Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Praktejder vid Västkusten

Jag har länge velat få bilder på Praktejder. Det vanligaste sättet att få se Praktejder är att följa Ejdersträcket utmed dom svenska kusterna under våren. I Ejderflockarna kan ibland en Praktejder finnas med. För mig är det ett antal timmars bilresa till kusten så att göra på detta sätt har känts för chansartat så det har inte blivit av.

I början på April 2018 hittades en rastande Praktejder utanför Gubbanäsan vid Varberg. Jag reagerade inte först på detta då dom bara brukar stanna till någon dag för att sedan flyga vidare, men när det gått fem dagar och Praktejdern fortfarande var kvar så blev jag intresserad. Rapporteringar visade att den brukade födosöka regelbundet bara ett hundratal meter från land så det fanns en möjlighet att få bra bilder. Jag bestämde mig då för att åka dit. 

Jag åkte en kylig men solig morgon. När jag kom fram så var det ingen av skådarna på plats som hade koll på vart den var så jag fick spana själv. Efter ett tag så hittade jag den men det var betydligt längre ut än 100 meter. Lyckades ändå ta några bilder där man åtminstone kunde se att det är en Praktejder.

Jag bestämde mig för att hålla fågeln under bevakning och hoppas på att den skulle söker sig närmare land. Det var ostlig vind så jag hittade en klipphylla i lä där jag kunde sitta och njuta av vårsolen och hålla koll på fågeln. Den födosökte ett tag och sedan så vilade den. Efter ett par timmar så började den vakna till och faktiskt dra sig närmare land. Den simmade bakom en klippa så jag förflyttade mig till andra sidan. Den simmade ytterligare lite närmare och plötsligt började den flyga mot stranden i min riktning och jag fick fina flygbilder.

Den lade sig nu såsom andra rapporterat ett hundratal meter från land och började födosöka tillsammans med en stor Ejderflock. Nu var det eftermiddag vilket innebär motljus på Västkusten men jag tog det som en givande fotoutmaning. Dom bilderna blev också bra.

Kunde nöjd åka hem efter en härlig dag på Västkusten.

Postat 2018-04-13 22:46 | Läst 1462 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera