En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Uppsala city-bäver!

Svandammen i centrala Uppsala, framför café Fågelsången där vi brukar fotofika, har sedan några dagar fått nya gäster. Jag fick höra igår att det fanns bäver i den här pölen och steg upp lite extra tidigt i morse för att kolla in om det stämde. 

 

När jag gick runt dammen fick jag snart syn på en bäver under pilträdet, där den satt vid en hög med pinnar. Man kan se stadstrafiken bakom staketet med bl a en grön stadsbuss.

En annan bäver kommer simmande och försvinner runt ön. Det är alltså ett par, eller i alla fall två bävrar. 

Många passerar som är på väg till jobbet eller skolan och stannar för att titta, ta bilder eller bara frågar vad det är för något som får andra att stanna. Det finns dunbollar också men de drar inte alls till sej lika mycket uppmärksamhet. 

Enligt Wikipedia håller bäverhannen ihop med sin hona hela livet, så detta är kanske ett par. De lär dock bli lite svårt att få ihop ett bo i Svandammen för det är tveksamt om det finns bomaterial så det räcker. De verkar också vara lite sent ute.

När de möts vid pinnhögen är de väldigt ömsinta mot varandra. Det ser ut att kramas men det handlar nog mer om putsning av den tjocka pälsen.

Jag har aldrig sett bävrar på så här nära håll och aldrig heller ett bäverpar som gosar/putsar sej på detta sätt.

 

Solljuset är tyvärr starkt och mot de blöta djuren blir det allt annat än optimalt, men man får ta det som det är när det för en gångs skull är fint väder. Kolla in baktassen med simhuden mellan tårna.

Efter en sista omfamning återgår de så småningom till att gnaga av barken på pinnarna. Vilka charmerande djur. Man kan ju inte låta bli att undra hur länge de kommer att få vara kvar här...? Jag har sett vad de kan åstadkomma när de börjar fälla träd.

I dammen finns också en bedårande liten familj med knipor. Det hör ju till det mer vanliga gästerna här. 

Mamma knipa bryr sej inte det minsta om bävrarna.

De små dunbollarna är redan duktiga dykare.

Kajan är mer tveksam, den kanske oroar sej för sina favoritträd utanför konditoriet. Vi får väl se vad som händer.

Motvilligt lämnar jag bävrarna och åker till jobbet. Vilket morgonmöte!

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-05-16 22:05 | Läst 857 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vilket häftigt möte med bävrarna! Hoppas de får vara i fred, så mycket det nu går mitt i Uppsala, det hade varit kul att se dem så nära! :) Knipungarna är ju så bedårande söta! Fint fotat Lena! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2024-05-17 20:30
Tack Tommy,
jag har aldrig sett bävrar så här nära och inte heller ett par som interagerar på detta sätt. Vi får se vad som händer med dem, det är inte en optimal plats som de har valt.
Hälsningar Lena
Där är den ju.Dottern fick ett tips om att det fanns en bäver utanför Katolska kyrkan, jag var uppe i Uppsala förra helgen men jag åkte inte dit. Det verkar som den har flyttat sig från Fyrisån till Svandammen nu. Fin serie och kul att jag fick se den ändå
Svar från Lena Holm 2024-05-17 20:36
Tack Peter,
jag kan tänka mej att du fick tipset medan vi fortfarande var i Texas, sedan flyttade bävrarna till Svandammen under veckan. Det har varit en del snack om dem på Radio Uppland men det är inte en kanal som jag lyssnar på särskilt ofta. Nu åkte jag dit en morgon för att det var nära och lätt att kolla. Det blev ett möte över förväntan.
Hälsningar Lena
De är härliga bävrarna, vi har ett gäng här också. Fina bilder.
/Affe
Svar från Lena Holm 2024-05-17 20:37
Tack Alf,
nu har jag sett din bild också och det är nog ganska uppenbart att bävern har ökat i antal och numera dyker upp lite här och där. De har även förekommit i bloggar tidigare.
Hälsningar Lena
alf109 2024-05-17 21:17
Har de börjat blogga också de rackarna!!?? 😳
hahaha, skämt åsido, vi har haft dem här i många år nu men det känns som de ökat markant de senaste åren. Jag ser dem ofta när jag går nattrundan med hunden och det syns framför allt på mängden träd de knaprat på.
/Affe
Fina bilder i stadsmiljö. Undrar bara hur bävrarna kan livnära sig i den miljön?
Svar från Lena Holm 2024-05-17 20:41
Tack Ulf,
det återstår att se vad de gör när deras favoritpinnar är avgnagda. Om de fäller ett stort träd för få tillgång till de godaste grenarna i toppen blir de nog infångade och flyttade. Dammen är för liten för dem och det återstår att se hur Uppsala kommun ska lösa det.
Hälsningar Lena
Kul och vilka bra bilder det blev trots ljuset. Ser ju gulligt ut när de "kramas"
Tror du de får vara kvar, känns tveksamt om de börjar gnaga ner de fina träden.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-05-17 20:44
Tack Ing-Marie,
de var så fina när de satt och putsade varandra. Jag har aldrig sett bävrar göra det förut. Jag har inte en aning om vad som kommer att hända med dem, men börjar de fälla träd kommer de nog att bli infångade och förflyttade. Jag ska försöka ha lite koll på vad som händer.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Vilken otrolig bäverhistoria och fin dokumentär.
Nuförtiden har vi också en otrolig bäverhistoria i DK. I lördags upptäcktes en bäver på ett dagis på Falster !!! Nu började en stor utredning – var kom den ifrån, hade den rymt från en djurpark, hade den simmats från Tyskland eller Polen. Er det den europeiska arten, er det en han eller hun osv.
Bävrarna som vi har ute i den danska naturen är några som vi fått från Tyskland och släppt ut på utvalda lämpliga platser. Vår "egen" population av de ursprungliga bävrarna var på tillbakagång och hotade.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-05-17 20:48
Tack Erik,
så kul att få ta del av din bäverhistoria och det verkar som att bävrarna etablerar sej mer och mer. De dyker upp här och där i vattendrag i Sverige och då borde de ju även kunna föröka sej i Danmark. I veckan hade vi en älg som hoppade in på ett dagis i Uppsala (på uteplatsen), det blev nog ett minnesvärt ögonblick för de barnen.
Hälsningar Lena
Kul! Såg och fotade en Bäver som satt och solade sig vid norra brofästet på Strömbron vid Norrström nära Grand Hotell, för kanske 10 år sen, den satt där medans viss anläggningsverksamhet av kajen pågick intill.. Själv kom jag cyklandes ut mot Djurgården, och några timmar senare när jag cyklade tillbks så satt den kvar där.. Såg även att 'Affe' i sin 'nattliga' blogg har en bild på en individ som simmar nedanför Tanto här.. Finns också en stor och gammal hydda på Årsta Holmar sen ett par årtionden minst, som är svår att se men finns där! Var för ett par dagar sen vid Isbladskärret på Djurgården, då låg det ett nyligen 'bäverfälle' av ett större lövträd fält ut mot sjön, på skuggsidan av kärret, det blev bra för oss som vill fota lite, det underlättar fri sikt framöver.. Hälsn!

Länk till Affes blogg: https://www.fotosidan.se/blogs/affe/omtag-tidig-promenad-pa-vastra-sodermalm.htm
Svar från Lena Holm 2024-05-17 20:52
Tack Jan,
det är ganska uppenbart att bävrarna har ökat i antal och att de dyker upp lite här och där, även i stadsmiljö om det finns vatten i närheten. Jag såg Affes bild på den simmande bävern och svärföräldrarna i Eskilstuna som har balkong mot ån har också sett bäver.
Hälsningar Lena
Kul att du fick se dem på så nära håll, tydligen vana med människor. Djur i stadsmiljö verkar bli det, ser det på "vårt" dräktiga rådjur. Hon bryr sig inte om ifall vi går ut på tomten, kan flytta sig någon meter.
Gulligt när det ser ut som om de kelar och kramas.
Blir tydligen vanlig med bäver, har sett att det finns bäver i Lillsjön, som inte är så långt härifrån. Även nedanför vårt hus i Mälaren finns det bäver. Inte hunnit se dem själv, men sett hur de gnagt på träden och träffade på ett par som såg bävern. När jag blir starkare får j5ta kameran och sitta på pass här nere.
Dina dunbollar här är underbara.
Längtar nu efter att kunna fotografera med min ordinarie kanera.
Svar från Lena Holm 2024-05-17 20:56
Tack Margareta,
de här bävrarna brydde sej inte det minsta om människorna som passerade eller stannade. Det är staket runt Svandammen och ganska kraftig lutning ner mot vattnet. De hade kanske förstått att ingen kommer att störa dem. Det går inte heller att få till en fin fotovinkel pga hur det ser ut. Dunbollarna var en fin bonus för jag har inte haft tid att vara ute och kolla hur det går på den fronten.
Hälsningar Lena
Det är verkligen fina (och överraskande!) bäverbilder, särskilt där de kramas då jag är obotlig romantiker. Men de kan väl som många andra vänja sig vid stadsmiljön. Så söta knipungar! nytt för mig. Medan jag ännu kunde åka till sonens marker i övre Norrland, såg jag hur nyfiken (på mig) bävern kunde vara, och hur de kunde bygga enorm hydda utan behov av fördämning (och så minns jag knipornas kvällsflykt, ett fint ljud). Din tanke om Uppsalas trädbestånd är riktig, men ger de sig på pil? med salicylatbark. Sonen min har vittnat över vilka helt enorma mängder stora träd de fäller på hans mark. Såg en vinter något som jag tror var bäverspår vid ån i Åhus.
Svar från Lena Holm 2024-05-19 20:54
Tack Stefan,
jag tänkte inte på att pilarna kanske inte är attraktiva för bävrar, men det finns en rad med stora träd längs vägen här som inte är pil. Fäller de bara ett sånt träd blir det antagligen trafikstockning och det är inte så lämpligt strax utanför ett stort sjukhus. Jag tror annars att bävrarna inte har några problem med att vänja sej vid miljön och människorna, men det finns risk för att de ställer till för mycket om de bygger ett stort bo på denna plats. Jag ska försöka hålla mej uppdaterad.
Hälsningar Lena