Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Havsfågelfoto när stormen Knud passerade

I September 2018 passerade årets första höststorm över Sverige. Den fick namnet Knud. Då kan man bege sig till västkusten för att se och fotografera havsfåglar som trycks in i Kattegatt av dom västliga vindarna. Jag höll koll på väderprognosen och det såg ett tag ut som att stormen skulle bli så kraftig att det var riskfyllt att ge sig ut, men kvällen innan jag tänkte åka så ändrades prognoset. Stormen skulle passera i en mer nordlig bana så det blev inte riktigt så kraftiga vindar vid Västkusten. Jag bestämde mig för att åka till Glommen mellan Varberg och Falkenberg. När jag kom fram vid halvnio tiden så var det redan fullt med skådare på plats som spanade efter havsfåglar.

Det blåste ca 15 m/s och det var runt 12 grader varmt med halvklar himmel så förhållandena var väldigt bra.

Jag hann knappt komma fram och ställa mig innan den första Storlabben flög förbi. Under dagen passerade flera Storlabbar på riktigt fint fotoavstånd.

Det var också gott om Havssulor. Dom flesta flög ganska långt ut men några kom lite närmare.

När jag varit på plats i ca en timme så kom det en labb flygandes ganska lågt ut med vattenbrynet. Den närmade sig stenen där alla stod och verkade inte vika av. Till allas stora glädje så genade den över land precis ovanför våra huvuden och jag fick riktigt fina bilder på vad som visade sig vara en Bredstjärtad labb. Bilden nedan är helt obeskuren.

Det var inte bara havsfåglar som flög förbi utan även en del alkor såsom denna unga Tordmule.

Jag fick också en bildserie när en kustlabb gav sig på en ung trut och tvingade den spy upp sin fångst så att labben kunde ta den.

Jag spanade också efter Stormfåglar. Dom gick dock ganska långt ut och lågt över vågorna så ibland försvann dom i vågdalarna. Inte så lätta att fota. Fick ändå en bra bild på en Stormfågel som flög lite närmare och högt över vågorna.

Efter fem och en halv timmes skådande i den kraftiga vinden så kände jag mig ganska urblåst och åkte hem. Jag var väldigt nöjd med fina bilder på tre arter jag inte fotat förut. Storlabb, Bredstjärtad labb och Stormfågel.

Postat 2018-10-01 18:04 | Läst 1789 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera