En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vattenrall och en del annat smått och gott med fjädrar

Ledig dag började med en tur till Råstasjön. Ljuset var bedrövligt och dagens bilder blev en kamp med höga ISO tal och lite för långa slutartider. Den ståtliga koltrasthannen är fotograferad med ISO 1250 och 1/60 s.

Honan satt på en mörkare plats och här är ISO 2500 med samma slutartid. De sitter i alla fall stilla. Tack för det.

Gulsparven var en färggrann klick och en ny art för mej i "fågelfotobiblioteket". Samma höga ISO 2500 och 1/60 s. Bländaren är tyvärr given, 5,6 är det största jag kan få med mitt fasta 300 mm och 1,4 extender.  

En liten rödhake poserade vackert på en gren. Samma inställning som ovan och bruset är uppenbart i bakgrunden men fågel är ganska OK tycker jag. Jag har kört en blygsam brusredusering i LR och sedan en begränsad oskarp mask på fågeln i PS.

Den här har inte fjädrar men behöver också fylla på förråden lite i vinterkylan....samma ISO och bildbehandling som ovan.

Vi stannade en lång stund vid platsen där vattenrallen brukar visa dej. Fredrik stod en bit från mej och pekade plötsligt på något mörkt i vattnet. Där stegade den omkring, Råstasjöns berömda vattenrall. Avståndet är ca 5 m men ljuset helt bedrövligt. 

Med en slutartid på 1/50 s blir det en hel del suddrallar men ibland stod den stilla. ISO 2000 och lätt brusredusering i LR, samt finjustering av exponering och skuggor/högdagrar. LR är helt ovärderligt när det gäller att fixa bilder som ligger "på gränsen".  

När vi kom ut till lite öppet vatten hittade jag en storskrake (hona). Den är också en ny art för mej i fotobiblioteket, även om jag sett dem vid åtskilliga tillfällen.

Vi avslutade vid hägrarnas favoritplats, dvs nära utfodringsplatsen. Den här fågeln hade hittat en stor fisk som den hade en del problem att svälja.

Lägg märke till hägern strax till höger...den vill väldigt gärna ha en smakbit av den stora fisken.

Så här ser en häger ut som just svalt en väldigt stor fisk och nog helst av allt vill rapa. Fåglar har ingen mekanisk begränsning i svalget för hur stora bitar de kan svälja. Den här stora portionen får inte plats i hägerns magsäck utan blir stående en stund i den töjbara foderstrupen. Fåglar har inga tänder men de har andra anpassningar för att klara av stora måltider (som jag skulle kunna skriva mycket om ).

Nu verkar det som att det blir vinter...

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-01-10 17:38 | Läst 3248 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Imponerande att du får skärpa på fågel med 1/60, även om den sitter still. Jag klarar inte det dubbla. Många bra bilder här Lena, speciellt den första, den är kalas. Jag har använt Lightroom någon månad nu och det har många fördelar som inte Photoshop Elements har, speciellt brushanteringen i Lightroom, den imponerar grymt på mig. Hoppas det känns bra att vara tillbaka i gamla svedala efter resan:)
Svar från Lena Holm 2015-01-11 11:16
Tack Ingemar,
man ska ha lite tur med så långa slutartider och inte för tung kamera/objektiv. Jag har använt LR i flera år och tycker det är perfekt både för bildredigering och sortering/hantering. Brusreduceringen använder jag dock mycket sparsamt för jag tycker den smetar ut motivet och att man tappar stinget i skärpan direkt. Ibland kan den dock göra viss nytta men då får man skärpa delar av motivet i PS efteråt.
Hälsningar Lena
ehrsa 2015-01-11 11:52
Hej! Lena. Det är så som jag ofta gör, först Lightroom, och kanske en del brusreducering där, sedan ofta ytterligare en liten uppskärpning i Photoshop. Tyvärr så upplever jag att bilderna man matar in här i bloggen inte blir riktigt lika skarpa som dom är när jag laddar in dom.. Det måste finnas nått i Fotosidans hantering i en bild som gör att dom slätas ut lite på nått sätt..?
Hälsn!
Margareta Cortés 2015-01-11 18:11
Liksom du Jan så upplever jag att det försvinner en del av skärpan i bilden då den laddas upp i bloggen, fast förstorar man sedan så blir det bättre.
Svar från Lena Holm 2015-01-12 17:34
Hej Jan,
jag brukar vara väldigt försiktig med brusreducering för där tappar man en hel del tycker jag. Motivet smetas ut. Visst händer det något när man laddar upp bilderna. Jag tycker nog färgerna påverkas mest, trots att mina bilder är i sRGB.
Hälsningar Lena
Tack för din beskrivning av hägerns töjbara foderstrupe. Jag har i många år haft lite dåligt samvete över ett besök vid Råstasjön. Jag hade fått lite fiskrens av vår lokala fiskhandlare och passade på att fota hägrarna med det som arvode för bilderna. En häger satte en stor bit på tvären, det såg kul ut men jag tänkte sedan att den kanske inte mådde så bra av det. http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/312068.htm?set=lp Känns lite bättre nu då.
Många fina bilder fick du trots det dåliga ljuset och lilla rödhaken blev så fin med sin vattendroppe på näbben. Trodde det var en flyttfågel.
Många fina fågelbilder till din samling.
Svar från Lena Holm 2015-01-11 11:19
Tack Margareta,
alla fåglar har stor töjbarhet i foderstrupen och oavsett om det finns en kräva eller ej kan de lagra en portion foder där tillfälligt. Enstaka rödhakar övervintrar om det finns mat och vi brukar alltid se några vid Råstasjön på vintern. I södra Sverige är det mer vanligt att de stannar.
Hälsningar Lena
Vilka härliga bilder på de vackra fåglar Du har lyckas jättebra med vattenrallen storskraken gulsparven blir mina favoriter Gillar också den lilla skogsmusen Här har det regnat i två dagar och mycket blåst Ha det skönt i helgen : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-01-11 11:21
Tack Gert,
det blev en fin utdelning denna dag och det var kul att få rallen på bild för det har jag inte lyckats med tidigare. Den lilla musen är en råtta som var minst 20 cm. Vi har fått snö nu så det kanske blir några vinterbilder idag.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder Lena! Alldeles oavsett ljus och inställning. Med de tiderna hade jag nog inte lyckats få något skarpt med den brännvidden. Och gissa om jag är avis på dina rallbilder! Den är verkligen fin och dina bilder klart avundsvärda.
Jag är inte lika imponerad över brushanteringen i Lightroom som du. Tycker, att när bruset minskar, så gör detaljåtergivningen detsamma. Kanske är mitt Lr för gammalt...? Nu fotograferar jag fortfarande i jpeg. Kan det göra någon skillnad i det här avseendet?
Dessutom lärde jag mig något nytt igen. Tur, att du kom tillbaka!
Ha det bra!
Eva
ehrsa 2015-01-10 22:04
Hej! Eva
Förlåt att jag kommenterar dig i Lenas blogg. Läser att du fortfarande fotar i JPG, jag gick över till RAW fullt ut för knappt ett år sen, och använder mig av Lightroom 5.7 och det är en väldig skillnad nu när jag fotar i RAW jämfört med tidigare JPG! Om jag tar en bild som sparas ner i både JPG och RAW format så blir samma bild i JPG på c:a 17 MB, medans samma bild i RAW format (okomprimerad) blir på 75 MB.. Det mesta av den mängden information jämfört med JPG bilden är skärpa och detaljrikedom, antagligen också fler nyanser i färg. Det är en viss skillnad på 75 MB och 17 MB.. Då inser man hur mycket som "censureras" bort redan i kamerans processor.. När jag är klar med en bild i Lightroom så brukar jag efteråt ta in den sparade JPG-bilden i Photoshop för ytterligare lite uppskärpning, vilket jag tycker Photoshop är bra på. Jag har en Nikon D800E med 36,3 milj pixlar.
Hälsn!
Karuzzell 2015-01-10 22:32
Tack Jan för din inflikande kommentar!
Har sedan länge tänkt övergå till RAW men en överfull och redan till bristningsgränsen seg dator har fått mig att dra ut på det. En ny extern hårddisk ska förhoppningsvis hjälpa mig på vägen. Jag är tämligen övertygad om att bildkvaliten ökar, även om jag inte riktigt kunde se det på de försök jag ändå gjort. Nu gäller det kanske framför allt att hitta nya rutiner. Mitt Lightroom klarar inte att importera bilderna från min kamera, så det lär bli lite jobb och några problem att lösa.
Eva
ehrsa 2015-01-10 22:39
Så är det, det du beskriver ang. datorn. Jag har en betydligt kraftfullare dator nu än vid tidigare JPG fotande, det är helt nödvändigt när bilderna är på 75 MB/st.. och jag kanske har 500 bilder eller mer i kameran när jag kommer hem.. :-) Ha det bra du med!
Hälsn
Svar från Lena Holm 2015-01-11 11:27
Hej Eva,
jag blev sannerligen förvånad när du skrev att du fotograferar i jpeg. Du måste uppgradera så du kan använda raw och jag ser att du och Jan redan diskuterat detta. Beträffande brusreduceringen i LR så är jag inte imponerad men det kanske kan uppfattas så i beskrivningen ovan. Jag är mycket försiktig med att använda brusreduceringen även om jag tror att den förbättrats i nyare versioner av LR. Den smetar ut motivet och man tappar absolut i detalj och skärpa. Ibland kan den dock förbättra en aning men det är en balansgång och man måste skärpa huvudmotivet i PS efteråt.
Hälsningar Lena
Ammiga 2015-01-11 12:44
Ett tips kan vara att reducera bruset över hela bilden men att sedan maska de delar man vill behålla skarpare (då oftast djuret eller huvudmotivet) Jag gör det ibland i Lightroom men ibland också i Photoshop där man enkelt kan ställa in luddet på maskningen så att inga skarpa kanter uppstår. De senare versionerna har förbättrat möjligheterna betydligt! Personligen tycker jag inte alltid att allt brus måste bannlysas - det kan i sig ge bilden karaktär ;-)

Hälsningar/Kirsten
Karuzzell 2015-01-15 21:57
Hej Lena!
Har varit på väg att övergå till RAW i flera år men det är flera hinder, som måste överbryggas för att det ska vara realistiskt genonförbart. Dock inser jag, att jag både vill och kanske bör ta steget.
Eva
Karuzzell 2015-01-15 22:02
Kirsten!
Ännu en aspekt, som gör mitt steg in i RAW-världen lätt problematiskt: Jag måste lära mig Photoshop för att kunna utnyttja potentialen. Nu är alla beskrivningar och tips rena mumbo-jumbot!
Men fortsätt gärna, att ge mig en kick för jag vet ju, att det är nästintill oumbärligt att kliva över till RAW läg(r)et.
Eva
Förstår att Råstasjön är en riktig pärla trotts närheten till storstaden. Mycket fina bilder du tagit. Vattenrallen har jag sett vid ett enda tillfälle vid Hillesjön.
Sten
Svar från Lena Holm 2015-01-11 11:31
Tack Sten,
det är en pärla för väldigt många människor i Solna med omnejd. Många motionerar eller bara flanerar på stigarna och nu åkte folk skridskor på den del av sjön som är frusen. Dessutom finns alla dessa roliga fåglar att titta på. Just vattenrallen kommer det folk specifikt för att få se. Även om man sitter i rullstol eller drar en barnvagn kan man få se den och många andra arter.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder Lena! Jag störs inte alls av något brus i de här bilderna! (Jag tycker oftast att innehållet i bilderna ger mer än teknisk perfektion. Dessutom gillar jag ofta när det är lite brus i bilderna), men som sagt i de här bilderna så ser jag inte ens bruset! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2015-01-11 11:32
Tack Tommy,
jag har en stor skärm och är nog väldigt kräsen. Bruset minskar även avsevärt om man printar en bild på bra papper så man borde inte vara så känslig.
Hälsningar Lena
Hej! Lena. Jättefina bilder från Råstasjön, finns ingenting att klaga på där vad gäller bildkvaliteten trots högt ISO! Allt ser perfekt ut på min skärm! Kul med Gulsparven, den ser jag aldrig här i lunden.. det är nog flera år sedan jag såg en senast över huvud taget! Det är väldigt vad stabil den där Vattenrallen verkar vara, hur många år har den funnits där? Får nog åka dit nån gång framöver..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-01-11 11:36
Tack Jan,
vattenrallen har varit där i åtskilliga år men vi har bara sett den två gånger av alla de gånger vi varit där. Gulsparvar fanns det gått om vid småfågelmatningen så de törs jag nog nästa lova att du får se. Jag kanske är lite för kräsen på det där med bruset, trevligt att det inte är så störande som man tror när man sitter hemma och petar i detaljerna.
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder, din kamera tycks hantera de höga ISO inställningarna utmärkt!
Det är ju inte så mycket till ljus när det är mulet så här års men i dina bilder får du till fina bakgrunder också!
Jag gillar de lite spretiga hägrarna i slutet av bildserien!!
Svar från Lena Holm 2015-01-11 11:41
Tack Anne-Sophie,
den kamera jag har nu klarar höga ISO på ett helt annat sätt än min gamla modell (7D) och det går att ta bilder även när ljuset är bedrövligt. Hägrarna är speciella och visst är de "spretiga". De rör sej också rätt kul på marken och det är extra trevligt när det finns flera.
Hälsningar Lena
Vilken utdelning du fick. Kul att få lite nya arter på bild.
Har alltid haft lite skräck för det där med att sätta i halsen när det gäller barn och djur. Men då behöver jag inte oroa mig för fåglarna :-) bra att du delar med dig av alla dina kunskaper.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2015-01-11 11:43
Tack Ing-Marie,
fåglar sätter inte i halsen på samma sätt utan kan svälja alldeles hiskeligt stora bitar. Många sväljer ju hela fiskar men de måste bolla runt den så att de får huvudet först. De sväljer helst inte "mot fjällen".
Hälsningar Lena
Imponerande bilder! Man lär sig något nytt varje dag, brukar jag säga, och det verkar stämma. Tack för ett mycket givande och lärorikt inlägg!
Katarina
Svar från Lena Holm 2015-01-12 17:35
Tack Katarina,
och varsågod !
Hälsningar Lena
Kul att se dig här igen, som vanligt med fina fågelbilder. Snyggt, rödhaken är min favo/ Björn T
Svar från Lena Holm 2015-01-12 17:38
Tack Björn,
jag kan ju inte hålla mej helt borta och efter en lång promenad vid Råstasjön blir det alltid bilder. Rödhaken är en liten goding.
Hälsningar Lena
Tillbaka igen ser jag, riktigt fina bilder från detta favoritställe. Riktigt bra skärpa i dessa förhållande.
//B-O
Svar från Lena Holm 2015-01-12 17:39
Tack B-O,
något inlägg ibland kommer det definitivt att bli, men de korta dagarna gör det inte direkt lätt så här års.
Hälsningar Lena