Kommer främst att handla om naturfotografering, fågelskådning samt fototeknik

Havsfågelskådning vid Glommen

Jag planerade att under hösten 2015 åka iväg på havsfågelskådning. Nu blev det en väldigt vacker och solig höst med svaga och mest ostliga vindar. Det dröjde till slutet av oktober innan det blev ordentliga västvindar som kunde få Atlantens havsfåglar att tryckas in mot Kattegatt och västkusten.

Jag valde att åka en dag med en sydvästlig vind på drygt 10 sekundmeter. Detta är egentligen i minsta laget men jag ville testa havsfågelskådning i hyfsade förhållanden då det är nytt för mig.  Vädret skulle bli soligt vilket är viktigt för att få fina bilder, speciellt när den står relativt lågt i slutet av oktober. Jag har också drygt 3 timmars enkel resa till Glommen i Halland, så då vill man inte riskera att dagen regnar bort.

Den enda "riktiga" havsfågeln som jag fick på bild var Havssula. Dessa kom inte speciellt nära utan sträckte flera hundra meter ut från stranden.

På närmare håll flög det förbi en del alkor såsom denna unga Tordmule.

Den här bilden på en Alkekung är jag riktigt nöjd med. Jag hann få iväg två exponeringar då den flög förbi riktigt nära och i hög hastighet. Väldigt tacksam att kamerans autofokus hann med i svängarna.

När jag var nöjd med havsfågelskådningen så åkte jag över till Morups tånge. Det är en grund havsvik som ligger alldeles intill Glommen. Där flög det runt en flock med Vinterhämlingar som jag kunde fota i det fin ljuset.

Inlagt 2016-01-04 17:33 | Läst 3397 ggr. | Permalink
Fina flyktbilder på ett sådant avstånd!
/MA
Svar från hramsen 2016-01-06 13:52
Tack 😊 Men det var en utmaning då dom flög förbi i hög hastighet.