En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vilken vinter det blev!

Mängder med vit gnistrande snö och minus 20 grader! Vilken söndag och vilken vinter det blev. Under den här typen av förhållanden har jag en favoritplats och det är Ulva Kvarn i Gamla Uppsala. Alltså blev det en utflykt dit idag (i kombination med ett par ärenden i Uppsala). Vid Ulva visade bilens termometer -24, det kändes när vi klev ur men det var tack och lov vindstilla.

Vid Ulva Kvarn strömmar vattnet rejält och här blir det alltid vackert på vintern när det är kallt och solen skiner. Dock måste man vara där mellan ca 11-13, då når solljuset ner i sänkan där vattnet strömmar. 

Det är ovanligt mycket vatten i år ändå har en stor del av fallet frusit. 

Det var strålande vackert.

Det finns även en lugnare del där vattnet fortfarande var öppet. Jag spanade förstås efter strömstaren, men kunde inte se någon.

Här är det nog lite för mycket vatten för en strömstare, eller kanske är det avsaknaden av lämpliga platser att sitta på som gör att den inte är här.

Delar av vattenfallet var helt fruset och det tror jag inte att jag sett förut. Där det var öppet strömmade vattnet förbi med stor kraft. 

Några änder låg på iskanten och tog det väldigt lugnt. Det var bitande kallt och trots att vi var rejält påklädda blev vi inte kvar så länge. 

När vi kom hem var det förstås full fart i restaurangen och dagen till ära kom en hel familj med stjärtmesar. Jag hade tagit av mej alla varma klädlager och det blev bara några bilder genom köksfönstret. Det blir bättre om jag är ute men jag behövde klara av en del "söndagssysslor" inne och nöjde mej med att spana på dem. Det var åtta stycken och om de nu hittat till oss kanske de kommer fler gånger i vinter.

Bambi med vänner och släktingar är förstås på plats. Äpplena vi bjöd på var förstås frysta men de knaprade på dem i alla fall. 

Tyvärr har de också provsmakat på en rhododendron, som de egentligen inte borde äta, men det är väl lite kärvt just nu. 

När solen går ner i skogen bakom vårt hus blir det fantastiskt fint ljus men som vår tomt ser ut är det väldigt svårt att utnyttja det. Även om jag är ute och fotar är det svårt att få till bra vinklar (men jag ska jobba mer på det). 

Nu börjar en ny vecka, en vanlig femdagars vecka dessutom.

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-01-07 19:16 | Läst 516 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Så vackert det var med ljuset vid kvarnen, fina bilder särskilt bild 4 och man känner kylan vid vattnet. Här nere har det också varit kallt ner till -14 de senaste dagarna. Det har ju även givit vackert väder, känns som månader sedan förra gången så kameran har gått flera nätter och en hel del på dagen också. Jag hittade faktiskt min strömstare idag i Jordbodalen, den första för denna säsong. Kul med stjärtmesarna, de saknar jag, flera år sedan jag såg någon
Svar från Lena Holm 2024-01-07 20:37
Tack Peter,
det var fint vid Ulva och bitande kallt, men det blir plusgrader på tisdag och då är det magiska borta. Kul att du haft möjlighet att fota mycket och jag ser fram emot dina bilder på strömstaren och vad mer du lyckats fånga på bild. Stjärtmesar kommer förbi oss varje år, oftare än jag nog egentligen har koll på för vi är ju inte hemma på vardagarna. De kommer i flock och stannar en kort stund. Har man tur kommer de tillbaka en kvart senare. Så betedde de sej idag.
Hälsningar Lena
Strålande fina bilder från Ulva kvarn, alldeles särskilt motljusbilderna. Har tänkt precis som du, tänk att vi helt plötsligt fick en riktig vinter med både snö och kyla, dessutom som håller sig mer än tre dagar. Här är - 20 i kväll igen, men et vänder väl om ngn dag. Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2024-01-08 18:38
Tack Björn,
jag antog att det skulle vara perfekta förhållanden för foto vid Ulva med kylan, vattnet och solljuset. Jag såg direkt att så var fallet när vi kom fram. Men det var kallt att vara ute och knepigt att sköta kameran med vantar. Det ser ut som att kylan håller i sej ett par dagar till.
Hälsningar Lena
Strålande fina bilder från Ulva kvarn! Bra jobbat! (Jag har varit där en gång och sjungit på en möhippa, bara en sån sak! :))
Svar från Lena Holm 2024-01-08 18:40
Tack Tommy,
det var perfekta förhållanden för motljusbilder och dimma över vattnet så jag övertalade min sambo att vi måste åka ut dit fast vi egentligen bara behövde besöka Uppsala. Möhippa där ute, det kan jag förstå, i alla fall på sommaren.
Hälsningar Lena
Fin rapport med fina bilder ------- det ser vackert ut i kylan! Kärvt för djuren i kylan, jag tycker både fåglarna och Bambi ser betänksamma ut.
Svar från Lena Holm 2024-01-08 18:42
Tack Måns,
det var vackert i kylan och effekten av det strömmande vattnet samt solljuset. Vi matar både fåglar och rådjur för tillfället men det provsmakar en del annat också.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Vilken vinter, vilka bilder. Motljuset var naturens bud till dig.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2024-01-08 18:44
Tack Bob,
jag har ju varit vid Ulva förut och vet vad man kan få till där i motljus. Är det extra kallt blir det ännu bättre. Vinter kan vara väldigt vackert. Det finns även små ställen där man kan gå in om man behöver värma sej.
Hälsningar Lena
Bilderna från Ulva Kvarn är superbt vackra. Den svenska vintern när den är som bäst.
Svar från Lena Holm 2024-01-08 18:47
Tack Peter,
jag har ju varit där förut under liknande förhållanden, så jag visste att det var värt att åka ut dit fast vi egentligen inte behövde mer än en tur till Uppsala. Svensk vinter kan vara vackert och man behöver inte nödvändigtvis åka så långt norrut.
Hälsningar Lena
Verkligen vinter och mycket fina bilder tycker jag.
Svar från Lena Holm 2024-01-08 18:48
Tack Morgan,
det har varit rejäl vinter redan denna säsong. Annars brukar snön inte komma förrän i februari och förra året fick vi också en massa snö i slutet av mars. Då är det bättre med vår tycker jag.
Hälsningar Lena
Vackert med solstrålarna genom träden och man känner hur kyligt det är.
Har väl inte kollat så mycket men jag har inte sett en enda strömstare denna säsong.
Stjärtmesarna är ju lite luriga, har man tur så återkommer de. Jag såg dem vid två tillfällen här hemma men sen har jag inte sett några. Men man har ju inte koll hela tiden heller.
Så fin bild på kolis med ljuset i bakgrunden.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2024-01-08 18:51
Tack Ing-Marie,
jag har varit vid Ulva förut denna vinter men såg ingen strömstare då heller. Men det var julmarknad så jag tänkte att den kanske höll till en bit längre ner längs ån, där det var lugnare. Stjärtmesarna kommer med jämna mellanrum men det är mest tur att jag får syn på dem när vi är hemma. Med de korta dagarna som är nu blir det ju bara på helgerna eller om jag möjligen jobbar hemma och passerar köket.
Hälsningar Lena
Väldigt vackert, gillar det här! Och ljuset är verkligen tillbaks nu och framöver, jag märker det tydligt redan från min lägenhet! Ingen Strömstare.. märkligt! Det är inte för strömt för en sån där ni var, det är jag säker på! Jag har ju inte sett en enda Strömstare bland de bilder jag tittat på här på Fotosidan hittills, vilket känns ovanligt och lite konstigt.. 'Mitt' ställe för Strömstare (Nacka Gård) måste in i sena halvan av februari för att nås av 'ljus' mitt på dan så jag avvaktar med Strömstare till dess.. Vattenflödet ut ur Mälaren till saltsjön här i Stockholm har i stort sett varit 'fullt flöde' sedan regnovädret 'Hans' passerade Sverige i slutet på sommaren, och senast i förrgår var det fortsatt fullt flöde förbi sjöfågelmatningen i Norrström..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2024-01-08 18:59
Tack Jan,
när jag åkte från jobbet idag var det klart väder och det var inte helt mörkt vid horisonten. Det såg verklige hoppfullt ut fast det vara är januari. Det är märkligt att det inte är en strömstare där men den kan mycket väl hålla till längre ner längs ån. Det var för mycket snö för att gå där nu och lite i kallaste laget. Om jag åker dit igen ska jag ha snölås på kängorna, då kan man följa ån och spana efter såväl strömstare som andra fåglar. Ibland ser man även utter här. Jag har bara fått se spåren så de vore kul.
Hälsningar Lena
Du kom verkligen i rätt tid, för kombinationen sol, vattenrök och riktigt kallfruset är helt oslagbar, ett spel för ögonen och något man sällan får se. Koltrasten på sista bilden gillar jag också extra, färger och komposition sitter där.
Svar från Lena Holm 2024-01-08 18:55
Tack Stefan,
bilden på koltrasten ger en antydan av att det är väldigt vackert i skogen bakom huset, men vår tomt slutar med en brant slänt och nere i skogen blir effekten en helt annan. Jag måste hitta bättre vinklar i trädgården för att fånga motiv i det ljuset. Jag har varit vid Ulva förut och vet precis när man ska åka dit, det var perfekta förhållanden söndag vid lunch. Det var nog vackert även idag, men då var jag på jobbet.
Hälsningar Lena
Vackra vinterbilder. Märks att det är kallt fåglarna är runda som bollar.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2024-01-09 08:18
Tack Ulla,
det var många "runda bollar" som hoppade runt i trädgården denna dag.
Hälsningar Lena