En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

" The Backyard" i Richardson, Texas

Många amerikanska hus som har en tomt på baksidan har också ett stort högt plank runt den delen av trädgården. Då husen står i rader bildas en gränd kantade av dessa plank, där kör man in med bilen för att sedan köra rakt in i garaget. Här kan man möta ekorrar, kaniner, tvättbjörnar, en och annan råtta (om det inte finns en "ratsnake" som håller koll) och kanske en opossum.

Så här ser det ut hos min syster på deras "backyard". Om man har en lång och varm sommar som i Texas är det inte helt fel att ha pool. Det finns en uteplats till höger som har dubbla fläktar under taket. Om man har semester kan man ju passa på och njuta lite i den här miljön och samtidigt spana på djurlivet. Lägg märke till den lilla svarta pergolan mitt i rabatten. Där hänger en platt behållare med röd ovansida, en kolibrimatare. Den bevakade jag många gånger...

Det fanns ett annat djur som gärna använde pergolan som uppvisningsplats. En bedårande grön anolis som gjorde sej till genom att visa den rosa haklappen så fort den fick en chans. 

Högst upp på pergolan var tydligen ett perfekt ställe för bästa exponering. Grön anolis hör hemma i sydöstra Texas och vi har sett dem även runt jul, då det inte är ovanligt att de tar sej in i huset på vintern. Ibland hittar man dem under robotdammsugaren där det är varmt och mysigt.

Det här kanske en hona eller så är det en hanne som bytt färg. Den klättrade i alla fall runt i rosorna och lät sej inte imponeras av den gröna med haklappen.

Ibland passade ett par gräsänder på att ta ett dopp i poolen. De flög ofta över tomten och spanade om någon var ute. Om man tillfälligt gick in var de strax där och simmade en runda. 

Inne bland buskarna runt poolen prasslade det ibland och oftast var det då en kanin, till hundarnas stora förtret. Den här lilla kaninen är dock fotat i ett buskage strax utanför planket. 

Ekorrarna lever ett hektiskt liv i villaförorten och tar ibland igen sej i träden, när de inte hoppar från hustaken eller springer på planket. 

Det finns förstås en stor gasgrill men sedan en tid tillbaka också en rök på denna "backyard". Här börjar middagen bli färdiga efter många timmar i röken och det är inte konstigt att hunden är intresserad.  

Det serverades varmrökta revbensspjäll med coleslaw denna kväll och det var behagliga 22 grader när vi satt ute och åt. 

Det var ungefär då som "humme" brukade dyka upp dvs så fort man satt sej till bords och lagt undan kameran. Kolibrier är extremt territoriella och kan inte samsas om en automat. Alltså bara en fågel i taget. De kan också landa och ta en slurk sockervatten så snabbt att man inte ens hinner höja kameran. Den här sitter på en utkikspinne högt upp i ett träd och bilden är kraftigt beskuren. Jag fick fortsätta bevaka automaten senare...

När sonen med fru kommer på besök älskar deras två hundar "the backyard". De får förstås inte bada i poolen, men här hände en olycka och matte fick dra upp den blöta unghunden. Det är labradoodles (labrador x storpudel) om någon undrar. 

Vi satt ute hela kvällen och fyra hundar ute är betydligt lättare än inne. Eftersom vi missade den obligatoriska juldagsmiddagen i år serverades kalkon med alla goda tillbehör som "stuffing", broccoligratäng, majs, potatismos, sås och tranbärssylt, som avrundas med varm amerikansk äppelpaj och glass. Det är också den traditionella maten som serveras vid "Thanksgiving" i USA, men det gick lika bra att äta den i maj.

Sista kvällen då vi också satt ute och åt middag, fast det var i varmaste laget, förändrades himlen dramatiskt. Det hade varit en del oväder under tiden vi var där, men mest regn nattetid och inget som direkt påverkat vår semester. Det här blev inte heller mer än en regnskur, men det såg väldigt häftigt ut. 

Jag har inte dragit en massa i spakarna i LR utan himlen så ut så här. Det passerade förvånansvärt snabbt. 

Hur blev det nu med kolibrierna? MÅnga timmar stod jag och spanade på den röda automaten. Här har även anolisen passat på att visa upp sej. De är tydligen inte goda att äta, för kråkorna rör dem inte. En klematis har precis börjat så ut och fungerar då som extra lockbete för de små nektarätande fåglarna. Insåg att det kanske är just blommorna som gör att kolibirer inte kommer så ofta till automaten. Just nu finns det mängder med vilda blommor och då kan de ju förse sej utan att behöva landa i trädgårdar.  

Sista dagen, när allt var packat och vi väntade på att åka till flygplatsen, gick jag ut en stund och då kom den. Plötsligt satt en liten fågel på den röda automaten och den satt stilla.

Det är troligen en "Black-chinned hummingbird" och här sörplar den i sej av sockervattnet. Den hade inte ens bråttom.

Sedan lättade den och backade en bit från mataren innan den blixtrade iväg så snabbt att den var helt omöjlig att följa. Med såväl den röda mataren som den vissna blomman med på bilden är den ju inget praktskott direkt, men jag fick den i alla fall. Sedan åkte vi hem.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2024-05-22 16:11 | Läst 436 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant och lite lärorikt som vanligt. Livad trädgård.
Svar från Lena Holm 2024-05-24 06:11
Tack Sten,
det kan verka livat när man visar bilder på allt som kan förekomma, men det är väldigt lugnt i normala fall. Det är nog ekorrarna som är mest aktiva.
Hälsningar Lena
Vad roligt och intressant att läsa.
Mvh René
Svar från Lena Holm 2024-05-24 06:13
Tack René,
kul att du tittar in. Amerikansk vardag kan se ut så här, till skillnad från det vi ser i media.
Hälsningar Lena
Intressant och kul att läsa! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2024-05-24 06:14
Tack Wolfgang,
Amerikansk vardag kan se ut så här, till skillnad från det vi ser i media.
Hälsningar Lena
Vilken perfekt plats att tillbringa semestern på. Alla bitar kan checkas av, släkten, maten, sol, bad och djurfotografering. Det kan väl inte bli så mycket bättre.
Söta ödlor, speciellt den med haklappen och få en kolibri som sitter still måste väl vara lika ovanligt som en älg i Drottningholmsparken.
Fina bilder och trevlig berättelse.
Svar från Lena Holm 2024-05-24 06:16
Tack Margareta,
det är alltid lika trevligt att vara hos min syster och det blir mycket umgänge när det sker så pass sällan. Annars hörs vi mest via zoom. Ödlorna är fina, men det tycker nog inte alla. Kolibrier kan vara stilla men det är lättare senare på sommaren, eller när det finns ungfåglar som besöker automaten.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Trevligt blogginlägg - kul att läsa och ta del av. Vilket speciellt djurliv i baghaven.
Extra plus med kolibrien.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-05-24 06:18
Tack Erik,
det är kul med de djur som faktiskt tar sej in på andra sidan planket dagligen. Det har varit tillfällen då även andra djur badat i poolen och det är ju mindre bra. Kolibrierna hade jag sett fram emot att få se på denna resa, för de ser vi inte när vi är på besök över jul.
Hälsningar Lena
Omväxlande djurliv ni fick på semestern och skönt att du tillslut fick lilla kolibrin på bild!
Svar från Lena Holm 2024-05-24 06:20
Tack Dan,
jag hade sett fram emot att kolibrierna skulle vara på plats men inte att de skulle vara så luriga att få på bild. Jag har dock fotat kolibrier förut, annars hade jag nog tillbringat ännu mer tid på bakgården.
Hälsningar Lena
Intressant rapportering. Man förstår ju varför många i USA har polen inne i ett nät. Det var ju ett spännande djurliv på tomten, ödlan var ju fräck och kul med en kolibri på slutet. Såg ut som ni hade en skön avkopplande semester
Svar från Lena Holm 2024-05-24 06:23
Tack Peter,
det har hänt att andra djur också tagit en simtur i poolen och det är inte så trevligt. Ödlorna är hur coola som helst. Senare på sommaren har de också geckoödlor som är minst lika häftiga. Vi hade en fin semester med lagom mycket aktivitet, mycket god mat och några förstklassiga viner.
Hälsningar Lena
Trevligt med kolibrier, synd att inte vi har såna.. Den slappande Ekorren gillas också! Fin ödla dessutom som gör sig bra på bild!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-05-24 06:27
Tack Jan,
kolibrier är bland de met fascinerande fåglar att få se. Jag har stött på dem förut och blir alltid lika glad varje gång. Ekorrarna bjuder alltid på stor underhållning och de gröna ödlorna hade sin egen show den här tiden på året.
Hälsningar Lena
Ett riktigt härligt reportage med mycket djurliv, speciellt kolibrierna uppskattas.
Svar från Lena Holm 2024-05-24 14:12
Tack Stefan,
jag hade nog väntat mej mer show från kolibrierna men så länge det finns gott om blommor kommer de inte så ofta till matarna. När jag fotat dem i Kanada har det varit ungfåglar och mer ont om naturlig nektar.
Hälsningar Lena
Som vanligt en intressant berättelse och fina bilder.