Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Häckande Hornuggla

I början av Juli 2017 var jag ute i skymning, i trakterna där jag bor, för att lyssna efter tiggande Hornuggle-ungar. Det tog inte så lång stund för mig att höra dess gälla skrik på avstånd. Jag hörde också ett gläfsande läte som jag gissade kunde komma från en förälder. Jag kunde inte riktigt lokalisera vart dom höll till. Senare på kvällen när jag var hemma så fick jag ett SMS från en kompis som också varit ute och lyssnat. Han hade lyckats hitta dungen där dom tiggande ungarna höll till. Vi bestämde att åka dit i dagsljus för att försöka få se dom. Redan dagen efter åkte vi dit ,gick in i dungen och kunde ganska snabbt hitta tre stora ungar som satt en bit upp i träden och tittade på oss med förvånad blick.

Efter det så åkte jag vid flera tillfällen till dungen för att kanske få se en förälder. Jag gick inte in i dungen ,för att undvika att störa häckningen. Ibland såg man inte ungarna alls förrän dom började tigga när det blev mörkt. Då blev dom mer aktiva och det visade sig att dom kunde flyga mellan träden i dungen.

Ungefär en vecka efter upptäckten av ungarna åkte jag än en gång ut till dungen. I skymmningen  runt 22-tiden så började deras tiggande men då hade dom flyttat sig till en dunge längre bort och de var mer utspridda i olika träd. Jag gick vidare och ställde mig utanför den dungen. Det var en härligt ljus och ljummen kväll och det var alldeles stilla i luften. Medans jag stod där så gick fullmånen upp över en skogsbevuxen ås. Det var bara att stå där och njuta.

Framåt 2230 så hördes plötsligt det gläfsande lätet och jag såg något ljust flaxa till i dungen. Kan det var en förälder tänkte jag och gjorde mig beredd med kameran. Från dungen flög en vuxen Hornuggla parallellt med mig och satte sig i ett träd. Jag hann ta en lång serie bilder när ugglan flög. Det fanns precis tillräckligt med ljus för att min Nikon D500 skulle kunna ta bilder. ISO låg på 51200 så det blev ganska brusiga bilder men ändå helt OK.

Jag satte ihop endel av bilderna från bildserien så man kan följa ugglans flykt tills den flög in och satte sig i trädet.

Postat 2017-08-05 08:42 | Läst 2480 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera