Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Costa Rica - Arenal

Under våren 2015 gjorde jag, tillsammans med min fru, en resa till Costa Rica. Landet ligger i Centralamerika endast 10 grader norr om ekvatorn så klimatet är till stor del tropiskt. Vi åkte till flera platser i landet och syftet med resan var att uppleva naturen. Efter att ha varit i Tortuguero några dagar åkte vi vidare till Arenal som är en vulkan.Den är aktiv men har inte haft utbrott sedan 2010. Vulkanen ligger i nordvästra delan av Costa Rica. Detta området var inte så vildmarksbetonat utan mer odlad landsbyggd (tex banan, ananas, papaya).Det var soligt med en tryckande värme då solen stod rakt ovanför huvudet.

Vulkanen låg intill lodgen. Det var ganska ovanligt att man såg toppen då den oftast var inbäddad i moln men vi hade turen att molnen nästan helt försvann.

Lodgens trädgård

Trädgården på lodgen var fantastiskt fin och man förstod att den även var skapad för att locka till sig fåglar.

Även här fick vi se den fina Rostnäbbade Tukanen(Black-mandibled Toucan). Den lät sig väl smaka från en banan planta.

Denna oansenliga fågel ser ut som en svart kaja men den kallas för Sångtrupial (Melodius Blackbird). Namnet skvallrar lite om att den sjunger väldigt fint.

Denna flugsnappare kallas Gråkronad tyrann(Gray-capped Flycatcher)

Denna sparv var ganska vanlig i Arenal områden och den heter Morgonsparv (Rofous-collared Sparrow)

På en morgonpromenad i trädgården fick vi se denna papegoja, som heter Gulkindad amazon(Red-lored Amazon), uppe i ett träd. Det var en härlig känsla att få se denna "burfågel" i full frihet.

Vi vaknade första morgonen av ett tjutande ljud. Det lät som det tjöt i vattenledningarna. Konfunderade gick vi ut för att ta det lugnt på altanen, då hörde vi att tjutandet kom från träden intill. När vi kollade närmare så såg vi att det kom från cikador (bilden ovan). När man kom nära var ljudet så högt så det slog lock för öronen. Dom var ganska stora också med en kropp på flera centimeter.

I trädgården fanns det en fågelmatning där det serverades bananer. Detta lockade till sig många exotiska arter såsom denna Rödgumpade tangara(Passerini´s Tanager).

Denna Centralamerikansk trupial (Black-cowled oriole) dök upp på matningen. Den var hade endel likheter med vår Skata i Sverige.

Det här var en riktig bananälskare. Syntes ofta på matningen. Kallas för Rödbent nektarkrypare (Red-legged honeycreeper).

Flodutfärd

I Arenal gjorde vi en utfärd på en näraliggande flod. Vi satt i en gummiflotte och paddlade själva. Det var lugnt och fridfullt. Det var dock väldigt lågt vattenstånd då det var slutet på torrperioden(början av april). Vi gick på grund flera gånger och fick kliva ur och dra flotten.

Även här såg vi Mantelvrålapor uppe i träden som omslöt floden.

Vi fick också se den Tretåiga sengångaren så som man normalt ser dom (till skillnad från resan till Tortuguero), ihoprullade som en boll högt upp i träden.

På en trädstam vid flodstranden satt det några fladdermöss och sov.

Vi såg också några hägrar och en ormhalsfågel men artrikedomen var inte lika stor som i Tortuguero. Men ett par fågelarter ,som jag inte såg i Tortuguero, lyckades jag fota.

Det här är en liten sångare som kallas Vattenskogssångare (Buff-rumped Warbler)

Även denna färgranna fågel är en sångare och den heter Mangroveskogssångare(Mangrove Warbler)

Inlagt 2015-11-14 16:47 | Läst 2234 ggr. | Permalink