En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Västkustdykning och SM i undervattensfoto

Från torsdag till söndag har vi varit i Hamburgsund för att delta i SM-finalen i undervattensfoto som anordnas årligen av Svenska sportdykarförbundet. 

 

Då vi reste ner på torsdagseftermiddag så vi mycket av det här, vilket får bli dagens bild 240.

Det pågick också mycket sådan här aktivitet, längs hela resrutten.

På fredag var det dags för första dykdagen och så här ser den ena båten ut när den snart skall lägga ut. Det är sex fotografer med parkamrat/båt och jag befinner mej sålunda på båt nr 2 tillsammans med 5 andra deltagare och deras "buddies". Några av er kanske känner igen Jonna Bergström till höger i bilden.

Solen strålar och båda båtarna går ut till Väderöarna för att göra två 60 minutersdyk med lunch emellan. Båda båtarna går till samma dykplatser men vi turas om, allt för att det ska bli så likvärdiga förutsättningar som möjligt.

På lördagkväll klockan 19:15 ska alla dykpar ha lämnat in fyra bidrag, ett i vardera klasserna makro, vidvinkel med dykare, vidvinkel utan dykare och tema. Årets tema är koralldjuret "död mans hand" och bilden ovan är mitt bidrag (det är de orangefärgade  knubbiga fingrarana som är djuret). Den får också bli dagens bild 241.

På lördagsmorgon är vädret inte alls lika bra och vi får dyka inomskärs. Jag har bytt till makro och denna bild, som visar en leopardfläckig smörbult, blir mitt bidrag i den klassen och dagens bild 242. De vita fläckarna i den svarta delen av bakgrunden hade jag normalt klonat bort men det är inte tillåtet i tävlingen. Man får inte heller beskära bilden. Vitbalansering, skärpning och vissa ändringar som påverkar hela bilden är det man får göra.

Det är lite mer spänt idag för nu måste alla bilderna bli till. Innan dagens sista dyk såg det ut så här lite varstans där det gick att sitta. En fotograf som försöker kolla på bilderna med sin parkamrat utan att öppna undervattenshuset.

På söndagen gör vi alla ett nöjesdyk före lunch när resultaten sammanställs. Då brukar det bli en hel del bra bilder för tävlingen är över.

Den här kantnålen poserade snällt och får bli dagens bild 243.

Två små tejstefiskar kikar fram ur en klippskreva.

Under tävlingsdyken såg vi inte en enda brännmanet men den här hittade vi på söndagen. Så här kan det se ut om man tittar in under klockan på en brännmanet som har tappat många av sina brännande trådar.

Efter lunch kom domarresultaten och guld i årets SM i undervattensfoto gick till Jonna Bergström med parkamrat Ingvar Eliasson. Stort grattis till Jonna! Silver gick till Fredrik Ehrenström (+ parkamrat Fredrik Blomqvist) och brons till Klas Malmberg med parkamrat Annika Malmberg. För vår del blev det en 11:e plats och det var lite för ynkligt, men vi hade i alla fall en trevlig helg.

Åter till vardagen och en promenad efter middagen. Solnedgångar är kanske banala men det är svårt att låta bli. Dagens bild 245.

Hälsningar Lena

Inlagt 2014-09-01 20:20 | Läst 3814 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vilka fina bilder både över vatten och i vatten Lena Bild 8 är häftig och den sista är fin Ha det gott :) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-09-02 20:51
Tack Gert,
det finns mycket fint att fotografera där nere.
Hälsningar Lena
Vilka fina bilden på de små fina fiskarna:) Måste vara fantastiskt att ligga i vattnet och vara bland alla dessa fina djur. Tack för att du visar:)
Svar från Lena Holm 2014-09-02 20:52
Varsågod Agneta,
det är fantastiskt att få vara gäst där under ytan och komma riktigt nära fiskar och andra djur.
Hälsningar Lena
Härliga undervattensbilder som vanligt
Tråkigt att ni inte lyckades hela vägen
Svar från Lena Holm 2014-09-02 20:52
Tack Bengt,
vi brukar lyckas någorlunda vartannat år. Bättre lycka nästa gång.
Hälsningar Lena
Fascinerande bilder från undervattenslivet! Väldigt exotiskt, trots att det är i svenska vatten. Särskilt för mig, som aldrig kommit djupare än med krabbhåven når eller närmare än de mörka akvarierna på Havets hus i Lyskekil.
Svar från Lena Holm 2014-09-02 20:54
Tack Anders,
det finns betydligt mer fascinerande miljöer än man kan föreställa sej i svenska vatten och åker man till Norge blir det ännu vackrare och mer av allt. Havets hus är ett toppenställe att se detta på men det är ännu coolare att sjunka ner där på riktigt.
Hälsningar Lena
Förstår att det varit en intressant och givande fotohelg för er! Fina bilder du bjuder på och som sagt solnedgångar är faktiskt alltid rätt!
Svar från Lena Holm 2014-09-02 20:57
Tack Dan,
det var en fin helg medmycket bilder och nu känns det som att jag ligger efter med allt (inte bara svampplockning en och tvätten). Men det var det värt...
Hälsningar Lena
Tufft att inte få beskära bilderna, det är ju något som i alla fall jag gör ganska ofta. Bilden på de båda tejstefiskarna är ju för härlig:) Den på kantnålen riktigt bra, inte minst med tanke på diagonalen. Det här var en utmaning för er som heter duga. Var det fösta gången ni deltog?
Svar från Lena Holm 2014-09-02 21:01
Tack Ingemar,
det är tufft att inte få beskära och den regel är relativt ny, bara något år gammal. Vi har varit med sex gånger och när vi började kvala till finalen fick man fortfarande beskära bilderna, men inte klona bort skräp och dylikt. Förra året tog vi silver i en klass, så jag hade väl hoppats på någon medalj i år, men vi fick nöja oss med en fin dykhelg i goda vänners sällskap. Det är inte fy skam det heller.
Hälsningar Lena
Du fick många fina bilder o dom är kul o annorlunda för en landkrabba! Hallands väderö är fint! Må gott, LO
Svar från Lena Holm 2014-09-02 21:02
Tack LO,
Väderöarna är verkligen vackert både ovan och under ytan.
Hälsningar Lena
Fredrik Blomqvist hette silverFredriks lagkompis. Såg det på Facebook.
Viktigast var säkert inte att vinna mer att vara en av de som fick delta, inte dåligt det heller.
Jag gissade på att det var där du var i helgen då det inte dök upp något blogginlägg från dig här. Du var alltså ute och dök ner istället.
Inga dåliga bilder du visar från den dolda världen under ytan. Tjestefiskarna var bra söta, fast jag läste tjejfiskarna vid första anblicken. Fast vem vet de är kanske tjejer också.
Svar från Lena Holm 2014-09-02 21:06
Tack Margareta,
jag ändrade direkt när jag såg din kommentar i går kväll. Jag visste att det var flera Fredrik med i tävlingen men just den här killen var ny och jag uppfattade nog inte att han också hette Fredrik. Visst är det kul att gå vidare till finalen och eftersom vi inte har några ambitioner att få delta i VM så är det här mest en trevlig dykhelg med lite extra spänning. Är det tävling så är det och det smittar av sej på alla. Jag vet inte hur man ser skillnad på könen på tejstefiskar, det kan vara två tjejer eller två killar, vem vet :-)
Hälsningar Lena
Tänk att jag aldrig sett en smörbult. Roligt namn på en fisk. Fina bilder som vanligt men idag är det bilden från landbacken som imponerar mest. Den översta sensommarbilden med sitt fina mönster.
Sten
Svar från Lena Holm 2014-09-02 21:09
Tack Sten,
kul att du fastnar för första bilden. När jag sitter bredvid som passagerare blir jag lätt uttråkad och när jag såg alla de fina mönster som bildades när slåttermaskiner eller tröskor gått fram, försökte jag fånga det på bild. Hade jag varit ensam i bilen hade jag nog stannat på det första stället för jag tyckte det var så vackert med de gröna strängarna. Nu hade vi dock bråttom så det fick bli bilder i farten.
Hälsningar Lena
Fina bilder, som vanligt... Grattis till en trevlig helg... och tejfiskarna sätter sig bra hos mig... Lite som "Humle o Dumle", fast i havet... ;) Ha en god natt! //Peter
Svar från Lena Holm 2014-09-02 21:10
Tack Peter,
Humle och Dumle var en rätt bra beskrivning tycker jag. Det är inte så ofta man ser två tillsammans på detta sätt.
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder, som vanligt precis som Peter säger! Det finns mer än man kan tro där under ytan, även i svenska vatten!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2014-09-02 21:11
Tack Björn,
svenska vatten har mer att visa än man kan tro.
Hälsningar Lena
Att avsluta med en vacker solnedgång är inte fel.
Tänk att det finns så många mystiska fiskar här i våra vatten.
Det är nog så att man måste dyka för att se dessa eller?
Häftiga härliga bilder som alltid när du är där nere i vattnet.
Ha bra tisdag
Hälsningar
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2014-09-02 21:13
Tack Gun-Inger,
man kan gå på Havets Hus i Lysekil och få se en hel del av det jag ser när jag dyker. Det är ett kanonställe som du ska besöka om du har möjlighet. Ta med barnbarn och kanske snart t o m barnbarnsbarn :-)
Hälsningar Lena
Härliga bilder, måste vara kul att få vara med.
Dom små fiskarna är för härliga
Marianne
Svar från Lena Holm 2014-09-02 21:14
Tack Marianne,
ja det är kul att vara med även om det inte blir topplaceringar.
Hälsningar Lena
Underbara bilder precis som vanligt!
Ha en fin dag!
Svar från Lena Holm 2014-09-02 20:58
Tack Heléne,
fiskarna var på hugget denna helg :-)
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder men idag måste jag säga att jag fastnade speciellt för de 2 första bilderna. Mäktigt fina landskap!
Ha det bra!
Svar från Lena Holm 2014-09-03 22:14
Tack Mikael,
så kul at du gillar de första bilderna. Landskapet bjöd på många fina vyer och hade vi inte haft så bråttom hade jag nog tvingat min sambo att stanna vid ett par tillfällen. Som "gammal" agronom gillar jag att se skördetröskor i damm, traktorer som slår vall och plöjer mm mm. I lågt stående sol passerade vi mängder med fina vyer likt dessa två.
Hälsningar Lena
Jag måste hålla med Mikael, jag fastnade också för de första två bilderna. De ger en känsla av att vara tillbaka i barndomen. Exakt en sådan tröska har jag kört många timmar hemma på gården innan jag flyttade hemifrån.
Svar från Lena Holm 2014-09-09 07:07
Tack Jonas,
då kan jag förstå att du gillade de första bilderna. Hade vi haft mer tid hade jag velat stanna på ett par ställen för jag tyckte det fanns så fina landskapsmotiv med tröskor i motljus och nyslagen vall.
Hälsningar Lena