Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Natthäger på hemmaplan

Jag var påväg hem från jobbet i mitten på Juni 2014 då jag får ett SMS från en kompis. "Hej. Har precis fotat Nattskärra. Den är kvar men inte synlig just nu". Vad intressant med en Nattskärra på ljusan dan tänkte jag och åkte vidare hemåt. När jag sedan kom hem så läste jag SMS:et igen och då såg jag att jag sett fel. Det var en Natthäger som kompisen fotat och det är en mycket ovanlig art i Sverige. Jag började genast kolla larmen för att se vart den setts.
Det var bara någon mil hemifrån. I larmen kunde jag också se att den fortfarande inte var synlig. Jag bestämde mig då för att det var bäst att äta innan jag åkte dit. Det kunde ju dröja innan den visade sig igen. Mätt och belåten åkta jag till sjön där Natthägern hade setts. Det hade hunnit komma endel bilar när jag kom fram. En gäng skådare hade samlats vid en flytbrygga där den setts senast. Jag gick ut och ställde mig på bryggan då det inte fanns någon plats på land. Det var lite svajigt så jag var glad att ha antiskak på objektivet.Efter en tids vänta så vandrade natthäger ut från ett vassbälte och jag fick några bilder på ganska långt håll.

Efter att fotat från bryggan ett tag så började jag fundera på att förflytta mig och försöka få bilder på närmare håll. Jag gick tillbaka dit jag parkerade bilen för att se om man kunde se fågeln därifrån. Om det var möjligt så kunde jag mer än halvera avståndet. Det var flera andra som tänkt samma tanke före mig och de hade hittat en liten lucka bland snåren mot den plats där fågeln höll till. Fotoförhållandena var tyvärr besvärliga. Det var motljus och även skuggigt där fågeln var så det blev ganska höga ISO tal på de första bilderna jag tog. Jag hade återigen stor nytta av antiskak funktionen på mitt 500mm objektiv. Tack var det så kunde jag höja slutartiden till 1/200 sekund och ändå få bilder utan skaknings oskärpa. Visserligen så använde jag stativ men det är lätt att man rycker till lite när man trycker av. Ytterligare en anledning till att det fungerad att ha relativt lång slutartid var att Natthägern rörde sig väldigt långsamt. Det såg ut som den spelades upp i slowmotion när den rörde på sig. Jag lyckades få några bilder som jag blev väldigt nöjd med.

Det var roligt med en ovanlig fågel så nära där man bor. Vanligtvis brukar jag få åka ganska långt för att fota ovanliga arter

Postat 2014-12-28 20:28 | Läst 2019 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Jungfrutrana på långt håll vid Kvismaren

I mitten av Juni 2014 åkte jag tillsammans med en kompis till Kvismaren i Närke för att se och fota en Jungfrutrana som hade setts i området under några dagar.Vi startade tidigt på morgonon och var framme vid 8-tiden. Det var inga problem att hitta platsen där den befann sig för det är en ovanlig art i Sverige så det fanns många andra på plats när vi kom fram.Vi gick upp på en liten höjd där många hade samlats och försökte urskilja Jungfrutranan i en flock med vanliga tranor. Med lite hjälp från andra skådare så hittade vi den ganska snabbt.Tyvärr var avståndet ganska långt men turligt nog så höll den till längst fram i tranflocken. Det är med nöd och näppe man kan se att det är en Jungfrutrana som fotats.

Efter en stund så lyfte flocken. Jag försökte urskilja Jungfrutranan för att få en flygbild men såg den inte. Åkte sedan till en annan plats vid kvismaren där vi antog att flocken hade landat men vi såg den inte igen.

Postat 2014-12-26 10:11 | Läst 1812 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nya bilder på Kärrsångare

En fågelskådarkompis till mig berättade att han hade tittat igenom mina fågelbilder på fotosidan och dom flesta var fina. Det fanns dock några artbilder som han inte var så säker på att det var rätt art på bilden. Bland annat så tyckte han inte att bilden på kärrsångar verkade rätt.Till att börja med så tyckte jag han hade fel men samtidigt så hade han sått ett frö av osäkerhet hos mig. Ju mer jag tittade på bilden desto mer tyckte jag att det var en sävsångare.

Gamla bilden

För att lösa detta så bestämde jag mig för att i början på juni ,när kärrsångarna anlänt, åka ut för att ta en ny bild på rätt art.Jag fick hjälp av min kompis som hade hört en kärrsångare ganska nära där jag bor och lagt in obsen på webben i rapportsystemet Svalan.Jag åkte ut till den platsen på kvällen och hörde dess sång ganska snart. Den var dock svårare att se och fota då den rörde sig lågt i vegetationen i ett dike.Det tog lite tid innan jag fick en bild och då hade det hunnit mörkna så det blev höga ISO tal.

Trots att det inte kändes mörkt så blev det ISO6400. Då hjälper det inte ens att brusreducera i datorn.

Morgonen därpå åkte jag till platsen igen för att fota den i bättre ljus. Jag hade också insett att det, på morgonen, var ganska god chans att få bra ljus på fågeln även om den höll till nere i diket.Nu var fågeln betydligt mer samarbetsvillig och jag fick några fina bilder i bra ljus.

Postat 2014-12-23 16:08 | Läst 2245 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mindre Strandpipare i grustag

Mindre strandpipare är en liten vadarfågel. Man tänker sig då att den kan ses i grunda havsvikar utmed våra kuster i Sverige. Faktum är dock att den trivs bra i ett grustag där det finns någon vattenpöl. Jag åkte därför i början av Juni 2014 till ett grustag i närheten av där jag bor. Nästan direkt när jag närmade mig pölen så hörde jag dess varningsläte. Jag tog några bilder på relativt nära håll och lämnade sedan platsen eftersom den inte uppskattade min närvaro.

Postat 2014-12-20 18:06 | Läst 1784 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Rosenfink vid Vätterns strand

Inte så långt ifrån där jag bor finns det ett skjutfält intill Vättern. Alldeles utmed vattnet går det en väldigt fin väg med Vättern på ena sidan och några lövskogsdungar på den andra sidan. I dessa dungar så kan man få se och höra sjungande Rosenfinkar på försommaren.

I slutet av Maj 2014 åkta jag dit med fru och hund med förhoppningen att fota en sjungande hane. Det var en halvmulen dag vilket var bra för att inte få för starka kontraster i bilderna. Vi hade inte promenerat alls länge utmed vägen innan vi hörde dess läte. Det visade sig dock vara betydligt svårare att få syn på dom. Man kunde höra dess läte väldigt nära men ändå inte se den i dom tätbevuxna buskarna i skogsdungen. Det var bara att tålmodigt vänta vilket inte var så jobbigt i det varma vädret. Så småningom visade en hane upp sig fint och jag fick dom bilderna jag hade tänkt mig.

Postat 2014-12-14 09:34 | Läst 2186 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera