Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Vaktel i sommarnatten

Jag har under många år velat fota Vaktel men hur fotar man en nattaktiv fågel som håller till ute på klöver och sädesfält där man inte får gå ut ? 

Jag bestämde mig för att göra ett seriöst försök under sommaren 2015. Strategin fick bli att försöka locka fram en Vaktel på en väg ,vid solnedgången eller soluppgången. Strax utanför samhället där jag bor har jag hört Vaktel förut och där hittade jag en lämplig traktorväg som gick mellan två klöverfält.

Första försöket var 5:e juni, på kvällen, men det blev helt misslyckat. Hörde ingen Vaktel. Dom kanske inte hade anlänt än.

Andra försöket var 13:e juni under tidig morgon. Denna gången fick jag höra deras typiska läte (bytt by-bytt)men jag fick inte syn på någon.

Tredje försöket blev 11:e juli, på kvällen. Anledningen till att det dröjde med detta försök var det dåliga sommar vädret. Bästa förhållanden är soligt och vindstilla vilket inte inträffat så ofta under sommaren.Nu lyckades jag få se en Vaktel när den flög förbi men jag hann inte få upp kameran och ta en bild.

Fjärde försöket gjordes den 24:e juli på kvällen. Jag åkte till det vanliga stället men då visade det sig att klövern var slagen. Jag funderade på att ge upp men bestämde mig för att testa en annan plats där jag hört Vaktel förut. När jag kom dit så hörde jag flera Vaktlar spela för fullt. Klockan var 10 på kvällen och solen hade gått ner så det började skymma.

Återigen lyckades jag få en Vaktel att flyga fram och landa i diket mitt emot, men skulle den också våga sig upp på vägen? Efter en stunds ängslig väntan så kom den försiktigt smygandes ut på vägkanten och fick jag gott om tid på mig att fota.

Nyfiket tittade den åt mitt håll medans jag fortsatte fota. Jag funderade på om det skulle bli några skarpa bilder. ISO låg på 6400 som jag satt som maxgräns och slutartiden blev då 1/15 sekund vid största bländaröppning. Jag hade inget stativ utan stödde endast objektivet mot dörrkarmen på bilen. Tack vare effektivt antiskak i objektivet och att fågeln stod still och lyssnade så blev det endel skarpa bilder.

Vakteln blev allt mer intresserad och började spela själv.

Den gick sedan ännu närmare och lyssnade.

Till slut så tittade den mig rakt in i ögonen (objektivet) och därefter flög den iväg. Förmodligen var det en spelgalen individ som vågade visa sig så öppet. Nöjd med att änligen ha lyckats fota en Vaktel åkte jag hem och kunde konstatera att några bilder blivit skarpa nog för publicering i bloggen.

Postat 2015-12-27 22:41 | Läst 2012 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Häckande Biätare på Öland

Jag har länge velat se Biätare, med sina vackra färger och exotiska utseende.I Sverige dyker dom oftast upp  i enstaka exemplar under försommaren. Det har inte varit lätt att lyckas se någon då dom oftast är kvar under någon dag för att sedan dra vidare.

På Öland i juni 2015 så dök det upp ovanligt många biätare. Det sågs en flock på hela 24 individer. I mitten på juni meddelade Ottenby fågelstation att det fanns tecken på att några individer gjorde förberedelser för häckning. Man hade sett dom para sig och dom besökte sandgropar som skulle kunna användas för bohål. Sandgroparna låg ute på Schäferiängar i närheten av fågeltornet vid Södra lunden så platsen var lättillgänglig.

I slutet av juni var fåglarna fortfarande kvar så det verkade allt mer sannolikt att dom skulle häcka. Jag bestämde mig då för att åka dit och försöka ta lite bilder. Den dagen jag åkte hade det äntligen blivit riktigt varmt efter en kall och blåsig försommar. När jag kom fram till södra lunden så visade det sig att man kunde stå utmed muren till Schäferi änger och se Biätarna på relativt nära håll. Det var härligt att kunna stå där under flera timmar och studera deras beteende.

I början av mitt besök satt Biätarna ofta i en torr buske ute på Schäferiängar. Som mest såg jag 5 stycken samtidigt.

Så småning om satte dom sig och födosökte från en gren i en buske som var betydligt närmare.

Jag fick även bevittna en parning.

Oftast dök fåglarna ner mot marken vid den busken dom satt för att fånga någon insekt men ibland gjorde dom en längre flygtur in mot södra lunden och då hade man bra möjligheter att ta fina flygbilder.

Biätarna visade sig vara kvar hela sommaren och häckningen lyckades. Det sågs fler ungar under sensommaren.

Postat 2015-12-20 15:47 | Läst 2047 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Sommarkväll i juni på ett hygge

Åkte ut till ett hygge i början av juni 2015 för att försöka fota Nattskärra. Det var någon timme innan solnedgången. Ville försöka få en bild så tidigt som möjligt för att få bästa möjliga ljus. Det var en solig och vindstilla kväll men tyvärr lite kylig.

Jag ställde mig på hygget och njöt av tystnaden. Plötsligt så hör jag koko:andet av en Gök. Den hade satt sig högst upp i toppen av en gran. Det blev en fin bild i kvällssolen.

Det spelflög också några Morkullor som flög precis över trädtopparna. Dom förvarnade om sin ankomst med sitt "kniiisp"-läte följt av ett knorrande

Ganska snart efter att solen gick ner så kunde jag höra Nattskärrornas knattrande läte som gick upp och ner i tonläge och ljudstyrka. Två stycken kom flygande över hygget och jag kunde också höra ett klatschande ljud när dom slog ihop sina vingar i flykten.

Det såg ut som att en av dom landade i tall i närheten av där jag stod. Jag traskade över dit och hittade den på en grov gren. Där satt den och tittade lite lojt på mig medans jag fotade.

Den började så småningom spana in mig lite mer nyfiket....

...men här hade den sett nog och tog till flykten strax efter att bilden togs.

Därefter åkte jag hem och kände mig riktigt nöjd och tillfreds med min naturupplevelse denna kvällen.

Postat 2015-12-13 15:38 | Läst 2726 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Brun Glada vid Hulesjön

En Brun glada hade vid flera tillfällen under våren 2015 setts runt Hulesjön som ligger vid Falköping. Jag åkte dit i slutet av maj och ställde mig i fågeltornet för att spana. Jag behövde inte vänta så länge innan den dök upp och gjorde en flygtur över sjön.

Postat 2015-12-06 13:40 | Läst 2257 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera