Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Parkrymling som blev förvildad

Under många år så har Stripgåsen ansetts vara en icke spontan art i Sverige. Den har sitt ursprung i Asien. Alla som sågs bedömdes vara tama fåglar som rymt från parker. Med åren så bildade dessa rymlingar en växande population i olika Europeiska länder.Många av fåglarna som kommer till Sverige är från dessa populationer. I November 2020 beslutade Raritetskomittén Birdlife Sverige att Stripgås, som ses i Sverige, kan räknas som en frihäckande art. Då blev det plötsligt intressant för mig att försöka ta en bild på arten eftersom det skulle innebära ett nytt kryss. I Juni 2021 så rapporterades det en Stripgås vid Hornborgasjön, som ligger ganska nära min bostad. Jag åkte dit en sommarvarm dag efter jobbet. Det tog inte så lång stund innan jag fick syn på den och jag kunde ta bilder på långt håll och med en del värmedaller i luften.Jag bestämde mig för att stanna kvar med förhoppningen att den skulle komma närmare och att värmedallret skulle minska framåt kvällen. Den verkade ha blivit accepterad av några Kanadagäss och höll ihop med dom.


Tiden gick och den kom inte direkt närmare så jag började fundera på att dra mig hemåt. Tyckte att jag ändå fått ganska bra bilder trots avståndet. Helt utan förvarning flög Kanadagässen iväg och Stripgåsen hängde på. Dessutom flög dom mot mig. Det var bara att slänga upp kameran och ta så många bilder som möjligt innan dom passerade förbi. Det hela var över på bara några sekunder.Stripgåsen flög förbi riktigt nära så jag blev väldigt nöjd med bilderna.

Postat 2021-06-17 11:12 | Läst 1148 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ölandsresa i slutet av Maj

Åkte till Öland för andra gången, under 2021, i slutet av Maj månad. Under 2020 blev det ingen resa då det var reserestriktioner i början på covid-19 pandemin. På vägen ner mot boendet vid Sandvik så kom ett larm om en Bergsångare i Mellersta lunden Ottenby. En väldigt ovanlig art i Sverige. Normalt sett håller dom till runt medelhavet. 

Fågeln höll till upp i trädkronorna i lunden och var väldigt svår att få syn på. Dessutom är den väldigt lik både Lövsångare och Grönsångare som också finns i samma område. Med hjälp av andra duktiga skådare så gick det till slut att få den på bild. 

På Ölandsresorna blir det alltid besök vid Ottenby och fågelstationen. Som fågel finns det alltid en risk att bli fast i näten och bli ringmärkt.

En del lite ovanligare arter ,såsom denna Busksångare, visas dessutom upp för besökare innan dom släpps. Intressant att få se fåglarna på riktigt nära håll.

Det finns också en liten trädgård vid fyren där man kan fota nyanlända fåglar när dom vilar upp sig innan dom fortsätter flytten norrut. Fick en fin bild på en Törnskata under detta besöket. 

I vattnet utanför fyren i Ottenby är det gott om Säl som ligger och solar sig på stenarna i vattnet.

Det sträcker också förbi en del Ejder


Åkte också till Stenåsa Camping. Det var en vindstilla dag och Östersjön låg helt spegelblank. Ljuset var också väldigt speciellt så vattnet och himlen smälte ihop när jag fotade denna Havsörn på långt håll. 

Det enda som störde i lugnet var en revirstrid mellan några Gravänder.

Det är många Rapsfält på Öland där Ladusvalorna ofta väljer att födosöka. Det blev ett bra bildmotiv.

Åkte nöjd hem efter att fått många nya fina bilder och dessutom Bergsångare som en helt ny art.

Postat 2021-06-15 19:23 | Läst 1299 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ölandsresa i början av Maj

Åkte på nytt till Öland i början av Maj 2021. De var extra roligt att komma iväg då det inte blev någon Ölandsresa under 2020 pga av reserestriktioner i början av covid-19 pandemin. Trodde att det skulle bli ganska behaglig temperatur men det var en kall vår så mössa, vantar och långkalsonger behövdes för att hålla sig varm även om solen sken. Det kom till och med lite snö när vi åkte över småländska höglandet på väg till ön.

Ganska nära vårt boende vid Beijershamn så födosökte en Stork ute i en hästhage.Tyvärr på ganska långt håll.

Tack vare en nyinköpt Nikon Coolpix P1000 kunde vi ändå få bra bilder. Den kan zoomas till en förstoring som motsvarar en tubkikare.

Vid Triberga mosse fanns det två Fjällgäss.

Fick en fin bildserie på födosökande Småtärna vid Ottenby spetsen.

Ännu en trevlig Ölandsresa som alltid resulterar i fina bilder och en del ovanliga fågelarter.

Postat 2021-06-14 10:50 | Läst 1304 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera