En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vårtecken från Mälardalen

Bitvis har det varit lite kärvt denna vår och jag har utländska kollegor som börjat tvivla på att vintern någonsin ska gå över. Vi har tålmodigt förklarat att hela april kan bjuda på det mest oväntade bakslag i form av snöstorm, fast vårblommorna slagit ut. 

Våren är i alla fall på gång och gässen har landat i tusental. Här vitkindade och några bläsgäss.

En del torghandel i Uppsala har kommit igång, i blygsam skala.

Solen värmer så pass mycket att man kan njuta av den och ibland även stöna över att man har för mycket kläder på sej, men bara så länge man är i solen...

Humlorna har vaknat och blåsipporna har tinat fram på soliga platser. De små blå förtjänar egentligen sitt eget inlägg och jag blev faktiskt överrumplad av att hitta några som tittat fram. 

En familj har picknick i naturen, det måste väl vara ett säkert vårtecken?

Det är många som tittar efter något nytt på bostadsmarknaden, typ ettor för småfågelfamiljer. Andra väljer att bygga ut redan befintliga lyor i trädtopparna.

Fiskgjusen har anlänt men det har ni säkert redan sett för Joakim har ju avlagt ett par fina rapporter. Jag fick nöja mej med en gjuse på håll.

Vi har haft grillpremiär och även ätit får första middag ute i växthuset. Lite extra gasolvärme behövdes för att det skulle vara behagligt när solen gått ner (och gosiga fårskinn). Jag tar ganska lätt på påskpyntet och nöjer mej med en mjukistupp och ett knippe påskliljor. 

Avrundar med en ängspiplärka för att jag inte hade kameran med mej då jag såg den första sädesärlan. Våren är som sagt bara i startgroparna och mycket kan hända än innan vintern helt släpper taget. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-04-10 20:42 | Läst 527 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Lena. Ja, den våren 2023 är lite sen. Förra året var jag på torget den 22 och 23 mars, men så slog det tillbaka igen och jag var tillbaka på gatan senast runt den 29 april. På "gamla dagar" när jag hade min Amazon var det tradition att jag startade veteranbilssäsongen sista söndagen i april.
I den här serien har du fångat flera fina vårtecken, så det blir nog bättre om en liten stund.
Det ser ut som dansk hygge i ditt växthus.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2023-04-10 21:16
Tack Erik,
för din intressanta kommentar. Vädret kan verkligen växla så här års. Vad menar du med att det ser ut som dansk hygge i vårt växthus? Jag blir förstås nyfiken på vilka detaljer du lägger märke till :-)
Hälsningar Lena
Erik Madsen 2023-04-11 10:39
Hej igen. Det kan vara lite svårt att förklara och jag tror att jag förknippar det här med att det ser snyggt och avslappnad ut.
Ett klipp - och det finns många av dem på nettet:

Hvad er dansk hygge?
Hygge eller hyggelig (oprindelig dansk og norsk ['hygəli]), er et i dansk tillægsord, som betyder „gemytlig“, „behagelig“, „venlig“ og „god“. Derudover har hyggelig også konsekvente positive belagte konnotationer som „tryghed“, „intim“, „i et trygt hjem“, „dejligt“, „malerisk“, „tillidsfuldt“ og „nydelig“.

Med mange venlige hilsener fra Erik
Svar från Lena Holm 2023-04-12 20:11
Tack Erik,
för din förklaring. Jag förstår precis vad du menar. Det råkar vara nystädat för säsongen.
Hälsningar Lena
Fina vårbilder. Vi har väl klarat vintern bra här nere, om man nu tycker att ingen vinter är bra vinter. Nu är jag ifs i Kungsbacka, det har varit en behaglig påsk här uppe med sol, men i morgon ska det bli regn. Men det ser ju ut som det har kommit lite värme o sol uppe hos dig också.
Svar från Lena Holm 2023-04-12 20:13
Tack Peter,
ja det blev vår till slut men man vågar ju inte tro på det riktigt än. Vinterdäcken kvar på bilen än så länge men tomaterna har fått flytta ut i växthuset, med lite stödvärme då det blir minusgrader nattetid fortfarande. Blåsipporna har bara precis tittat fram där det är sol, det finns inga mängder ännu.
Hälsningar Lena
Härligt! Ja nu är det allt vår.. Har haft lite för mycket kläder sista dagarna, men hellre det än tvärtom! Härlig fika i T-tröja & shorts på balkongen nu, det gillar man.. Såg ingen ärla idag den 10:e april när jag gick ett varv runt norra delen av Årstaviken här, den 10:e är annars riktmärket för just Sädesärlor i dessa trakter, och dom är oftast väldigt punktliga! Däremot hörde jag en Strandskata med sitt kraftfulla läte, dom brukar häcka på ett kajnära 'fastighetstak' på andra sidan viken här.. En fågel som alltid brukade vara före mig ute i ytterskärgården, även om jag lyckades göra en tidig vårtur vissa år..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-04-12 20:43
Tack Jan,
härligt att kunna sitta ute på balkongen. Jag har gjort misstaget att åka till jobbet i dunjacka för det varit minusgrader på morgonen. När jag åker hem har det varit över 10 grader och sol. Strandskata har jag inte sett än men sädesärlan fanns i alla fall i Eskilstuna i helgen och idag såg jag den utanför jobbet.
Hälsningar Lena
Gillar bänkbilden extra och så är det ju gult och blått som är dom rätta färgerna nuförtiden..
Skatan var ju också extra bra..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-04-12 20:44
Tack Gunte,
det sitter många par på bänkar nu men det här är de enda jag lyckats fånga på bild. Skatan var mycket ihärdig med sina pinnar.
Hälsningar Lena
Fin serie alltihop med mycket fin vårkänsla :)
Skatan med bomaterial var häftig och likaså fiskgjusens ryttlande. Ängspiplärkan var grann.
Ser mysigt ut det där med gasolvärme och god middag i växthuset.
Här har det verkligen känts som om att våren har anlänt. Satt på ljugarbänken vid Stigs maskinhall igår och solade efter att ha vittjat nät och tagit hand om fisk till kommande örnsäsong.
Plogärlan som Stig säger vandrade på gräsmattan 5-10 meter framför oss :)
Svar från Lena Holm 2023-04-12 20:46
Det har varit några fina vårdagar nu även om det varit minusgrader på nätterna. Jag har sett flera fiskgjusar men den här var den enda som blev någorlunda bra på bild. Det var en sen premiär för oss i växthuset. VI brukar sitta där och äta i slutet av mars.
Hälsningar Lena
Vårkänslan finns i hela din blogg och den vill man ha. Skatan var helt underbar, den känns på något vis lite mobbad trots att den är väldigt vacker. Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-04-12 20:47
Tack Nina,
jag tycker skatorna är både vackra och roliga att fota, men också ganska svåra för de är så luriga. Det har varit vårväder nu några dagar men det kan man ju inte lita på. Vinterdäcken får sitta på så länge.
Hälsningar Lena
Idag är det 13 grader i Uppsala så jag antar att våren eventuellt är på gång. Lenas bilder är ju ett heltäckande bevis. Själv lade jag på sommardäck i går, det är ju ett slags vårtecken det också.
Svar från Lena Holm 2023-04-12 20:49
Tack Sten ,
ja det har varit vårväder några dagar nu i Uppsala med omnejd men fortfarande rätt kallt på natten. Vi har vinterdäcken kvar än så länge men det åker kanske av till helgen.
Hälsningar Lena
Vad kul att humlorna vaknat till. De har jag inte sett ännu. Ja fiskgjusen har anlänt till mitt närområde också. Det känns som våren är riktigt på gång nu. Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-04-12 20:50
Tack Johnny,
jag såg humlan utanför Enköping och sen har jag inte haft möjlighet att kolla här hemma. Men det har ju varit varmt nu i flera dagar så de är nog framme. Fiskgjusar har jag sett flera stycken t o m i Knivsta.
Hälsningar Lena