En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vinterpromenad

 

Vintern har tagit nya tag i Knivsta och nu är det vitt på backen igen. Jag tog en promenad under den korta tid på dagen då det var någorlunda ljust.

Det var en och annan ute och gick, mest hundägare faktiskt. Det är inte tillräckligt med snö ännu för att åka skidor, men som det snöar nu kanske de första åkarna dyker upp i morgon.

Mötte dessa två charmiga hundar när jag gick mot kolonilotterna.

Jag tyckte den här var väldigt läcker men fick veta av ägaren att den inte fick se ut så här, det var något med färgerna som inte var OK. Men de brydde sej inte om det. Olika färg på ögonen var däremot godkänt. 

Solen tittade nästan fram en kort stund innan det började snöa.

Vid ettiden började flingorna falla.

Mötte sedan de här udda kompisarna. Men de verkade ha kul ihop och det var bra fart på bulldoggen. 

Den finska lapphunden verkade trivas i snön. 

Hittade även en flock sidensvansar men de ville inte posera annat än högst upp i ett träd eller i ett äppelträd på en tomt som jag inte kunde komma i närheten av. Nåväl de finns i alla fall i närområdet och jag kanske hittar dem igen.

Avslutar promenaden med en koltrast. De poserar minsann gärna och hur nära som helst.

När vi satt i vardagsrummet och drack lördagscocktail samt pratade med familjen i både London och Texas (via zoom) kom de minsann inte fram och kollade. Strax efter att vi avslutat samtalet tassade dock "grönkålstjuven" fram till fönstret och kollade in på oss. Hon gick sedan mot resterna av grönkålen för ta för sej av de sista bladen. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-12-10 20:40 | Läst 672 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fint med snö.
Hunden ser ut som en sheltie blue merl och det är en defekt i det svarta och bör inte avlas..men så söt
Roligt med fåglarna och att rådjuret kikar in lite .
/N
Svar från Lena Holm 2022-12-11 20:50
Tack Nini,
du har helt rätt om hunden och det var ungefär vad ägaren sa. Den var dock bara en sällskapshund och de brydde sej inte alls om färgerna.
Hälsningar Lena
Snyggt med snö och vinterlandskap. Vi hade en dag med snö här nere, men vilken dag det blev helt fantastiskt. Trevligt med en sådan fönstertittare. Har du varit ute och spanat efter rubinnäktergalen, skulle visst vara en i Knivsta
Svar från Lena Holm 2022-12-11 20:55
Tack Peter,
rubinnäktergalen sågs onsdag och torsdag vid Brantshammar, som jag passerar varje dag när jag åker till och från jobbet. Det var en gammal dykkompis som rapporterade den först i artportalen. Jag hade inte en chans att åka ut när rapporten kom trots att det var nära, jag föreläste för studenter och var helt uppbokad. Så vitt jag vet har man inte sett den igen i helgen.
Hälsningar Lena
Hej,
Den sista bilden är ju ett rent julkort?
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2022-12-11 20:56
Tack Bob,
våra rådjur är trogna besökare och jag har inväntat ett tillfälle att fota dem då ljusen är tända.
Hälsningar Lena
Fina bilder med mycket vinterstämning. Jag tycker också att dina bilder av djur uttrycker en stark känsla av närvaro och en respekt för naturen, oavsett om det är örnar, kossor, rådjur eller en vanlig koltrast. Den sista bilden av rådjuret som tittar in genom fönstret är lika fascinerande som i din tidigare blogg. Även om det bara handlar om nyfikenhet, antyder den att det faktiskt skulle kunna finnas en form av närkontakt mellan naturen "där ute" och kulturen "här inne", symboliserad av de brinnande värmeljusen. Genom att de speglas i fönsterglaset visar bilden skiljeväggen mellan de båda världarna, transparent men ogenomtränglig.
/Sven
Svar från Lena Holm 2022-12-11 21:09
Tack Sven,
för en fin och tänkvärd kommentar. Det är väldigt hedrande att du uppfattar mina bilder av djur på det sättet. Man ska vara försiktig när man tolkar djurs beteenden och det är lätt att tillskriva olika känslor baserat på hur vi uppfattar deras uttryck. Jag gör det ibland i mina bloggar, men jag hoppas att det kan tolkas med ett leende. Rådjuren tittar verkligen in på oss och de är ganska nervösa när vi sitter vid fönstret. Bocken är mest känslig och den har vi inte lyckats få på bild ännu.
Hälsningar Lena
Oj vilka trevliga bilder, speciellt på Sidenrumporna och kåltjyven....Fel på färgerna på hunden, vilket trams dom håller på med. Katt och hundutställarfolket har helt tappat vettet..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-12-11 20:59
Tack Gunte,
kåltjuven kommer förbi med jämna mellanrum och jag ville verkligen fånga dem på bild när det var mörkt och ljusen var tända. Men det är inte så lätt att få till den rätta stämningen med alla speglingar. Mer om hundutställningar inom kort.
Hälsningar Lena
Riktigt läcker bild på din grönkålsvän som kollar in, kommer mig att tänka på serien Helge. Annars en riktigt lönande runda ur bildsynpunkt t.o.m. sidensvansar. Tycker mig ha märkt med koltrastar, att ju kallare det är, ju närmare kan jag gå. Fina hundar, och rasren? inget att bry sig, även om jag själv har stamtavla sen 1630 hemma.
Svar från Lena Holm 2022-12-11 21:12
Tack Stefan,
de grönkålsätande rådjuren har varit underhållande på sistone och de puffar även på fågelautomaterna för att få extra tilldelning. Koltrastarna kan man komma mycket nära när det är kallt. Mer om hundraser inom kort.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder på rimfrosten och en massa söta hundar. Sidensvansarna är mycket vackra också. Sista är ju urläcker! Jag noterar den elbesparande ljusstaken också.
Svar från Lena Holm 2022-12-11 21:16
Tack Bjarne,
än så länge är ljusstaken med värmeljusen mer en stämningshöjare än en elbesparing. Vi har centralvärme från ett värmeverk som använder lokala sopor (biogas) samt att vi också är delägare i ett vindkraftverk sedan mer än 10 år tillbaka.
Hälsningar Lena
Vilken fin promenad det blev med hundar och fåglar i snön! Avslutningen med rådjuret duger också :-) Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-12-11 21:18
Tack Björn,
jag var ledig och kände att jag måste ut och röra på mej. Det här är vad jag stöter på i mina egna kvarter och hemma på den egna tomten. Det kan absolut duga :-)
Hälsningar Lena