Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Dammsnäppa vid sjön Östen

Var ute i början av maj 2015 och försökte fota Brun glada när jag fick ett larm om Dammsnäppa vid sjön Östen. Efter att ha varit hemma och ätit lite mat bestämde jag mig för att åka och leta efter Dammsnäppan. Det är en ganska ovanlig art som jag inte fotat tidigare och det var inte långt att åka.

När jag kom fram till fågeltornet så sjönk inspirationen då jag kunde konstatera att det var rejält motljus samt en hård västvind. Fick hjälp av några skådare på plats att hitta den i en tubkikare. Jag bestämde mig att gå utmed sjön för att försöka komma runt fågeln och få åtminstone sidljus. Detta gick över förväntan och jag kunde leta reda på Dammsnäppan och börja fota.

Det var inte så svårt att hitta Dammsnäppan då den var tydligt ljusare än övriga vadarfåglar runt omkring och den har ju också en lång och tunn näbb.

Fick några bra bilder trots problem med ljuset och vinden. Man fick passa på och ta bilder när moln passerade solen.

Postat 2015-11-29 19:51 | Läst 1694 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Costa Rica - Tortuguero

Under våren 2015 gjorde jag, tillsammans med min fru, en resa till Costa Rica. Landet ligger i Centralamerika endast 10 grader norr om ekvatorn så klimatet är till stor del tropiskt. Vi åkte till flera platser i landet och syftet med resan var att uppleva naturen. Först åkte vi till Tortuguero som ligger i ett floddelta vid Karibiska havet i landets nordöstra del. Det finns inga vägar som går ända fram till byn så sista biten åkte vi med båt i en, till att börja med, mindre flod. Redan på vägen till Tortuguero så bjöds vi på många naturupplevelser.

På väg till hamnen

Innan vi ens nått fram till hamnen för att ta båten ut till Tortuguero så stannade våran guide bussen så att vi fick se en Tretåig sengångare med en unge klättra ner från ett träd. Dom klättrar bara ner en gång i veckan när dom behöver göra sina behov, vilket görs på marken.

Denna fågel tittade nyfiket på medan vi spanade in sengångaren. Det skulle visa sig var en vanlig art i Costa Rica och den heter Större kiskadi (Great kiskadee) och är en flugsnappare.

Färden ut till hamnen gick på en väldigt skumpig "massageväg". Det var mycket potthål i vägen. Man skulle snarare vilja kalla dom badkarshål.

När vi klev ur bussen så hörde jag ganska snart ett exotiskt läte från en fågel i ett träd. Det visade sig vara en Montezuma oropendola. På en senare utresa så såg man tydligt vilka fantastiska bon dom bygger. (bilden nedan)


Båtresan till lodgen

På båtresan till lodgen såg vi många fina arter och man kunde komma dom väldigt nära då floden inte var så bred och de var inte så rädda för båten.

Vi såg en flock Amerikanska styltlöpare (Black-necked stilt) på en sandbank. Vi hade tur för den är ovanlig i detta område.

Ganska snabbt fick vi syn på en Kajman och vi såg ytterligare några stycken på väg till lodgen.

Denna Amerikanska ormhalsfågel(Anhinga) passerade vi på nära håll när den satt och torkade sina vingar. Väldigt lik storskarven i Sverige.

Dom flesta Amazonkungsfiskare(Amazon kingfisher) var skygga och flög iväg när båten passerade men denna satt kvar och bevakade sitt bohål. Med en storlek nästan som en kaja så är dom mycket större än kungsfiskarna i Sverige.

Även Grön kungsfiskare(Green kingfisher) hann jag fota innan den skrämdes iväg av båten.

En vacker Blåhäger(Little blue heron) visade upp sig fint.

När vi kom in i floddelta området så tätnade regnskogen. Plötsligt så fick vi syn på en flock med Röda spindelapor. Dom satt i träden och smaskade i sig blad och frukter. Det verkade inte som vi störde mitt i maten.

Vid lodgen

När vi kom fram så var det tryckande värme med hög luftfuktighet. Oftast så var det molnigt vilket gjorde att det ändå blev uthärdligt för en svensk. Lodgen där vi bodde låg på en smal remsa i floddeltat perfekt inbakad i regnskogen. Man behövde egentligen inte lämna området för att uppleva den fantastiska naturen.

Regnskogsområdet alldeles bakom lodgen.

På morgonen,efter första natten, precis innan det började ljusna hörde vi vrålapor vråla. Dom gör så för att andra flockar ska veta deras position. Senare på dagen fick vi se flocken alldeles bakom våran lodge och dom var också lite nyfikna på oss. Arten heter Mantelvrålapa.

Det fanns endel termitbon i träden.

Denna Korpgam (Black vulture) såg vi i ett träd vid lodgen.

Denna spindel (Golden Orb-Weaver) var rejält stor, ca 10 cm (benspann) och näten som den väver är ca 90 cm.

Såg denna Blågrå tangara(Blue-grey tanager) i trädgården från verandan till vårat rum.

Det jag såg fram emot mest på Costa Rica resan var att få se Kolibrier. På morgonen i trädgården så fick jag plötsligt syn på en. Dom är väldigt snabba så jag fick kämpa lite innan jag lyckades ta denna bilden. Det visade sig vara en Roststjärtad smaragd (Rufous-tailed hummingbird).

Att få se Tukaner var också något jag såg fram emot och i Tortuguero så lyckades vi se flera arter som höll till i området. Tukanen på bilden ovan är den vanligast förekommande och den heter Rostnäbbad Tukan(Black-mandibled Toucan)

På morgonen som vi skulle åka vidare så hade vi turen att det dök upp en Halsbandsaraçari (Collared Aracari) precis utanför vårt rum på lodgen.

Det skulle visa sig att turen höll i sig för i princip när vi skull kliva i båten för att åka vidare så hörde våran guide lätet från den ovanligaste Tukanarten i området, Svaveltukan(Keel-billed Toucan). Vi letade en liten stund och såg den lite halvskymd en bit upp i trädkronorna bakom lodgen.

Utresor

Vi gjorde flera utresor med båt under våran vistelse i Tortuguero. Vi åkte in i flera mindre kanaler och det var väldigt rogivande att sitta i båten ,när motorn slogs av, helt omsluten av regnskogen och alla dess ljud. Det kändes verkligen att man var ute i vildmarken.

Typisk vy över hur det såg ut när vi gjorde våra utresor i floddeltat.

Denna Mexikanska tigerhäger (Bare-throated Tiger heron) satt fint framför palmbladet.

Det fanns en hel del gröna leguaner klängandes i buskarna vid flodstränderna. Dom skiftar från grön till brun färg ju äldre dom blir.

Denna exotiska fågel är en Massénatrogon (Slaty-tailed Trogon).

Vi såg också flera stycken grönryggiga hägrar(Gren heron).

Det fanns också gott om Hjälmbasilisker. Arten har fått smeknamnet "Jesus ödla" på grund av sin förmåga att resa sig på bakbenen och med hjälp av de stora bakfötterna springa över ytan på vattensamlingar.

Denna Kalkongam (Turkey vulture) passerade våran båt på låg höjd.

Enligt våran guide så är denna Gråhalsade skogsrall (Gray-necked Wood-Rail) normalt sett ganska skygg. Men denna individ visade sig helt öppet under flera minuter. Mycket tacksam att fota.

Vi hade också turen att få se den mer ovanliga Vitansiktad Kapuchinapa (White-headed capuchin monkey).

Postat 2015-11-14 16:48 | Läst 2254 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Costa Rica - Arenal

Under våren 2015 gjorde jag, tillsammans med min fru, en resa till Costa Rica. Landet ligger i Centralamerika endast 10 grader norr om ekvatorn så klimatet är till stor del tropiskt. Vi åkte till flera platser i landet och syftet med resan var att uppleva naturen. Efter att ha varit i Tortuguero några dagar åkte vi vidare till Arenal som är en vulkan.Den är aktiv men har inte haft utbrott sedan 2010. Vulkanen ligger i nordvästra delan av Costa Rica. Detta området var inte så vildmarksbetonat utan mer odlad landsbyggd (tex banan, ananas, papaya).Det var soligt med en tryckande värme då solen stod rakt ovanför huvudet.

Vulkanen låg intill lodgen. Det var ganska ovanligt att man såg toppen då den oftast var inbäddad i moln men vi hade turen att molnen nästan helt försvann.

Lodgens trädgård

Trädgården på lodgen var fantastiskt fin och man förstod att den även var skapad för att locka till sig fåglar.

Även här fick vi se den fina Rostnäbbade Tukanen(Black-mandibled Toucan). Den lät sig väl smaka från en banan planta.

Denna oansenliga fågel ser ut som en svart kaja men den kallas för Sångtrupial (Melodius Blackbird). Namnet skvallrar lite om att den sjunger väldigt fint.

Denna flugsnappare kallas Gråkronad tyrann(Gray-capped Flycatcher)

Denna sparv var ganska vanlig i Arenal områden och den heter Morgonsparv (Rofous-collared Sparrow)

På en morgonpromenad i trädgården fick vi se denna papegoja, som heter Gulkindad amazon(Red-lored Amazon), uppe i ett träd. Det var en härlig känsla att få se denna "burfågel" i full frihet.

Vi vaknade första morgonen av ett tjutande ljud. Det lät som det tjöt i vattenledningarna. Konfunderade gick vi ut för att ta det lugnt på altanen, då hörde vi att tjutandet kom från träden intill. När vi kollade närmare så såg vi att det kom från cikador (bilden ovan). När man kom nära var ljudet så högt så det slog lock för öronen. Dom var ganska stora också med en kropp på flera centimeter.

I trädgården fanns det en fågelmatning där det serverades bananer. Detta lockade till sig många exotiska arter såsom denna Rödgumpade tangara(Passerini´s Tanager).

Denna Centralamerikansk trupial (Black-cowled oriole) dök upp på matningen. Den var hade endel likheter med vår Skata i Sverige.

Det här var en riktig bananälskare. Syntes ofta på matningen. Kallas för Rödbent nektarkrypare (Red-legged honeycreeper).

Flodutfärd

I Arenal gjorde vi en utfärd på en näraliggande flod. Vi satt i en gummiflotte och paddlade själva. Det var lugnt och fridfullt. Det var dock väldigt lågt vattenstånd då det var slutet på torrperioden(början av april). Vi gick på grund flera gånger och fick kliva ur och dra flotten.

Även här såg vi Mantelvrålapor uppe i träden som omslöt floden.

Vi fick också se den Tretåiga sengångaren så som man normalt ser dom (till skillnad från resan till Tortuguero), ihoprullade som en boll högt upp i träden.

På en trädstam vid flodstranden satt det några fladdermöss och sov.

Vi såg också några hägrar och en ormhalsfågel men artrikedomen var inte lika stor som i Tortuguero. Men ett par fågelarter ,som jag inte såg i Tortuguero, lyckades jag fota.

Det här är en liten sångare som kallas Vattenskogssångare (Buff-rumped Warbler)

Även denna färgranna fågel är en sångare och den heter Mangroveskogssångare(Mangrove Warbler)

Postat 2015-11-14 16:47 | Läst 2012 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Costa Rica - Monteverde

Under våren 2015 gjorde jag, tillsammans med min fru, en resa till Costa Rica. Landet ligger i Centralamerika endast 10 grader norr om ekvatorn så klimatet är till stor del tropiskt. Vi åkte till flera platser i landet och syftet med resan var att uppleva naturen. Efter att ha varit i Tortuguero och Arenal åkte vi vidare till Monteverde. Det ligger uppe i bergen på ca 1400 meters höjd i nordvästra Costa Rica.Här var det lite svalare. Soligt men blåsigt och på kvällen behövde man ta på sig en kofta och kanske även långbyxor. Ganska likt svensk högsommar.

Lodgen

Vid det här laget så hade vi förstått att lodgerna satsade en del på att ha fina trädgårdarna och lodgen i Monteverde var inget undantag.

Vi hade en fantastisk utsikt från lodgen i och med att vi befann oss uppe i bergen på 1400 meters höjd.

Vi såg denna Baltimoretrupial (Baltimore Oriole) i en buske alldeles utanför vårt rum.

Vi såg också denna Mexikobåtstjärt (Great-tailed Grackle) som var en hona. Hanen är helt mörk.

Även uppe på denna höjd så fick vi se Gråkronad tyrann(Gray-capped Flycatcher) igen.

När vi gick för att kolla hur poolen såg ut på lodgen så såg vi denna Brunskrika (Brown Jay) en bit in i skogen.

Nattvandring

Vi bokade in oss på en nattvandring för att få se nattaktiva djur. Eftersom solen går ner vid 18-tiden så blev det inte så sent. Det var ju inte så lätt att fota djur belysta av ficklampor men jag fick ett par bilder på arter som inte rör på sig så mycket. Utöver det så såg vi en Olingo (tillhör familjen halvbjörnar) och ett Bältdjur, vilket var väldigt spännande med deras säregna utseende.

Fick en fin bild på denna Orangeknäade fågelspindeln inne i sitt bohål.

Fick också en bild på den Tvåtåiga sengångaren som är nattaktiv. Detta kan ju diskuteras för den vi såg rörde sig inte alls.

Molnregnskogen

Vi åkte ytterligare ett antal meter högre upp, från lodgen, för att besöka molnregnskogen. Här kan det regna 3000 mm på ett år men vi hade turen att slippa regn. Det var ändå bra att ha regnställ på sig då fukten i molnen kondenserade så det kom en del droppar från träden under vår vandring.

Molnregskogen var härligt lummig med mycket lavar och andra växter som hängde ned från grenarna.

Vi hörde endel fåglar och andra djur men det var desto svårare att fota dom i den täta vegetationen men denna (som jag inte lyckats artbestämma) kom i allafall med på bild.

Fotade även denna flugsnappare som kallas Tofstyrann (Northern Tufted Flycatcher)

Denna fina blomma växte i molnregnskogen. Guiden kallade den för papegojnäbb och visst finns det likheter.

Såg en fint mönstrad tusenfoting krypa omkring bland löven.

Kolibri matning

Efter molnregnskogen så besöktes en kolibrimatning. Det var ungefär som våra egna fågelmatningar i Sverige men istället för solrosfrö så bjöds det på sockervatten. Kanske lite fusk med matning men det var härlig att stå bland matarna medans kolibrierna swishade förbi. Det var ganska många olika arter. Man kom väldigt nära för att ta bilder på dessa små fåglar som är klart mindre än en blåmes.

Fick bild på denna Grönkronade briljant (Green-crowned Brilliant) hona.

Jag lyckades ta några bilder på flygande kolibri. Arten heter Purpurstrupig bergsjuvel(Purple-throated Mountain-gem). Det är hanarna som har purpurfärgad strupe. De två indivderna på bilden är honor och deras strupe är orange.

Detta är en Violett sabelvinge(Violet Sabrewing). Den var lite annorlunda med sin violetta färg.

Denna kolibrin var väldigt vacker och skimrade i många olika färger. Det är en Kopparhuvad smaragd(Coppery-headed Emerald).

Fick också bild på denna Grönkronade briljant (Green-crowned Brilliant) hane. Det kändes bra att få en bild där inte matarna var med.

Postat 2015-11-14 16:46 | Läst 1907 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Costa Rica - Tambor

Under våren 2015 gjorde jag, tillsammans med min fru, en resa till Costa Rica. Landet ligger i Centralamerika endast 10 grader norr om ekvatorn så klimatet är till stor del tropiskt. Vi åkte till flera platser i landet och syftet med resan var att uppleva naturen. Efter att ha varit i Tortuguero, Arenal och Monteverde åkte vi till Tambor som var den sista anhalten på rundresan. Tambor ligger vid Stilla havs kusten i nordvästra Costa Rica. Här var det torrt och soligt. Det var över 30 grader både i luften, stilla havet och i poolen så det var inte lätt att få svalka.

På färjan

För att komma till Tambor så tog man färjan över Nicoyabukten. Det var en riktigt varm resa då det inte var någon vind den dagen vi åkte över. Resan var inte helt händelselös utan jag fick tillfälla att fota ytterligare några arter.

I hamnen som vi utgick ifrån så fanns det en hel del Bruna pelikaner (Brown Pelican) och några av dom flög förbi färjan på nära håll.

Vi såg många Praktfregattfåglar (Magnificent Frigatebird) när vi reste över sundet.

Det hände även saker i vattnet. Vi fick se denna rocka vid ytan.

På stranden

I Tambor i anslutning till Lodgen fanns en riktigt härlig strand. Där var det skönt att ta promenader i den fuktiga sandbotten när det var ebb på förmiddagen.

Under en promenad så såg vi dessa Tundrasnäppor (Western Sandpipe) födosöka.

Bilderna ovan visar faktisk samma fågel. Jag trodde inte det först när jag såg den med och utan halsen sträckt vid två olika tillfällen. Det är en Trefärgad häger (Tricolored Heron)

Det fanns även koksnötter, fina stenar och snäckor på stranden.

På Lodgen

Med en så härlig  strand så hade jag tänkt att ligga lågt med naturupplevelserna för denna resan och var inställd på sol och bad men det visade sig att vårat rum låg i utkanten av området och angränsade till ett mindre naturområde. På morgonen runt soluppgången(vid 6-tiden) var det behaglig temperatur att gå runt och ta bilder.

Redan första morgonen såg vi en stor flock med Mantelvrålapor passera alldeles utanför vårt rum. Flocken var på runt 50 individer.

Det fanns också Kajmaner i en kanal alldeles utanför vårt rum.

Dessa Röda aror (Scarlett Macaw) födosökte i palmerna vid lodgen. Dom var väldigt vackra att se på men dess läte får våra kråkor i Sverige att låta riktigt vackert.

Lite innan soluppgången så fick jag möjlighet att fota flygande fladdermöss som födosökte över en damm.

I samma damm lite senare när solen var uppe kunde jag ta bild på denna vackra Rosenskedstork (Roseate Spoonbill)

Dessa ekorrar såg man ofta i träden i lodgens trädgård.

Denna Fläckdrillsnäppa (Spotted Sandpiper) var väldigt lik drillsnäppan i Sverige förutom fläckarna förstås.

Bilden är faktiskt rättvänd. Den Orangestrupiga parakiten (Orange-chinned Parakeet) visade sig vara en fullfjätrad akrobat när den födosökte uppe i träden.

Denna kaxiga krabaten med tuppkam frisyr lyckades jag fota. Den var lite svårfångad då den mest hoppade runt i buskar och snår. Detta är en hona av arten Bandad Myrtörnskata(Barred Antshrike)

Fick denna fina bilden på en Kanelsmaragd (Cinnamon Hummingbird) som födosökte i en låg häck utmed en gång i trädgården på lodgen. Den hade gott om mat.

Dessa fåglar som kallas Rostnackad gärdsmyg (Rofous-naped Wren) hoppade runt i trädgården. Dom har likheter med gärdsmygen i Sverige men är betydligt större.

När jag tog bilden på denna vackra fågeln tyckte jag det var synd att stjärten var så kal och sliten utan fjädrar. Det visade sig dock att detta är en Turkosbrynad motmot (Turquoise-browed Motmot) och dom ser helt enkelt ut så.

Postat 2015-11-14 16:44 | Läst 1548 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera