Ramséns Naturfoto

Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Skäggdoppingen och Gäddan

Under våren 2011 fick jag en fin bildserie på en Skäggdopping som fångat en Gädda vid Hornborgasjön.

Postat 2012-02-25 15:26 | Läst 4358 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jakten på Järpe

Järpe är den fågelart som jag har fått lägga ner mest tid på för att få till en bild. Första försöket gjordes under 2008. Sedan blev det 1-2 försök per år. Under 2011 fokuserade jag än mer på att fota Järpe. Det behövdes hela 10 försök innan det till slut lyckades. Vid flera tillfällen har jag stött upp Järpe och sett dom kort när de har flugit iväg. Jag har även spelat upp deras läte och lockat fram dom men de har då oftast flugit upp i ett träd och sedan har dom varit som uppslukade. Deras fjäderdräkt ger ett väldigt effektivt kamouflage.

Som tur är så bor jag ganska nära Tiveden (ca 7 mil ifrån), ett område där det finns gott om Järpe. Det är ett naturreservat där skogen får växa fritt utan att avverkas så det är väldigt fin natur.

 Bäck i Tiveden

Typisk miljö där Järpen trivs

Att fota Järpe i Tiveden kan vara ganska jobbigt pga att terrängen är ganska kuperad och stigarna är både steniga och fulla med uppstickande rötter. Hösten 2011 fick jag ett tips från en kompis om en ny plats, där Järpe hade setts, i närheten av Junker Jägares sten.Den platsen var betydligt mer lättillgänglig än många andra ställen i Tiveden. Jag åkte dit med fru och hund. Omedelbart när vi kom fram så svarade en Järpe på lock men återigen så fick jag inget fotoläge. Platsen verkade dock bra så jag bestämde mig för att åka dit flera gånger.

 Junker Jägares sten

Söndag den 23:e oktober 2011 blev en riktig solig och vacker höstdag. Perfekt för att försöka fota Järpe eftersom det då strilar ned lite mer ljus i dom mörka Tivedsskogarna. Jag åkte ut till den nya platsen och när jag kom fram var min kompis där.Han som tipsade mig om platsen.Han hade lockat fram en Järpe och sett den men inte lyckats ta någon bra bild. Vi fortsatte att locka och fick svar. Plötsligt så kom den flygandes och satte sig helt perfekt i en gran i närheten. Som belöning efter allt slit så fick jag möjlighet att ta bilder som jag blev väldigt nöjd med.

 

Denna bilden är jag riktigt nöjd med. Dels för att den blev kvalitetsmässigt bra men också för att jag fick jobba en hel för att ta bilden.

Postat 2012-02-16 21:02 | Läst 4258 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Jämförelse mellan brännvidd och förstoring i tubkikare

Jag köpte mig en 3x extender för att kunna ta dokumentationsbilder där motivet är på rejält avstånd. Tillsammans med 500mm objektiv och ett kamerahus med crop faktor 1.5 blir det en brännvidd på 500*3*1.5= 2250mm. En sak som jag funderade på var hur mycket denna brännvidd motsvarade i förstoring på en tubkikare. Jag bestämde mig för att testa genom att fota med ett 50mm fast objektiv genom en Swarovski tubkikare med ett 20x-60x zoom okular.

Bilden är tagen med 2250mm brännvidd. Kamerahus Nikon D300.

Bilden är tagen med 50mm fast objektiv genom Swarovski tubkikare med zoom okularet inställt på 30x förstoring. Kamerahus Nikon D300.

Jag kom fram till att brännvidden på 2250mm motsvarar ungefär 30x forstoring. Känns bra att kunna ta till 3x extendern och därmed komma upp i en förstoring som är i nivå med en tubkikare. Jag gjorde inga andra jämförelser kring tex bildkvalitet pga att jag höll 50mm objektivet mot tubkikarens okular för hand. En bra sak var att antiskak funktionen på objektivet fortfarande fungerade trots 3x extender.

Postat 2012-02-12 20:44 | Läst 4173 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fågelskådning på Öland hösten 2011

I Oktober 2011 var det dags igen att skåda fågel på Öland. Första skådardagen gjorde Öland verkligen skäl för namnet solen och vindarnas ö. Vinden var nordvästlig så det var bra sträckväder för fåglarna. Det kom inga larm på ovanliga arter, som jag inte redan fotat, så jag roade mig med att ta fina bilder på Prutgås och Vitkindad gås. Dessa fåglar är typiska för Öland vid denna tiden på året.

Prutgås

Vitkindad gås

Andra skådardagen var det dimma som inte släppte förran framåt eftermiddagen. När dimman lättade, var det många Fjällvråkar som vill sträcka söderut. Många tvekade när dom kom fram till spetsen så det samlades många vråkar över Långe Jan. Som mest såg vi ca 30 stycken samtidigt.

Fjällvråk

I slutet av dagen så kom det ett spännande larm. En Ormörn hade setts vid Norra Lunden. Vi åkte givetvis dit och det hade samlats säkert ett hundratal bilar vid platsen. Tyvärr hade Ormörnen gått ner i Norra Lunden så vi såg den aldrig.

Postat 2012-02-05 11:10 | Läst 4209 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Sommarvadare i Halland

Åkte ned till Hallandskusten i slutet av Juli 2011 för att fota vadare. Vid denna tid rastar många vadare vid våra kuster då dom är färdiga med sin häckning och är påväg söderut. Första anhalten var vid Getteröns fotogömsle. Det fanns gott om vadare att fota.

Enkelbeckasin


Skogssnäppa

Gluttsnäppa


Grönbena

En Drillsnäppa landade precis utanför gömslet och började födosöka

Efter att ha lyckats fota många olika vadare vid Getterön åkte vi till Morups Tånge lite längre söderut. Det är en grund havsvik. Denna dagen var det rejält lågvatten så det fanns breda stränder att födosöka på för vadarna. Nackdelen var att fåglarna inte kom så nära som vi önskade men det blev bra bilder ändå. Vi satte oss i strandvegetationen och trots att vi inte använde gömsle eller hade kamouflage kläder så kom fåglarna hyfsat nära.

 Större Strandpipare


Kärrsnäppa

 Mosnäppa

Att Småsnäppan gör själ för sitt namn förstår man när man ser den intill en Kärrsnäppa
 

Postat 2012-02-04 14:12 | Läst 3691 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera