Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Natthäger på hemmaplan

Jag var påväg hem från jobbet i mitten på Juni 2014 då jag får ett SMS från en kompis. "Hej. Har precis fotat Nattskärra. Den är kvar men inte synlig just nu". Vad intressant med en Nattskärra på ljusan dan tänkte jag och åkte vidare hemåt. När jag sedan kom hem så läste jag SMS:et igen och då såg jag att jag sett fel. Det var en Natthäger som kompisen fotat och det är en mycket ovanlig art i Sverige. Jag började genast kolla larmen för att se vart den setts.
Det var bara någon mil hemifrån. I larmen kunde jag också se att den fortfarande inte var synlig. Jag bestämde mig då för att det var bäst att äta innan jag åkte dit. Det kunde ju dröja innan den visade sig igen. Mätt och belåten åkta jag till sjön där Natthägern hade setts. Det hade hunnit komma endel bilar när jag kom fram. En gäng skådare hade samlats vid en flytbrygga där den setts senast. Jag gick ut och ställde mig på bryggan då det inte fanns någon plats på land. Det var lite svajigt så jag var glad att ha antiskak på objektivet.Efter en tids vänta så vandrade natthäger ut från ett vassbälte och jag fick några bilder på ganska långt håll.

Efter att fotat från bryggan ett tag så började jag fundera på att förflytta mig och försöka få bilder på närmare håll. Jag gick tillbaka dit jag parkerade bilen för att se om man kunde se fågeln därifrån. Om det var möjligt så kunde jag mer än halvera avståndet. Det var flera andra som tänkt samma tanke före mig och de hade hittat en liten lucka bland snåren mot den plats där fågeln höll till. Fotoförhållandena var tyvärr besvärliga. Det var motljus och även skuggigt där fågeln var så det blev ganska höga ISO tal på de första bilderna jag tog. Jag hade återigen stor nytta av antiskak funktionen på mitt 500mm objektiv. Tack var det så kunde jag höja slutartiden till 1/200 sekund och ändå få bilder utan skaknings oskärpa. Visserligen så använde jag stativ men det är lätt att man rycker till lite när man trycker av. Ytterligare en anledning till att det fungerad att ha relativt lång slutartid var att Natthägern rörde sig väldigt långsamt. Det såg ut som den spelades upp i slowmotion när den rörde på sig. Jag lyckades få några bilder som jag blev väldigt nöjd med.

Det var roligt med en ovanlig fågel så nära där man bor. Vanligtvis brukar jag få åka ganska långt för att fota ovanliga arter

Inlagt 2014-12-28 20:28 | Läst 2022 ggr. | Permalink
Grattis till obsen och bilderna!

Det är skönt när rariteterna kommer nära där man bor någon gång.

Jag fick rallhägern hemma i stan(Jönköping), gillar inte att åka på långa drag.

Ha en go vecka!

Daniel
Svar från hramsen 2014-12-30 14:54
Tack Daniel ! Själv tyckte jag dom 10 milen från Tibro till Jönköping var ett kort drag fast detta var ju rekord kort.
En långväga gäst, kul att se att den finns även här. Hade sällskap av en sådan då jag åt frukost på Bali. En kul fågel som visade mig att den kunde använda bete då den fiskade.
Svar från hramsen 2014-12-30 14:55
Jag förmodar att det är en väldigt vanlig art på en del håll i världen. Intressant att den kan använda bete. Såg inte att fågeln provade det när jag var där.