Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Småfläckig Sumphöna fotad från gömsle

I början av Maj 2013 så upptäcktes en Större beckasinsnäppa vid Lövsta-pumpen vid Mälaren i Västmanland. Jag har sedan tidigare fotat den arten men i samband med att många åkte dit så både sågs och fotograferades Småfläckig sumphöna. Den arten är relativt vanlig i Sverige men svår att fotografera då den håller till i våtmarker med mycket vegetation.

Jag bestämde mig för att åka dit. När jag kom fram så valde jag att stå på spången utanför gömslet som fanns på platsen eftersom det var så soligt väder. Tiden gick utan att jag såg fågeln men jag kunde höra den sporadiskt.  Jag börjar fråga andra personer om dom sett den och en säger att han sett den inifrån gömslet. Jag går då in i gömslet som är riktigt fint med ståhöjd och plats för drygt tio personer. Man kan dessutom se ut från gömslet i tre väderstreck.

Det dröjde inte så länge förrän sumphönan hördes i närheten av gömslet och efter intensivt spanande blev den synlig.  Alla i gömslet tystnade och fokuserade på att se och fota/filma fågeln. Man kunde riktigt ta på stämningen. Efter ca en kvart så var det hela över när fågeln försvann. Alla i gömslet var riktigt nöjda och glada. Vi tittade på varandras bilder och pratade fotoutrustning en stund.

Mina bilder blev riktigt bra även om de blev tagna i motljus. men solen stod högt och jag fotade ner mot marken så mycket jag kunde.

 

 

 

 

 

Postat 2013-11-17 18:11 | Läst 1949 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Svarthalsad dopping i Hornborgasjön

Hornborgasjön är ett av dom bättre ställena i Sverige för att få se Svarthalsad dopping. Trots att jag bor ganska nära sjön så var mina bilder på arten inte alls bra. I slutet av April 2013 beslöt jag att ändra på det. Jag visste att det fanns god chans att få bilder på arten vid Fågeludden. Där finns en flytö som de Svarthalsade doppingarna tidigare haft som häckningsplats. Jag åkte på morgonen för att då är det bäst medljus ut mot vattnet. När jag kom ner till vattnet så såg jag omedelbart en Svarthalsad dopping vid vattenbrynet. Det var bara att ta fram kameran och jag fick en serie fina bilder på arten.

 En Svarthalsad dopping kom simmandes från höger...

 ...den stannade upp och sträckte på halsen för att se vad jag var för något konstigt.

 Den kom fram till att jag inte var något hot så den började födosöka..

 

 ...och därefter putsade den sig.

 Efter en stund kom det en annan individ. Kanske var dom ett par ?

 Den andra verkade inte uppskatta min närvaro lika mycket med tanke på blicken.

 

Postat 2013-11-11 20:21 | Läst 4062 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Min sämsta artbild

I April 2013 dök det upp en Blåvingad Årta vid Trönninge Ängar. Det är en våtmark strax söder om Halmstad. Det finns ett gömsle i södra delarna av våtmarken så det fanns goda förutsättningar att få en bild på ganska bra avstånd i fint medljus. Det var också en solig dag som jag kom iväg. När jag kom fram så kunde jag konstatera att den hade inte synts vid gömslet hittills den dagen. Jag ställde mig och spanade men tiden gick utan att den visade sig.

Efter ett antal timmar så kom det ett larm att fågeln hade setts i en annan pöl i våtmarken och kunde ses från ett fågeltorn. Tyvärr visade sig att avståndet till pölen var ca 500 m. Det gick inte att komma närmare då området är ett fågelskyddsområde och det blev dessutom motljus från tornet. Det soliga vädret gjorde att det var värmedaller i luften och det blåste endel. Det var bara att gilla läget och försöka så gott det gick. Tack vare 500mm brännvid med antiskak och 24 megapixel sensor blev det ändå en artbild. Om än den sämsta jag tagit.

 

Som tur är har den Blåvingade Årtan ett tydligt vitt band i ansiktet och en vit fläck vid stjärten så det går att se att det är den arten på bilden.

Postat 2013-11-10 20:39 | Läst 2217 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera