Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Rödhuvad dykand i Öster

Oftast när jag åker på lite längre skådarturer så blir det till Öland eller Halland men när det kom in rapporter i Svalan på Rödhuvad dykand från en damm i Östergötland så bestämde jag mig för att åka dit. Det var i mitten på April 2012 så man var sugen på att komma ut på lite längre skådarturer efter vintern.Det fanns en ganska stor chans att få bilder på relativt nära håll eftersom dammen inte var så stor. Det var inga problem att hitta till dammen och änderna var kvar.

Hona och hane av Rödhuvad dykand

Hanen dök ofta ner och hämtade vattenväxter till honan

När jag fotat färdigt så åkte jag vidare till Svartåmynningens naturreservat. Ett fint område men fåglarna ville inte visa sig på nära håll så det blev inte så mycket kort tagna. När jag kollade rapporterna på Svalan så fanns det en Amerikansk Kricka vid Vibysjön i Närke så jag bestämde mig för ta den vägen på hemresan. Tyvärr höll sig Krickan på rejält avstånd.

 

 Den Amerikanska Krickan finns faktiskt mitt i bilden

Med maximal beskärning så  så gick det ändå att se att det var den Amerikanska Krickan

Postat 2012-11-25 15:07 | Läst 3626 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vårfåglar vid Hornborgasjön 2012

Jag bor relativt nära Hornborgasjön och har varit där ett antal gånger under våren och fotograferat. Det bästa stället, enligt mig, är Fågeludden. Där finns några fasta gömslen för att kunna fota fåglar på nära håll.

 

Pagoden vid Fågeludden Hornborgasjön

Här är några bilder tagna under våren från gömslena vid fågeludden.

 

Brunand

 Knölsvan

 Kricka

 

Skedand

Skrattmås

Tofsvipa

På andra sidan sjön finns Trandansen. Platsen är förstås mest känd för tranorna som kommer i tusental på våren men den finns många andra fågelarter där också. Man kommer inte lika nära fåglarna men det går att få fina bilder ändå.

 Bläsand

Bläsgås

Mindre Sångsvan

 Spetsbergsgås

 

Stjärtand

 Trana

 


 

Postat 2012-11-19 21:04 | Läst 5666 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fågelfotografering i Storstaden

En av dom viktigaste anledningarna till att jag fotograferar fåglar är att komma ut i naturen men det är inte alltid som dom bästa fotomöjligheterna finns där, utan det kan ibland vara i stadsmiljö. Jag hade sett på Svalan att det under vintrar tagits fina bilder på dvärgbeckasin i ett område som heter Välen och Fässberg. Dessa områden ligger nära Mölndal, Askim och Frölunda som i sin tur är en del av Göteborgsområdet. Jag vill ju också ta fina bilder på fåglar så ibland får man bege sig till staden om det är där de bästa fotomöjlighetern finns.

En solig dag i Februari 2012 så tog jag bilen mot Göteborg. Först åkte jag till Välen och ställde mig vid ett dagvattendike intill en fotbollsplan och riktade kameran mot en vägtrumma som gick under en livligt trafikerad väg. Efter en stund så kom det fram en vattenrall och födosökte helt öppet utanför vägtrumman. Denna art är normalt väldigt skygg och håller sig dold i vassbälten.

Vattenrallen vid vägtrumman

Efter några timmar bestämde jag mig för att åka vidare till Fässbergs bäcken eftersom någon dvärgbeckasin inte dök upp. Bäcken finns mitt ute på ett industriområde. Mestadels går den under mark men på en kortare sträcka går den ovan gjord. Direkt när jag kom fram så såg jag en person med ett stort objektiv som fotade ner i bäcken. När jag frågade vad han fotade så var det dvärgbeckasinen. Trots att han pekade ut att den var bakom en snötäckt sten så såg jag den inte först men efter ett tag så fick jag syn på den och jag kunde ta många fina bilder i bra ljus. Min expedition till storstadsdjungeln blev riktigt lyckad men jag föredrar ändå att fota i naturen.

Dvärgbeckasinen med sitt ypperliga kamouflage

Postat 2012-11-04 18:37 | Läst 2365 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera