Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Kungsfiskare i centrum

I centrum av staden där jag jobbar har, under de senaste vintrarna, en Kungsfiskare fiskat utmed en mindre bäck och en liten damm. Det går gång och cykelvägar, som är livligt trafikerade, på båda sidor om bäcken. Man blir förvånad över att den väljer att fiska på en sådan plats men den har nog inte så mycket val när det är kallt och många andra ställen har frusit igen.

Jag gick dit en dag i januari 2016 för att försöka ta några bilder. När jag kom fram ställde jag mig på en plats för att lokalisera var den var och jag hittade den ganska snabbt. Jag stod sedan kvar en stund för att se dess rörelsemönster och på vilka platser utmed bäcken den satte sig för att spana efter fisk. När jag sett hur den rörde sig så ställde jag mig lite dold vid en trädstam nära en torr växt, där den hade suttit. Jag såg också till att jag hade medljus och en bra bakgrund. Taktiken lyckades. Jag behövde inte vänta så länge innan den satte sig där jag hoppades och jag fick mina bilder.

Kungsfiskaren i klassiska poser...

...samt en lite annorlunda

Postat 2016-01-25 19:59 | Läst 1787 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Havsfågelskådning vid Glommen

Jag planerade att under hösten 2015 åka iväg på havsfågelskådning. Nu blev det en väldigt vacker och solig höst med svaga och mest ostliga vindar. Det dröjde till slutet av oktober innan det blev ordentliga västvindar som kunde få Atlantens havsfåglar att tryckas in mot Kattegatt och västkusten.

Jag valde att åka en dag med en sydvästlig vind på drygt 10 sekundmeter. Detta är egentligen i minsta laget men jag ville testa havsfågelskådning i hyfsade förhållanden då det är nytt för mig.  Vädret skulle bli soligt vilket är viktigt för att få fina bilder, speciellt när den står relativt lågt i slutet av oktober. Jag har också drygt 3 timmars enkel resa till Glommen i Halland, så då vill man inte riskera att dagen regnar bort.

Den enda "riktiga" havsfågeln som jag fick på bild var Havssula. Dessa kom inte speciellt nära utan sträckte flera hundra meter ut från stranden.

På närmare håll flög det förbi en del alkor såsom denna unga Tordmule.

Den här bilden på en Alkekung är jag riktigt nöjd med. Jag hann få iväg två exponeringar då den flög förbi riktigt nära och i hög hastighet. Väldigt tacksam att kamerans autofokus hann med i svängarna.

När jag var nöjd med havsfågelskådningen så åkte jag över till Morups tånge. Det är en grund havsvik som ligger alldeles intill Glommen. Där flög det runt en flock med Vinterhämlingar som jag kunde fota i det fin ljuset.

Postat 2016-01-04 17:33 | Läst 3294 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera