Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Misslyckad sträckskådning i Skåne

Jag och en kompis planerade att för första gången åka ned till Skanör-Falsterbo för att fotografera sträckande fåglar påväg söderut. Vi bestämde att åka i mitten av september 2012 och bokade en stuga på Ljungens Camping i Skanör så att vi i stort sett bara kunde kliva ut ur stugan och skåda sträcket. Allt såg bra ut och det rapporterades många spännande fåglar under veckan som vi skulle åka. Detta fick dock ett abrupt slut då resterna av tropiska stormen Leslie kom in över Sverige på torsdags kvällen då vi planerat att åka och som om det inte skulle vara nog så blev jag förkyld.

Det fick bli en rejäl omplanering. Vi förstod att med detta väder så var det ingen idé att ägna sig åt sträckskådning. Vi bestämde oss för att åka på fredag morgon istället och ta vägen över Blekinge, för i Saltö fiskhamn i Karlskrona hade det synts till en Vittrut under en tid. Hela resan till Karlskrona var regnig och blåsig. Det kändes som att hösten hade anlänt. När vi kom fram så såg vi ganska snabbt en lite ljusare trut ligga i hamnen. Vi drog oss närmare och fick bilder på ganska nära håll, dessutom så slutade det regna i ca en halvtimme. Bilderna blev väldigt bra så det kändes lite som turen hade vänt.

Vittruten poserade snällt i vattnet när vi fotade den

Vi lämnade direkt Karlkrona och åkte genom skåne mot Skanör-Falsterbo i ruskvädret. Tog vägen förbi Flyinge Kungsgård med förhoppningen att få se Storkar som min kompis inte haft tillfälle att fota. Det lyckades. Vi såg en flock födosöka på ett fält. Kompisen tog några bilder från bilen. Själv hade jag sedan tidigare riktigt bra bilder så jag nöjde mig med att kolla på dom genom kikare.

Framåt eftermiddagen var vi framme vid campingen och checkade in. Därefter åkte vi ut till Havgårdssjön och Börringesjön för att leta efter rovfåglar men de ville tydligen inte vara ute i regnet. Vi såg endast någon enstaka Röd Glada.

Nästa dag skulle det bli rejält blåsigt från nordväst så vi bestämde oss för att skippa sträckskådningen och istället åka upp till  Kullaberg för att prova havsfågelskådning. Prognosen stämde och dessutom var det upphåll med lite solsken emellanåt. När vi kom fram till Kullaberg gick vi direkt ner till Mistluren och satte oss. Vi hittade ganska bra lä och skådade några timmar. Nu dök det inte direkt upp några havsfåglar. Vindarna var kanske för svaga eller med fel riktning men en hel del andra fåglar flög förbi.

 Klipporna vid Mistluren på Kullaberg

Vyn ut mot det blåsiga havet var härlig

Ett par Sjöorrar simmade obehindrat förbi i dom höga vågorna

Flera Sillgrisslor flög förbi

Flock med Ejder

 Flock med Bläsänder

När vi kände oss nöjda med havsfågelskådningen så åkte vi vidare upp mot Halland, närmare bestämt till Getterön.

Fick ytterligare en bild på en Sillgrissla på Getterön. Den känns lite speciell med gräs i bakgrunden.

Resan till Skåne blev ríktigt lyckad med många fina foton samt foton på nya arter trots att det inte blev något av den planerade sträckskådningen. Det är också endel av tjusningen med naturfotografering. Man kan planera hur mycket som helst men det är ändå naturen som bestämmer vad som ska hända.

Postat 2013-01-27 18:58 | Läst 5241 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sensommartur till Getterön

Åkte ned till Halland en vacker dag i mitten på Augusti under 2012.  Första anhalten var fotogömslet på Getterön. Där fick jag fina bilder på Vattenrall i olika åldrar samt en Enkelbeckasin.

En relativt nykläckt Vattenrall 

En Vattenrall i "tonåren"

En vuxen Vattenrall

Enkelbeckasinen visade upp sina stjärtfjädrar

Åkte sedan vidare ner mot Falkenberg till  Morups Tånge. Det är en grund havsvik där det ofta brukar finnas vadarfåglar. Den här dagen var det dock ovanligt lågt vattenstånd så fåglarna kom inte så nära som jag hade hoppats. Det blev ändå bra bilder på en Större strandpipare. Fick också tillfälle att fota en Råka på nära håll samt en Toppskarv på betydligt längre avstånd.

Råka

Större Strandpipare

Toppskarv till höger tillsammans med den vanligare Storskarven till vänster

Postat 2013-01-26 21:38 | Läst 3499 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Jordugglor på Skövde övningsfält

2012 har onekligen varit ett uggleår i dom trakter av södra Sverige som jag kommer ifrån. Tidigt under året sågs både Slaguggla och flera Lappugglor i Skövde trakten och under senare delen av året har det setts flera Hökugglor. Under sommaren var det ovanligt många Jordugglor på Skövde övningsfält. Dom var desutom kvar ovanligt länge. På en del av övningsfältet brukar det ses Jordugglor årligen. Den plats där man kan ställa bilen kallas tom för jorduggleparkeringen. Jag åkte dit en kväll i juni och fick se en uppvisning som jag aldrig kommer att glömma.Som mest såg jag  fyra Jordugglor samtidigt . När dom födosökte så brydde dom inte om mig alls utan passerade på mindre än 20 meters håll.  Det var ganska svårt att hålla kvar ugglorna i sökaren när dom kom så nära och de gjorde hela tiden tvära kast under flygningen. Allting skedde helt ljudlöst. Det var verkligen en helt fantastisk naturupplevelse och jag fick många fina bilder.

 Jordugglorna flög lågt över ängarna när dom födosökte

Jordugglorna kom väldigt nära. Ovanstående två bilder är helt obeskurna.

 En uggla satte sig i ett träd precis bredvid där jag stog.

 Tydligen går det bra för Jordugglor att flyga och titta rätt upp i luften.

Postat 2013-01-13 15:55 | Läst 3533 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kortobs av Rostand

Åkte till Tjuve kile i Bohuslän för att försöka fota en Rostand som hade setts där under några dagar. Det var i början på Juni 2012. Vädret var mulet med regnskurar som det ofta kan vara i Juni. När jag passerade med bilen så såg jag att Rostanden var där. Stannade till snabbt och tog några bilder. Därefter parkerade jag bilen och gick närmar för att få bättre bilder. Redan på ca 100 meters håll såg jag att Rostanden blev orolig så jag stannade och tog bilder därifrån.

Det var synd att jag inte kom närmare men samtidigt var det ett tecken på att det var en vild and. Det är inte ovanligt att Roständer som dyker upp i Sverige är parkrymlingar och då är dom inte så skygga eftersom de är vana vid människor.

Det hade inte gått mer än någon minut när en skådare kom gående på vägen från andra hållet skymd av några buskage. Jag anade vad som var på väg att hända och mycket riktigt så tog Rostanden till flykten så fort skådaren blev synlig. Han vände snabbt på klacken och gick skyndsamt och skamset tillbaka till sin bil. Själv stog jag snopet kvar. Det blev en lång resa för bara några minuters skådning. Jag fick iallafall några bilder och jag njöt av att sitta och äta matsäcken men fin utsikt på klipporna vid Skåpesund. Vädret hade blivit riktigt soligt.

 Rostanden tillsammans med en Gravand i den vackra havsviken

 Rostanden i närbild

 

Postat 2013-01-11 20:36 | Läst 2327 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bildlyft med Lightroom

Har länge använt Nikons gratisprogram ViewNX  när jag "framkallar" mina bilder. Har tyckt att det varit en bra programvara som varit enkel att använda. Men på senare tid så har jag känt att jag inte fått fram det lilla extra ur bilderna. När jag jämfört med andras bilder så har något saknats. Jag har investerat en hel del i kamerhus, objektiv och andra fototillbehör så nu tyckte jag det var dags att satsa lite pengar på mjukvarudelen av fotograferandet. Kändes som ViewNX blivit den svagaste länken i mitt fotograferande. Därför valde jag att köpa Lightroom som många fotografer använder.

Jag blev inte besviken. Omedelbart lyckades jag "framkalla" bilder i Lightroom med bättre resultat än i ViewNX.

Ovanstående bild är "framkallad" i ViewNX som saknar brusreducering och det syns tydligt i bilden.

Samma bild "framkallad" i Lightroom och där har jag fått bort bruset vilket lyfter bilden rejält.

I denna bild som är "framkallad" i ViewNX ser bilden grynig ut och den ser inte riktigt naturlig ut.

Samma bild "framkallad" i Lightroom ser mycket mer naturlig ut. Ger ett mjukare intryck men ändå är skärpan bättre.

Jag är mycket nöjd med min investring i Lightroom. Direkt får jag ut bättre bilder och då finns det ändå mycket kvar att lära.

 

Postat 2013-01-06 12:46 | Läst 2364 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa