Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Ovanliga arter på Öland

Åkte till Öland i Maj 2019. Några dagar innan resan hade det kommit larm på Rödstrupig sångare och Spetsstjärtad duva som är väldigt ovanliga arter i Sverige. Det började bli kväll när vi kom fram till Öland och jag insåg att det inte fanns tid att försöka hitta båda arterna så vi valde att försöka få se den Rödstrupiga sångaren. När vi kom fram till Södra Lunden så sjöng den för fullt men satt dold inne i en enbuske så det fanns inte en chans att få en bild. Som tur var så flög den ut från busken och började födosöka i några lövträd och då fick jag chansen till att ta lite bilder innan solen gick ner. Fick dock ingen bild där den visade sig helt öppet så jag blev inte helt nöjd.

Den Rödstrupiga sångaren håller normalt till runt Medelhavet men några få brukar årligen dyka upp i Sverige under Maj månad.

Nästa dag åkte vi åter ner till Södra Lunden för jag ville ta bättre bilder på den Rödstrupiga sångaren men det visade sig att den var försvunnen. Då blev jag plötsligt väldigt nöjd med bilderna jag fick kvällen innan.

Stannade ändå kvar och tog en promenad genom södra lunden för att lyssna på den intensiva fågelsången. Därefter var det dags för fika och då tog jag kort på en Stare som var fullt upptagen med att mata sina ungar i en holk.

Åkte sedan ner till Långe Jan. Där hände det inte så mycket men efter en stund började det pratas om att fågelstationen skulle visa upp en Blåhake. Vi gick dit och fick se den på riktigt nära håll.

Det kom nya larm att den Spetssjärtade duvan hade setts så vi åkte till Hammarby. När vi kom fram så hade den precis försvunnit igen. Vi stannade då för att försöka hitta den på nytt men efter ett par timmar så åkte vi till vår stuga för att äta. När vi åt kom ett nytt larm att den hade setts. Då åkte vi dit igen.  Efter att ha spanat i någon timme så kom duvan flygandes över oss men jag hann inte ta en bild på den. Var kvar ett tag efter det men fick till slut ge upp för dagen.

Tidigt nästa morgan larmades den ut återigen. Då åkte jag iväg på nytt och när jag kom fram så satt den lågt ner i ett träd. Jag hann precis ta några bilder innan den flög ner på marken och försvann.

Den Spetssjärtade duvan håller till i Nordamerika och är väldigt vanlig där. Hur denna individ hamnat i Sverige kan man fråga sig ?

Nästa plats vi åkte till var Västerstadsviken. Nu var det mitt på dagen och mycket värmedaller i luften så det var svårt att få skarpa bilder. Fick dock en ganska bra bild på en Silvertärna.

Åkte sedan till en liten dunge vid Mellby för att lyssna på en Sydnäktergal. Jag hade gärna tagit en bild men det var omöjligt i den snåriga dungen. Vi fortsatte sedan till Åby för att försöka se Aftonfalkar som troligtvis häckar i området. Vi var där i några timmar men lyckades inte se dom.

Efter det besökte vi Sebybadet. Det ligger på Ölands östra sida så man har bra medljus ut mot stränderna på kvällarna. Där fick jag möjligheten att dra nytta av mitt nyinköpta Nikon 500/5.6 PF. Det väger endast 1.5 kg så man kan lätt lägga sig ner för att ta bilder med låg vinkel. Tog denna bild på en Rödbena.

Det var också några Större Strandpipare som flög runt och verkade bråka om reviren på stranden. Jag försökte då få bilder på när dom precis flyger iväg. Lyckades ta bilden nedan som jag blev riktigt nöjd med. Jag hade aldrig lyckats med det utan det nya objektivet, som direkt visade sin användbarhet.

Nästa morgon var det regnigt och blåsigt så det blev ingen mer skådning. Nöjda åkte vi hemåt efter ännu en Ölandstur.

Postat 2019-05-30 21:44 | Läst 1413 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera