så det måste vara en kollektiv gillas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-01-11 20:33
Tack Erik,
jag hade faktiskt svårt att välja ut vilka bilder jag skulle visa :-) Det var en mycket vackert landskap och stencirkeln blev ju en extra historisk krydda.
Hälsningar Lena
Jag skriver bara wow! vilket landskap och vilka fina bilder. Härligt att vi fick ta del av ert fina äventyr :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2024-01-13 10:27
Tack Halina.
det var väldigt fint i detta område och jag kan förstå att det är väldigt populärt att vandra här på sommaren. Det blev extra fint denna dag för solen kom fram.
Hälsningar Lena