Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Flyguppvisning av Lärkfalk

Åkte i slutet av Maj till några dammar som ligger intill Vättern inte så långt ifrån där jag bor. Anledningen till resan var att lyssna på en Rördrom på nära håll och kanske få möjlighet att fota den. När jag kom fram så var Rördrommen igång och tutade. Den var väldigt nära så jag kunde höra hur den andades in, inför varje tutande. Jag gick runt dammen flera gånger för att kanske få en skymt av den men den höll sig väl dold i vassen.

När jag var på väg att ge upp och dra mig hemåt så dök det plötsligt upp en Lärkfalk och började jaga trollsländor över dammen. Den var otroligt snabb så det var en rejäl utmaning för mig att överhuvudtaget få in den i sökaren och det visade sig också svårt för kamerans autofokus att hinna med. Det flesta bilderna blev inte så skarpa. Men några blev så pass bra så att dom kunde visas i min blogg.

Jag blev helt uppslukad av denna upplevelse och glömde totalt bort tiden. Plötsligt ringde telefonen. Det var frugan som undrade om jag inte var hungrig och tänkte komma hem och äta. Det hade blivit ganska sent på kvällen. Det var härligt avkopplande att få uppleva Lärkfalkens flyguppvisning.

Postat 2014-11-30 11:34 | Läst 2031 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Orkidé skådning och invasion av Vitvingade Tärnor på Öland

I mitten av Maj 2014 var det återigen dags att åka till Öland. Denna gången hade jag med mina föräldrar som var intresserade av att se Ölands blommor, så det stod Orkidé skådning på programmet. Vi inledde med att åka till forntidsborgen Gråborg. Där hade jag fått tips om att det fanns orkidéer.

Ingång till Gråborg

Det dröjde inte så länge innan vi hittade orkidéer. Det var roligt att se mamma bli som barn på nytt när hon kröp omkring för att lukta på blommorna och granska dom på nära håll.

Orkidé Sankt Pers nycklar

När vi varit ett tag vid Gråborg så kom det ett larm om att en Skedstork befann sig nere vid Sandvik Ottenby så då åkte vi dit. Tyvärr höll den sig på långt avstånd och i kombination med ordentligt värmedaller så blev inte bilderna så bra.

Trots ett objektiv med 500mm brännvidd så blev skedstorken bara en liten prick.

Samma bild kraftigt beskuren. Värmedallret gör att konturerna suddas ut.


På morgonen andra dagen åkte vi ut mot Alvaret för att leta efter fler orkidéer. Det var inte speciellt svårt att hitta fler.Det fanns stora ängar där det växte massor.

Orkidé äng med Sankt Pers nycklar som verkade var den orkidé art som blommade i mitten av Maj

Vi åkte sedan till Norra lunden i Ottenby. Där fanns det många sångare bland lövträden. Fågelsången var härlig att lyssna på och några av sångarna visade upp sig fint.

Trädgårdssångare

Under dagen hade kommit ganska många larm om Vitvingade tärnor runt om i Sverige. Jag hade på känn att det skulle dyka upp ett antal även på Öland. Framåt eftermiddagen så kom äntligen ett larm om att det setts ett antal vid Görans dämme. Vi åkte dit och ganska snabbt såg vi att några flög runt dammen tillsammans med Svarttärnor.

Svarttärna

Vitvingad tärna

Dagen avslutades med att åka till Albrunna lund för att leta reda på Våradonis eller Arentorps ros som den kallas på Öland. I Sverige så växer den enbart på Öland och Gotland.


Våradonis som växte vid Albrunna Lund

Postat 2014-11-23 16:54 | Läst 3551 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera